Din krisberedskap

En kris, eller samhällsstörning, är en oväntad händelse som drabbar många människor och stora delar av samhället. Det kan till exempel handla om en omfattande storm, översvämningar, större bränder, omfattande el- och värmeavbrott, störningar i datakommunikation eller förorenat dricksvatten. Eftersom en kris ofta uppstår plötsligt är det viktigt att vara förberedd på att hantera krisen.

Innehåll på sidan

Så klarar du krisen

Precis som vi i vardagen hjälps åt och tar ansvar för varandra, är det också viktigt att vi alla fortsätter hjälpas åt att ta ansvar i en kris. Vid en samhällsstörning måste samhällets resurser först gå till de mest utsatta, därför kommer de allra flesta att behöva klara sig själva en tid.

Förbered dig för att kunna klara dig på egen hand i en vecka

Du som kan bör förbereda dig på att kunna klara dig på egen hand i en vecka, även om det inte betyder att krisen är över efter den tiden.

Fundera på vad du och dina nära kan behöva ha hemma vid en kris. Samla gärna ihop det som är mest nödvändigt i en "krislåda". Exempel på saker som kan vara bra att ha:

  • mediciner och första hjälpen-låda
  • varma kläder och filtar
  • torrvaror och konserver
  • vattendunkar
  • ficklampor och värmeljus
  • brandsläckare
  • batteriradio
  • viktiga telefonnummer
  • kontanter.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har samlat många tips på hur du skaffar en beredskap för hushållet inom områdena mat, vatten, kommunikation, värme samt betalningar och kontanter i kris.

Läs mer om hemberedskap på msb.se.

Läs mer om hur du kan förbereda dig för kriser på sidan "Förbered dig för kris" på msb.se. På den sidan finns även en folder om hemberedskap, på svenska och flera andra språk.

Läs broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram en broschyr, "Om krisen eller kriget kommer", som handlar om hur vi ska bli bättre förberedda på till exempel allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter.

Broschyren finns även i en version med lättläst svenska, inläst på svenska och engelska, i punktskrift, på teckenspråk och översatt till ett flertal språk.

Ta del av broschyren "Om krisen eller kriget kommer" på msb.se.

Håll dig informerad under krisen

Vid en kris i Örebro kommun kan du hämta information i dessa kanaler:

Om kommunens kanaler inte fungerar, använd dessa kanaler:

Var källkritisk

Vid allvarliga händelser är det extra viktigt med källkritik. Du kan hjälpa till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och inte dela osäker information. Att vara källkritisk innebär att värdera den information man tar del av.

Information om källkritik på krisinformation.se.

Hantera din oro

Oro och rädsla är vanligt vid kriser och katastrofer. Det finns stöd att få för dig som känner oro.

Information för dig som känner oro eller som vill veta hur du kan ta hand om din egen och andras psykiska hälsa, krisinformation.se.

Skyddsrum

Skyddsrum ska kunna ge skydd åt människor vid krig. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast.

På msb.se kan du läsa mer om skyddsrum och se på en karta var ditt närmaste skyddsrum finns.

Tillgång till vatten vid kris

Kommunen ansvarar för att invånarna får tillgång till dricksvatten på bästa möjliga sätt i kris. På sidan Tillgång till vatten vid kris, (orebro.se/vattenkris), kan du läsa om vilket ansvar du har som privatperson och vilken hjälp du kan få av kommunen vid en vattenkris.

Hur du kan förebygga och förbereda dig för olika typer av samhällsstörningar

Förbered dig inför översvämning

På sidan Felanmälan och vattenskador kan du läsa om hur du kan minska risken för översvämning i din fastighet.

Att tänka på vid brand

På sidan Torka och brandrisk kan du läsa om vad du ska tänka på när du eldar, vad du ska göra om elden sprider sig och hur du kan hålla koll på brandrisken.

Om ditt ansvar och hur du kan förbereda dig inför dricksvattenkris

På sidan Vattnet i vardagen finns information för dig som är privatperson om hur du kan förbereda dig för att ha tillgång till vatten vid kris.

På sidan Råd vid värmebölja finns information om vad du ska tänka på när det är varmt en längre period.

Senast uppdaterad:

Publicerad: