Besök Kvismaren – våtmark som myllrar av liv!

Under våren är Kvismaren ett fantastiskt utflyktsmål. Här kan man uppleva det intensiva fågellivet i våtmarkerna, titta på de nyvakna ormarna vid Öby kulle och njuta av vårblomningen vid Sörön. Restaureringen av området är nu klar och en otroligt rik livsmiljö för växter och djur har återskapats.

En bild med två snokar och en bild med blåsippor

Foto: Torbjörn Arvidson

Örebro kommun har under de senaste 10 åren arbetat på uppdrag av Länsstyrelsen med att få till en restaurering av hela Kvismareområdet.

Idag är Kvismaren en anlagd våtmark med vallar och pumpar som styr vatten­regleringen, men området innehåller alla de olika typer av naturmiljöer som finns i en naturlig våtmark. Därför är det otroligt rikt på fåglar – varje år ses omkring 200 fågelarter i området.

– Framöver kommer Länsstyrelsen att vara ansvarig för att sköta området. Örebro kommun tackar för 10 års samarbete och önskar Länsstyrelsen lycka till med att utveckla området framöver, säger Therese Aremyr, kommunekolog.

Här kan du läsa mer om Kvismarens naturreservat.

Använd Naturkartan

naturkartan.se/orebro får du mer information om hur du hittar till Kvismaren och var det finns fågeltorn, stigar med mera. Ett tips är att ladda ner Naturkartan som app, så kan du enkelt använda den på plats ute i naturen!

Senast uppdaterad: 20 april 2018
Publicerad: 20 april 2018
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?