Vattenkokaren - din bästa vän i köket

Ann och vattenkokare

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Vår energirådgivare Ann Fryksenius bjuder på smarta energispartips i höstmörkret.

Nu när höstmörkret kryper på är det mysigt att tända lampor, lite ljus och kanske krypa ner i soffan med en kopp te och se på en film. Fanns det då några klimatsmarta val man kunde ha gjort innan? Stängde man av datorn, eller sitter laddaren fortfarande i? Är det fortfarande tänt i köket och hur ska jag koka tevattnet?

I mitt arbete som energi- och klimatrådgivare tycker jag att det viktigt att förmedla att alla kan vara delaktiga för att påverka klimatet och vår miljö. Det finns alltid något man kan göra för att spara energi på jobbet, i skolan, hemma i huset eller i lägenheten. 

Själv bor jag i hyreslägenhet och kan därför främst lägga fokus på att spara energi på de små sakerna. Men man ska inte underskatta de handlingarna, eftersom det är de små sakerna som kan göra stor skillnad!

Visst händer det att jag också slarvar, ingen är perfekt. Men att börja med att försöka tänka på en sak och bryta sitt beteendemönster istället för att komma med dåliga ursäkter, då tycker jag man har kommit gång! 

Att skapa rutiner

För mig handlar mycket om att göra det till en rutin. Till exempel när jag lämnar lägenheten för att springa iväg 20 minuter till affären för att handla mjölk. Brukar jag ta en kort titt in i lägenheten för att se att inget står tänt, oftast räcker det med att släcka på vägen ut i hallen.  En myt som man ofta träffar på är ”det drar mer energi att tända än att det låta det stå tänt” Nej, det är inte sant! Man kan med gott samvete släcka efter sig även om det bara är en kortare stund.

Sedan har vi det här med elektronik som står i standby. Allt saker som lyser eller låter efter man stängt av drar fortfarande ström, det gäller även laddare som sitter kvar efter man laddat klart. Elektroniken drar ganska lite el i standby, men tänk om att man låter datorn stå i standby i cirka 12 timmar per dag under ett helt år. Helt plötsligt blir det blir den lilla energiförbrukningen ganska stor. Om man istället tänker på en familj med till exempel fyra personer där varje person har en egen telefon, dator samt att man äger en TV, ja ni förstår att det fort drar iväg i energiförbrukningen.  Att använda grenkontakt med strömbrytare är något som är enkelt att använda och är en billig och bra investering för att enkelt kunna stänga av allting samtidigt. Men för att det ska vara till någon nytta måste man självklart komma ihåg att stänga av strömbrytaren…..

Vattenkokaren - din bästa vän i köket

Om vi går tillbaka till frågeställningen i början; ”hur kokar jag mitt tevatten?” Ett bra tips är att använda vattenkokare istället för att koka upp i kastrull, det gäller även om man ska koka vatten till pastan, potatisen med mera. En storfördel tycker jag är att det går snabbare. Om alla svenska hushåll kokade upp 2 liter vatten i vattenkokare varje dag istället för i kastrull på spisen, skulle vi spara energi motsvarande 5000 villor, det ni!

En stor energitjuv hemma är också användningen av vatten, man kan göra stora energibesparingar genom att duscha kortare.  Men jag förstår att det kan vara ett stort steg att ta, vem gillar inte att ibland ta en lång dusch? Om man inte riktigt vill ta det steget än, börja med att stänga av vattenkranen mellan du borstar tänderna, eller diska inte under rinnande vatten. Varje minut som kranen står på går det åt cirka 5 liter vatten som försvinner i onödan.

Under november månad arbetar vi med energitjuvar via sociala medier och uppmanar alla att ta chansen och dela med sig av de energitjuvar man kan hitta, därmed sprider vi kunskap och ger möjlighet till många bra spartips! Ta ett foto och dela på facebook eller instagram och haschtagga #klimatsmartvardag.

Ingen kan göra allt men ALLA kan göra något!

/Ann Fryksenius, Energi- och klimatrådgivare


Senast uppdaterad: 6 november 2015

Publicerad: 6 november 2015
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?