Självförsärjande på rekoel

Nicklas framför solceller

Vill du bli självförsörjande på egen grön el?  Niklas Jakobsson, energi- och klimatrådgivare i Örebro kommun, tog saken i egna händer och monterade solceller på taket.   

Jag njuter av solens strålar då det gör mig påmind om att sommaren är här och snart stundande semester. Men jag njuter också av solen då varje solstråle som träffar vårt hus bidrar till en mer klimatsmart vardag. Att vi därtill drar in lite extra pengar inför semestern är ju ett extra plus.

Vår nyetablerade solelsanläggning på vårt tak består av 45 paneler och upptar en yta på 73 m2. Anläggningen har nu varit i drift i två veckor och allt fungerar bra. Det är roligt och lärorikt att kunna följa produktionen dag för dag.

Som mest har vi producerat 92 kWh på en dag vilket innebär hushållsel för motsvarande ca 10 dagars användning. Men även de dagar då det varit mulet och en del regn har vi producerat motsvarande tre till fyra dagars behov av hushållsel. Sammantaget har vi de första två veckorna trots skiftande väder till trots producerat drygt 1 000 kWh vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av vårt årliga hushållselsbehov. Det innebär ca 1 200 kr extra till semesterkassan.

Men för mig personligen är något av det viktigast att leva som man lär. Vi som är insatta och vill uppmuntra andra att på olika sätt minska sin klimatbelastning måste gå före och visa vägen. Att vår granne investerat i en likadan anläggning hoppas jag bara är början.


//Nicklas Jakobsson, Energi och klimatrådgivare, Örebro kommun


Senast uppdaterad: 19 juni 2015

Publicerad: 19 juni 2015
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?