Boel på Kvinnerstagymnasiet får guldmedalj av Kungen

” Sverige är som gjort för mjölkproduktion – det borde vi dra nytta av”

Boel Edrén, Örebro, belönas med LRF Mjölks Guldmedalj för att ha levererat mjölk av högsta kvalitet under 23 år. Den 16 april tar hon emot medaljen ur Kung Carl Gustafs hand vid en ceremoni i Stockholm.

– Det är väldigt roligt att få guldmedaljen! Den är ett erkännande för att man gjort något bra och det ligger en hel del jobb bakom mjölken under dessa år, säger Boel Edrén, som är ladugårdsförman och instruktör på Kvinnerstagymnasiet utanför Örebro.
Boel har jobbat på olika mjölkgårdar sedan 1978. År 1983 fick hon anställning på Kvinnerstagymnasiet, den skola där hon själv gått jordbrukslinjen. Djurintresset fick hon från sin pappa som var distriktsveterinär, så yrkesvalet kändes naturligt.
Faktiskt så är det andra året i rad som medarbetare på Kvinnerstagymnasiet belönas med LRF Mjölks Guldmedalj. Förra året var det kollegan Claes Bergström som fick hämta medaljen ur kungens hand.
– Det är lite roligt, för Claes var min lärare en gång i tiden. Han jobbar fortfarande då och då, vilket vi uppskattar, säger Boel.
På det kvalitetsmedvetna naturbruksgymnasiet finns runt 90 kor. Utöver de vanligare koraserna finns även några jersey och fjällkor. Här är man noga med allt kring korna, berättar Boel.
– Eftersom vi är flera anställda som mjölkar och även elever ibland så är det extra viktigt för oss med bra rutiner. Det gäller mjölkning, hygien, foder och skötsel. Vi jobbar hårt med kvalitet och djurhälsa.
– Tjusningen är att få jobba med levande djur och kor är intressanta varelser. Våra kor är också väldigt lugna och fina, det får vi ofta hör av folk som kommer utifrån. Korna har vant sig vid olika människor och vi har satsat på djur med bra lynne.
Det är inte bara djuren man ska ha god hand med. Eleverna är också viktiga. Just mötet mellan djur och människor kan ge mycket. Det känns också viktigt att utbilda lantbrukare, tycker Boel.
– Sverige är som gjort för mjölkproduktion, det borde vi dra nytta av. Det är roligt att elevantalet faktiskt ökar lite nu.
Inte bara eleverna får glädje och kunskap av skolans kor. På våren bjuds även örebroare in för att vara med på kosläppet. Kosläppen var först informella, men allt fler hörde av sig och ville komma och titta på djuren. Därför bjuder skolan nu in till ett större kosläpp, arrangerat tillsammans med Arla.
Vid årsskiftet fanns det 67 mjölkgårdar i Örebro län.
Fakta om Guldmedaljen:
Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset. I år delas Guldmedaljen ut till 31 mjölkbönder. Läs mer på www.lrf.se/guldmedaljen
För ytterligare information:
Boel Edrén, 019–21 68 39, 070–227 48 57
Hans Andersson, projektledare, 070–575 25 34
Jan Petersson, pressansvarig, 070–687 65 31

Senast uppdaterad: 14 november 2018

Publicerad: 10 april 2018
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?