Unik stil och personligt hem med second hand

Med hjälp av second hand är det enkelt att fixa både en unik stil och ett personligt hem. Börja med en grej och blanda med det du redan har! En bonus är att du samtidigt kan hjälpa andra eftersom många second hand butiker använder vinsten till välgörenhet och bistånd. Kan du gissa vad som är second hand som Sofia och Lovisa har på sig?

Två tjejer som står ute vid en vägg och symbolen för Miljönär-vänlig till höger.

Vad är second hand som Lovisa Johansson Sundman och Sofia Pettersson har på sig? Klicka på bilden för att se rätt svar!

Unik stil

Tips: Blanda det du redan har i garderoben med second hand-plagg, skor och accessoarer – och skapa din egen unika stil.

Förhindra nöd

Om vi återanvänder mer av de kläder och saker som redan finns så kan vi bidra till en bättre miljö, eftersom det inte behövs nya material till second hand och genom att det minskar mängden avfall. Dessutom är det många organisationer som har second hand butiker som även jobbar med välgörenhet och bistånd.

– Second hand är ett sätt för oss att kunna bedriva våra verksamheter. Oavsett om du handlar oss på Emmaus Åkvarn eller hos Myrorna, finansieras biståndet med den här verksamheten. För min del som rest mycket och varit i länder som Bosnien och Palestina, som vi stöder, är second hand att förhindra nöd, säger Karl-Johan Karlsson, verksamhetsledare för Emmaus Åkvarn i Örebro. Han berättar att sakerna som inte går att sälja i Sverige skickas till deras butiker i andra länder.

Personligt hem

Tips: Mixa det du redan har hemma med saker och möbler från second hand. Udda saker gör hemmet personligt eftersom det finns en historia bakom grejerna.

Vad är populärt på second hand-marknaden?

– LP skivor är väldigt populärt. Men det är väldigt olika vilken del i Sverige som man befinner sig i. säger Karl-Johan och fortsätter:

– Här i Rinkaby är det mycket gamla och udda saker som säljer bra, som gamla skolbänkar och saker som man kan renovera. Möbler som inte är dussinmöbler, utan som är unika, som det bara finns ett fåtal av. Teak-möbler är också populärt. I Småland är Kosta Boda glas och glaskonst jättepopulärt, medan skolbänkar och sådant inte säljer alls.

Örebro kommun samarbetar med Emmaus Åkvarn, Myrorna, Ge för livet, Röda korset, Reform och Stadsmissionen som bemannar Åternyttan. De finns på Mellringe återvinningscentral och tar emot saker, kläder och möbler som sedan säljs i organisationernas butiker.

Karl-Johan Karlsson berättar om Emmaus Åkvarns verksamhet

Miljönär-vänliga företag

Emmaus Åkvarn är en av 18 organisationer och företag som är Miljönär-vänlig diplomerade i Örebro. Miljönär-vänlig är en nationell märkningen som har skapats av Avfall Sverige för att inspirera till hållbar konsumtion. Hållbar konsumtion kan till exempel vara att köpa second hand, återanvända eller göra om saker eller hyra sådant som används sällan.

På miljönär.se finns massa tips och inspiration, och en karta där du kan söka på alla företag som är Miljönär-vänliga i Sverige.

Vill ditt företag bli Miljönär-vänligt? Läs mer och ansök på orebro.se/miljönär. Det kostar inget!

Senast uppdaterad: 15 maj 2019

Publicerad: 15 maj 2019
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?