Dansstipendium till minne av Lena Josefsson

Dansstipendiet är på 10 000 kr och går till en eller flera danskonstnärer som är i början av sin yrkesbana inom danskonsten. Den som ansöker ska bo, jobba eller på annat sätt ha nära samhörighet med Örebro kommun.

Stipendieutdelning 2022

Danskonstnärerna Mira Jägemar och Gabriella Ek Hällzon har tilldelats det nyinrättade dansstipendiet till minne av Lena Josefsson. Stipendieutdelningen genomfördes vid invigningen av Dansfestival Raande-Vo onsdagen den 7 september på Kulturkvarteret.

Kulturnämndens ordförande Lennart Bondeson (KD) delade ut stipendiet på plats.

Dansstipendium till minne av Lena Josefsson 2022 tilldelas Mira Jägemar och Gabriella Ek Hällzon.

Mira är en frilandsdansare och danspedagog som valt att bo och verka i Örebro. Efter hennes examen från Balettakademin har hon undervisat i dans och fortsatt att utforska och skapa dansprojekt.

Gabriella bestämde sig att bli dansare efter att ha sett kompani Raande-Vos föreställning ”Plutot La Vie”. Hon har utbildat sig inom dans på Balettakademin och även fått möjlighet att praktisera hos Kompani Raande-Vo.

Med stipendiet vill Mira och Gabriella undersöka hur kroppen kan gestalta minnen genom dans. Juryn föll för deras ambition att arbeta gränsöverskridande och att de inkluderar ett brett åldersspann i sitt arbete, vilket Lena också aktivt arbetade med i sitt konstnärskap.

Juryn hoppas att stipendiet bidrar till att Mira och Gabriella kan fortsätta sitt konstnärliga arbete i Örebro, precis som Lena valde Örebro, OM och OM igen.

Sista dag att ansöka om 2022 års stipendium var den 1 augusti

Ansökan och kriterier

Stipendieansökan ska innehålla ett cv samt en kort beskrivning av konstnärskapet och en motivering till vad konstnären önskar göra med stipendiesumman, samt hur det går i linje med ett eller flera av kriterierna:

  • Samverkar med andra i sitt konstnärskap.
  • Har ett inkluderande arbetssätt.
  • Tänker sig internationellt och/eller interkulturellt utbyte.
  • Är gränsöverskridande.
  • Är utforskande.

Jury

Juryn består av representanter från Kultur- och fritidsförvaltningen samt personer som har koppling till Lena Josefsson.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Kontakta $sitenamn

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16

Teckenspråk: servicecenter@t-meeting.se