Ånnaboda och Kilsbergen

Bara 22 km nordväst om Örebro ligger Ånnaboda naturreservat och friluftsområde mitt i Kilsbergens storslagna natur. Från utsiktsplatserna har du en vacker utsikt över Närkesslätten och här sjuder det av aktiviteter året runt.

Året runt

En storslagen natur där du kan vandra, bada, träna och inte minst, vintertid åka skidor både på längden och utför. Här finns konferensmöjligheter, stugby och camping. Kilsbergen är en komplett anläggning hela året om med aktiviteter för hela familjen.

Boka friluftsanläggningen i Ånnaboda

I Ånnaboda kan man förlägga många olika arrangemang. Här kan man boka gräsytor runt stadion och fotbollsplanen för utomhusaktiviteter, Ånnabodastugan (SM-stugan) med möteslokal och sekretariat samt extra toaletter (dalentoaletter) på stadion.

Ånnabodastugan (SM stugan) konferensrum och sekretariat

  • Föreningsarrangemang heldag 1 500 kr, helg 2 500 kr.
  • Övriga arrangemang heldag 1 800 kr, helg 3 000 kr.

Gräsytor runt stadion och fotbollsplanen

  • Heldag 500 kr.

Dalentoaletter

  • Dygn 1 500 kr.
  • Fredag kväll–söndag 2 500 kr.

Bastun

På baksidan av Ånnabodasjön i riktning mot Storstenshöjden finns en vedeldad bastu för 8-10 personer som allmänheten kan hyra.

I anslutning till bastun finns ett omklädningsrum, en grillplats, ett torrdass och en trappa som leder ner till vattnet. Ved finns på plats vid bokning av bastun och vintertid hålls även en vak öppen nedanför trappen. Bastun går att boka i halvdagar. Priser och dagar hittar du i bokningssystemet.

Boka här

Sommartid

Vandra

En av Kilsbergens största tillgångar är den spännande och vackra naturen. Sommartid finns det flertalet rundslingor i naturreservatet Ånnaboda. Rundslingorna utgår ifrån informationsskylten som sitter vid vägen ner till badplatsen. Där finns det olika rundslingor mellan 2,5–8 km.

MTB

Det finns många olika mountainbikeleder i närområdet som utgår från Ånnaboda. För mer information: Bergslagens Cycling

Bergslagsleden

Bergslagsleden är en vandrings- och skidled på totalt 28 mil, från Kloten i norr till Stenkällegården i söder. Leden är uppdelad i 17 etapper av varierande längd och svårighetsgrad, mellan 7 och 23 kilometer. Ånnaboda är etappmål för etapperna nio och tio.

Fiska Södra Ånnabosjön

Södra Ånnabosjön har ett naturligt fiskbestånd och inplanterad ädelfisk. För att fiska måste du ha fiskekort. Runt hela Södra Ånnabosjön finns en asfalterad väg. Från den finns avstickare ner till bryggor dit rullstolsburna kan nå sjön för att fiska. Mer information om fiskebestämmelser och fiskekort

Bada

Södra Ånnabosjön är också en populär badplats med sandstrand. Där finns bryggor, toaletter och en värmestuga.

Vintertid

Längdskidåkning

I skogarna runt Ånnaboda, finns en mängd olika skidspår med varierande längd och svårighetsgrad att välja mellan. Inte mindre än 70 km preparerade längdspår finns runt om i skogarna, när vädret tillåter!

Här finns allt från korta lätta motionsspår till de svårare elitspåren. Flera av spåren har elljus. I Kilsbergen kan du välja mellan flera turspår, bland andra Bergslagsleden mellan Blankhult och Suttarboda, eller Kilsbergsspåret som tar dig 27 km norrut till Nora, dess "parallellspår" Vintergatan med flera.

Se karta över skidspåren och läs om vad du kan upptäcka längs vägen. Pdf, 1.8 MB.

Läs folder om skidspåren i Kilsbergen. Pdf, 525.7 kB.

Kanonsnöspår

När hela spåret är öppet är det ca 3 km långt. Skidspåret täcks med hjälp av snökanoner. Eftersom vi är mer oberoende av natursnön har vi skidföre normalt 15 veckor per säsong, från slutet av november till april.

Spåret är belyst mellan kl. 06.00–23.00.

Spårkort – kanonsnöspåret

Säsongskortet kostar 850 kr, dagkort för spåret kostar 90 kr om du är 17 år och äldre. Under 17 år är det gratis.

Här köper du spårkort.

OBS! En serviceavgift tillkommer på spårkortet.

Aktuell information om spår och leder i Kilsbergen

Spårinformation hittar du här.

Konferenser och restaurang

I Ånnaboda finns moderna konferenslokaler, restaurang och café.

Dag Hammarskjölds minnesmärke

På initiativ av STF:s Närkekrets har ett minnesmärke skapats till minnet av Dag Hammarskjöld. Ett av skälen till detta är att sedan Dag Hammarskjöld åtagit sig generalsekreterarskapet i FN avsade han sig samtliga uppdrag i Sverige utom ett - ordförandeskapet i Svenska Turistförening.

Med tanke på detta och på hans stora intresse och engagemang för naturen har det varit naturligt att minnesmärket knyts till något som har med natur eller turism att göra. Falkaberget som valts för minnesmärket är ett av Kilsbergens vackraste platser. Minnesmärket invigdes på FN-dagen, 24 oktober 2006.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Kontakta $sitenamn

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16

Teckenspråk: servicecenter@t-meeting.se