Bilpool - frihet på riktigt

David Milton står på parkering

Bilden: David Milton. Fotograf: Mikael Strand.

Bilpool underlättar livspusslet och skapar en smartare vardag - frihet på riktigt, enligt David Milton, Regionansvarig på Sunfleet Carsharing.

Många brukar förorda sitt bilägande med den frihetskänsla som de får av att veta att deras bil står på uppfarten när de vill ha den. Jag vet inte om det stämmer eftersom jag aldrig har ägt en bil själv. Däremot så känner jag en frihet i att vara med i en bilpool. Jag har aldrig haft något större motorintresse så för mig passar det bra att kunna använda en ny bil vid behov och skulle något gå sönder så behöver jag inte försöka fixa det själv eller stå utan bil när den är på verkstad, jag behöver bara ta mig till nästa poolplats. Jag gillar att kunna ta mig från A till B och sedan tillbaka igen utan att behöva fundera på allt det där runt omkring. Precis som att jag nu för tiden älskar att kunna lyssna på musik precis när jag vill och på vad jag vill genom Spotify, istället för att ha en iPod i fickan med begränsat utrymme musikfiler. Ungefär samma princip – man får tillgång till det man vill, när man vill.

För en bättre miljö

En annan aspekt är ju miljöfrågan. Miljöfrågor har alltid legat högt upp på min dagordning med engagemang i att starta upp en miljöförening på gymnasiet till medlemskap i Fältbiologerna och mer eller mindre levt på en vegetarisk kost sedan dess (nuförtiden mindre får jag väl skamset erkänna).

Men som medlem i en bilpool så får jag nu tillgång till en ny säker miljöbil och jag slipper att tänka på verkstäder, besiktningar och däckbyten. Så skönt! Mitt enda engagemang är att jag behöver tanka bilen någon gång ibland (för min del rör det sig om kanske var 5-7 resa jag gör). Och det räcker gott och väl för de behov av bil som jag har. För de som är boende utanför en tätort med dålig tillgång till kollektivtrafik så är ju ett bilägande mer eller mindre ett måste. Men för mig som bor någorlunda centralt (2 km från city) så räcker det gott och väl att använda bilpoolen när cykel eller buss inte räcker till. För min del så är det att åka till simhallen en gång i veckan med barnen och någon tripp ut till stormarknaden. Och ibland en weekend-trip till familjens sommarstuga.

Trafikverket har räknat lite på det där och enligt dem så är bilpool det mest kostnadseffektiva sättet att få tillgång till bil om man kör mindre än 1200 mil per år (räknat på att äga en motsvarande bilmodell som finns i bilpoolen). För min del så körde jag bara 378 mil under förra året så jag ligger långt under gränsen. Att jag dessutom kan välja bilmodell efter behov gör att man kan vara ännu klimatsmartare. Liten bil för veckohandlingen och kombi när jag ska till sommarstugan med barnen.

Gratis medlemskap i en månad

Om du är osäker på om bilpool kan vara något för dig så har du ju nu ett gyllene tillfälle att tillsammans med Örebro kommuns projekt ”Klimatsmart vardag” möjlighet att testa på bilpool under en månad och bara betala för nyttjandet av bilen. Märker du att det inte funkar för att få ihop din vardag så kan du säga upp ditt abonnemang utan att behöva betala någon månadsavgift (uppsägningstiden är bara 1 månad i vanliga fall). Annars så kan man vara Pay & Go-kund vilket innebär att man inte har någon månadskostnad men betalar ett något högre start- och timpris när man väl hyr en bil. Perfekt för er som har en andrabil ståendes på uppfarten ”utifall att”, nu kan ni göra er av med den och slippa de fasta kostnaderna som den medför och att när ni är i behov av två bilar samtidigt så tar ni en bilpoolsbil istället.

Kör lugnt!

/David Milton – Regionansvarig Mellansverige på Sunfleet Carsharing AB


Senast uppdaterad: 16 oktober 2015

Publicerad: 16 oktober 2015
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?