Meny

Verkstads- och maskinoperatör

Som verkstads- och maskinoperatör arbetar du med att övervaka maskiner. Du kan också ta fram detaljer till verkstadsprodukter med maskin och har färdig­heter inom skärande bearbetning som borrning, svarvning och fräsning.

Det går för tillfället inte att söka till utbildningen. När vi har klart med datum för nästa kursstart, informerar vi här om när ansökan öppnar.

Om utbildningen

På utbildningen får du lära dig att använda verktyg och utrustning som används i industrin.

  • Du får lära dig hur du hanterar och bearbetar olika material i maskiner, med mycket hög noggrannhet.
  • Du får kunskap i att programmera och hantera svarv- och fräsmaskiner.
  • Du får kunskaper i att läsa och tyda ritningar, skapa en teknisk ritning digitalt och att manuellt hantera olika typer av maskiner.

I utbildningen har du även möjlighet att få truckkort efter godkänt teori- och praktiskt prov.

Arbetssätt och arbetsformer

I utbildningen varvas teoretiska genomgångar med praktiska övningar. Studierna bedrivs både i grupp och enskilt. Vi strävar efter att anpassa utbildningen till deltagarnas individuella behov, önskemål och förutsättningar.

Cirka 7 veckor av utbildningstiden är arbetsplatsförlagt lärande (APL) på ett företag i branschen. Utbildningsanordnaren ansvarar för att ordna praktikplatser.

Studierna bedrivs på heltid och på dagtid. Du förväntas följa arbetsplatsens arbetstider och närvara vid teoretiska genomgångar och undervisning på skolan.

Utbildningsperiod

19 augusti 2019–5 juni 2020, 42 utbildningsveckor.

Utbildningen startar under förutsättning att den beviljas ekonomiskt stöd och att det är tillräckligt många sökande.

Kurser som ingår, 1 050 poäng

Förkunskapskrav

För att få gå utbildningen krävs att du är behörig. Det innebär att du ska ha grundläggande kunskaper i matematik och svenska, alternativt svenska som andraspråk. Det ska motsvara godkända betyg från lägst årskurs 9.

Om du har läst kurserna via Komvux efter 1 januari 2017 räcker det med att ha klarat delkurs 3 i matematik och svenska, alternativt svenska som andraspråk.

Så här ansöker du

Ansökan ska vara oss tillhanda senast torsdag den 25 april 2019. Tänk på att fylla i din ansökan noggrant. Om den är ofyllständig behandlar vi den inte.

Kontakta studie- och yrkesvägledare vid Vägledningscenter på Campus Risbergska i Örebro. De hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan. Du ska bifoga en kopia på ditt grundskolebetyg och/eller gymnasiebetyg till ansökan.

Om du inte är folkbokförd i Örebro ska du fylla i en ansöknings­blankett. Blanketten lämnar du till din hemkommun. Här kan ladda ner en blankett och skriva ut. (pdf, 55.1 kB)

Om du har skyddade personuppgifter

Om du vill ansöka och har skyddad identitet ska du kontakta studie- och yrkesvägledare Kerstin Bergh, 019-21 26 29.

Så fungerar antagning

Alla sökande till gymnasial vuxenutbildning är inte garanterade en plats. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser görs ett urval. 

Besked om antagning

Om du blir antagen får du en kallelse till utbildningen i god tid före kursstart. Blir du inte antagen får du ett reservbesked.

Inför utbildningsstart är det ett obligatoriskt registreringstillfälle. Där bekräftar du att du tackar ja till din plats. Om du inte kan komma måste du anmäla det i förväg, annars stryks du från din plats.

Vid avhopp i början av utbildningen kan du som är reserv få en plats.

Finansiera dina studier

Du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera dina studier. Vid ansökan ska du uppge studietid och omfattning, det vill säga antal poäng.

Studietid: 42 veckor
Poäng: 1 050

Kontaktuppgifter till utbildningsanordnaren

Utbildningen sker i samarbete med Tullängsgymnasiet. Större delen av utbildningen är i deras lokaler på Tullängsgatan 7.

Utbildningsanordnarens kontaktperson

Joakim Peimer, joakim.peimer@orebro.se, 070-550 80 58

Utbildningssamordnare Yrkesutbildningscenter

Rigmor F Gustafsson, rigmor.franzen.gustafsson@orebro.se, 019-21 43 99

Senast uppdaterad: 8 oktober 2019

Publicerad: 9 januari 2019
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Komvux

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 7–17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Måndag–fredag kl.10–17

E-post till servicecenter

servicecenter@orebro.se