Hur fräscha är dina tätningslister?

Nicklas sätter upp lister

Att vara klimatsmart hemma är enkelt! Genom att byta ut tätningslisterna runt flnster och dörrar hemma kan du spara både pengar och miljö.

Att vara klimatsmart hemma är enkelt! Det handlar bara om rutiner och mindre åtgärder för att minska energiläckage.

I mitt förra blogginlägg så skrev jag om hur vi, genom att byta fönster- och dörrar hemma, kunde både sparar pengar, miljöpåverkan och dessutom fick en bättre inomhusmiljö.

Om du inte har möjlighet att byta dörrar och fönster finns det annat du kan göra. Hur fräscha är till exempel tätningslisterna ni har runt fönster och dörrar hemma? En bra tätningslist har en livslängd på upp till tio år. De ska vara ”fjädrande” och finnas ett visst ”motstånd” när du stänger fönstret eller dörren. Om ni har en vind så se även över vindsluckan som bör ha bra tätningslister för att framförallt förhindra att fukt letar sig upp till vinden.

OBS! Se till att ni inte tätar där det är tänkt att frisk luft ska komma in. Vanligen genom ventiler ovan eller under fönstret. Ventilerna bör för övrigt vara öppna för att ge ett bra inomhusklimat.

En rulle med tätningslister kostar inte mycket och är lätt att byta ut själv. Åtgärden kommer att spara värme, minska drag och ge en känsla av jämnare inomhusklimat och minskat ljud. Passa på att se över det innan kylan slår till på allvar.


Lycka till!

/Nicklas Jakobsson, Energi- och klimatrådgivare


Senast uppdaterad: 17 november 2015

Publicerad: 17 november 2015
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?