Upptäck Örebro län

För att inspirera och komma igång med sin Hemester kommer här några tips på aktiveter och platser man kan besöka. Glöm inte heller ha koll på facebook under sommaren där det kommer dyka upp veckotips.

Nu är dags att hemestra!

Åk till pärlorna i Örebro med buss

Det finns många vackra och intressanta platser att besöka i Örebro och det fungerar utmärskt att miljövänligt med buss för att upptäcka dessa platser. Nedan hittar du förslag på resmål att besöka utan att krångla iväg med bilen.

Örebro slott

Gå en intressant guidad tur på Örebro slott som tar er från slottets mörka fängelsehålot upp till de praktfuööa salarna för kungligheterna. Här kan man gå spännande spökvandringar eller leta skatter.

Läs mer på: www.visitorebro.se/gora/aktorer/orebro-slott/

Wadköping

Wadköping skildrar Örebros äldre bebyggelse med sina vackra trähus och gårdar. Området består av hus och gårdar från fyra olika sekel, från 1500-talet och framåt. Är man intresserad av antikviteter, design, smide eller keramik har du kommit rätt.

Läs mer på: http://www.visitorebro.se/gora/aktorer/wadkoping/

Trästaden Nora

I Nora har man en viktig del av svensk historia på ett och samma ställe, här finns bruksmiljöer, gruvor och veteranjärnväg. Stora delar av Nora sr ut som det gjorde för hundra år sedan! Här kan man bland annat Mordvandra i Maria Langs fotsprå, få en guidad stadsvandring eller varför inte åka veterantåg till Pershyttan eller Järle station?

Läs mer på: http://www.visitnora.se/

Rockebro Källa

Mellan Laxå och Askersund ligger Rockerbro. Här har inlandsisen skapat ett spännande och märkligt landskap med åsryggar, kullar och sänkor. Flera dödisgropar finns i området. Dessa uppkom då isblock bröt loss från huvudisen och bäddades in i gruvavlagringar. När de sista smälte, blev det stora gropar och den största är idag en sjö-Gropsjön. I rockebo finns även en offerk'lla, där det fortfarande glänser mynt i. Det är få som vågar stjäla dem, då evig olycka är straffet!

Frövifors Pappersbruk muséum

I Frövi finns Sveriges enda papparsbruk museum. Här kan man utforska en unik och i stort sett orörd arbetsmiljö i den maskinhall som byggdes 1903-1904.  Här kan man hitta en rad andra uställningar kring bruks- och pappershistoria. Ta även chansen att prova på att göra ditt egna papper i deras handpapperverkstad.

Läs mer på: https://froviforsmuseet.com/

Hitta naturreservat

Det finns massor av naturreservat som man kan nå via busslinjerna. På länsstyrelsens hemsida kan du hitta information om olika naturreservat.

Läs mer på: http://www.lansstyrelsen.se/OREBRO/SV/DJUR-OCH-NATUR/SKYDDAD-NATUR/NATURRESERVAT-OCH-NATIONALPARKER/SEVARDA-NATURMILJOER/Pages/sevarda-naturmiljoer.aspx

Senast uppdaterad: 7 juni 2016

Publicerad: 7 juni 2016
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?