Hur tvättar du din bil?

 Det är mycket att tänka på när det gäller att göra kloka miljöval i vardagen. Hur ska man till exempel tvätta bilen så miljösmart som möjligt? Här är topplistan som gör det lätt att tvätta bilen rätt.


Hur bra är det om jag tvättar bilen…

  1. … på en miljömärkt biltvätt? Detta är det absolut bästa valet. Här renas vattnet innan det släpps vidare.

  2. … på en automatisk biltvätt eller en gör-det-själv hall med hjälp av miljömärkta bilvårdsprodukter? Det är det näst bästa alternativet. Även här renas vattnet innan det släpps vidare.

  3. … på gräs eller grus? När du tvättar på gräs eller grus fastnar föroreningarna i det översta jordlagret medan vattnet fortsätter ned i marken och filtreras grovt innan det når grundvattnet. Då kan markmiljön ofta binda eller bryta ned de föroreningar som spolats av från bilen, så det är ett bättre alternativ om du mot förmodan inte har tillgång till en tvätthall. Men handen på hjärtat, visst passerar du en tvätthall lite då och då? Om du bor i ett vattenskyddsområde är detta inte ett bra alternativ, då du behöver ta extra hänsyn till grundvattnet.

  4. … i garaget? Detta är riktigt dåligt ur miljösynpunkt. Vattnet som rinner ner i garagets golvbrunn leds vidare till avloppsreningsverket. Där skadar olja och metaller både reningsprocessen och förorenar dessutom slammet som används som gödningsmedel på våra åkrar och vem vill ha tungmetaller i maten?

  5. … på gatan eller garageuppfarten? Detta är absolut sämst ur miljösynpunkt. Vattnet med alla föroreningar rinner nämligen rätt ner i gatubrunnen och sedan rakt ut i närmsta vattendrag.

Du kanske tänker: ”Äh, det kan väl inte vara så farligt om jag tvättar bilen på garageuppfarten någon gång då och då?”. Men många bäckar små…

Hela 20 av 30 miljoner biltvättar i Sverige sker på garageuppfarten. Varje år. Miljöfarliga tungmetaller följer då med vattnet ner i gatubrunnen och rinner sedan helt orenat rakt ut i närmsta vattendrag.

Mätningar från Håll Sverige Rent visar att det rör sig om så mycket som 5,5 ton tungmetaller, 5 000 ton avfettningsmedel, bilschampo och bilvax samt 2 000 ton olja som sprids i naturen. Inte så trevligt för fiskar, vattenlevande organismer och badande barn, eller hur?

Tävla om en Svanenmärkt biltvätt Den 23-24 april går Stora Biltvättarhelgen av stapeln för tredje året i rad för att uppmärksamma frågan. Bakom initiativet står branschorganisationen Svenskt Vatten. Örebro kommun är en av flera deltagande kommuner i Sverige.

Varför inte ta chansen att tävla om en biltvätt på en Svanenmärkt bilanläggning? Ett steg i rätt riktning! Den 11-25 april kan du under hashtaggen #tvättabilenrätt delta i kommunens instagramtävling. Ta ett foto på när du tvättar bilen på ett miljösmart sätt och var med och tävla om fem biltvättar på miljömärkta bilanläggningen Rejmes i Örebro. Läs mer på orebro.se/biltvattarhelg.

Genom Stora Biltvättarhelgen vill Vatten och avlopp (VA) och Miljökontoret på Örebro kommun sätta fokus på miljöproblemen med biltvättar och sprida kunskap om hur stor insats du som enskild medborgare kan göra för sjöar och vattendrag genom ett litet val i vardagen. Det är som sagt mycket att tänka på när det gäller att göra kloka miljöval i vardagen.


Och det är inte alltid lätt att göra rätt. Men det är lätt att tvätta bilen rätt!


//Sara Stake, VA-ingenjör Vatten och avlopp, Örebro kommun

Senast uppdaterad: 13 april 2016

Publicerad: 13 april 2016
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?