Translate

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Linje 14

 

Linje 14

Linje 14 är ett samverkansprojekt mellan Örebro universitet och Örebro kommun som funnits sedan 2003. Syftet med Linje 14´s verksamhet är att motivera ungdomar till högre studier. Linje 14 samarbetar i dagsläget med sex olika högstadieskolor i Örebro kommun.

Linje 14 erbjuder elever studiehjälp varje vecka. Studiehjälpen leds av studentambassadörer från Örebro universitet tillsammans med personal på skolan. Studentambassadörer har en mängd olika utbildningsinriktningar och kunskapsbakgrund, exempelvis studerar de till lärare, socionomer, jurister, ekonomer och läkare. Denna vetenskapliga bredd bidrar till en stor kunskapskälla som eleverna kan ta hjälp av vid studiehjälpstillfällena. Studiehjälpen är även ett tillfälle för eleverna att diskutera framtida studieval och få råd och hjälp kring studieteknik.

I slutet av varje termin delar Linje 14 ut motivationsstipendium till de elever som under Linje 14´s studiehjälpspass arbetat målmedvetet och visat på god utveckling och ansvarstagande för de egna studierna.

På Västra Engelbrektskolan erbjuder Linje 14 studiehjälp följande tider:

Tisdagar kl. 15.00–17.00 i 8A:s klassrum

Onsdagar kl. 15.00–17.00 i 8A:s klassrum

Vill du veta mer? Gå in på Linje 14´s hemsida http://www.linje14.selänk till annan webbplats

Film om Linje 14länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du kan även kontakta någon av Linje 14´s medarbetare för mer information. Se nedan för kontaktuppgifter.

Pia Ridderby, verksamhetsansvarig

E-post: pia.ridderby@oru.selänk till annan webbplats

Telefon: 019- 30 10 99

Så arbetar Linje 14

Linje 14 samarbetar med ungdomar, lärare, rektorer och föräldrar på Västra Engelbrektsskolan.  I varje arbetslag finns en lärare som har till ansvar att driva samarbetet med Linje 14 framåt. Aktiva i Linje 14 är också ett femtiotal studentambassadörer samt en mängd lärare och forskare på Örebro universitet.

 

Linje 14:s olika aktiviteter

Studiehjälp

Två gånger i veckan kommer våra studentambassadörer till Västra Engelbrektskolan för att studera tillsammans med Västra Engelbrektskolans elever. Studiehjälpen äger rum i högstadiets klassrum, måndagar och tisdagar kl. 15-17. Studiehjälpen är också ett tillfälle att diskutera framtida studier och få råd och tips om studieteknik.

 

Studieteknikkurser

Linje 14s studentambassadörer kommer gärna till din klass och delar med sina av sina bästa tips på hur man kan lära sig att" bli smart" och hur man kan lägga upp och planera sina studier för bästa resultat. Som elev får du också prova på minnesknep, bland annat hur man lär sig anteckna med mera. Din lärare bokar in studieteknikkurserna med verksamhetsansvarig.

Workshops om Framtid, utbildning och möjligheter

Alla som går i årskurs nio medverkar i Linje 14:s workshop om "Framtid, utbildning och möjligheter". Här delar Linje 14:s studentambassadörer med sig av sina egna erfarenheter runt studier, att välja väg och att ha möjlighet att förverkliga sina framtidsdrömmar. Vi funderar även tillsammans på vad just du är bra på och vad du vill göra med just din framtid. Workshoperna  planeras in gemensamt med dina lärare och Linje 14:s verksamhetsansvariga.

Studiebesök på Örebro universitet

Alla ungdomar i årskurs nio får under vårterminen komma en heldag till Örebro universitet. De får då ha en prova-på-lektion som en lärare på Örebro universitet håller i, veta hur en vanlig dag för en student på Örebro universitet ser ut, gå en Campusvandring, besöka en studentlägenhet samt äta lunch. Studiebesöken planeras in gemensamt av dina lärare och verksamhetsansvarig för Linje 14.

Träffar med föräldrar och samarbete med Västra Engelbrektskolans studievägledare

När det är dags att välja gymnasieprogram finns Linje 14 med och träffar föräldrar och ungdomar för att besvara frågor om vägarna till högre studier. En egen studievägledare från Örebro universitet finns med för att besvara frågor om behörighet och högre studier från elever och föräldrar. Allt detta planeras i samarbete med Västra Engelbrektsskolans studievägledare.

Summer College

Under tre veckor under sommarlovet finns det möjlighet att prova på hur det är att studera på Örebro universitet. Summer College fungerar som en feriepraktikplats där platserna finansieras av Örebro kommun. Summer College har temat Demokrati. Medverkar som föreläsare gör lärare och forskare på Örebro universitet, samhällsdebattörer, före detta studentambassadörer samt politiskt aktiva personer. En mängd studiebesök ingår i Summer College, bland annat hos polisen, i Kommunfullmäktige samt i Riksdagen. I utvärderingar av Summer College har medverkande ungdomar givit Summer College toppbetyg. 

Utvärderingar Linje 14

Årligen görs en utvärdering med ungdomar i årskurs nio som medverkat i Linje 14s aktiviteter. Tidigare har bland annat gjorts utvärderingar om övergång till högre studier. I dessa utvärderingar gör Linje 14 ett bra resultat. Här kan du läsa de utvärderingar av Linje 14 som är aktuella: Utvärdering Linje 14 2012 PDF

Föreläsningar

Linje 14 föreläser gärna vid förfrågan och i mån av tid. Linje 14 har tidigare föreläst på Linköpings universitet, Mittuniversitet, Högskolan i Kristianstad, Örebro universitet samt Lärarfortbildningar i Stockholm. Vid uppstart av liknande projekt runt om i Sverige har Linje 14 även agerat samtalspartner och konsult. Medverkar på föreläsningar gör studentambassadörer, elever från samarbetsskolorna samt verksamhetsansvarig Linje 14.

Dela:

1 november 2017 • 09.21

Kontakt

Pia Ridderby
Verksamhetsansvarig Linje 14
Örebro universitet
070-185 91 92
pia.ridderby@oru.se  http://www.linje14.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Västra Engelbrektsskolan | Besöksadress: Hjalmar Bergmans väg 3, 703 59 Örebro
Leveransadress: Fridgatan 4, 703 58 Örebro | Postadress: Box 31520, 701 35 Örebro
E-post: vastraengelbrektsskolan@orebro.se | Tel: 019-21 26 40 | Fax: 019-21 39 00

Örebro kommuns webbplats

Västra Engelbrektsskolan