Ånnaboda och Kilsbergen

Bara 22 km nordväst om Örebro ligger Ånnaboda naturreservat och friluftsområde mitt i Kilsbergens storslagna natur. Från utsiktsplatserna har du en vacker utsikt över Närkesslätten och här sjuder det av aktiviteter året runt.

Året runt

En storslagen natur där du kan vandra, bada, träna och inte minst, vintertid åka skidor. Här finns konferensmöjligheter, stugby och camping. Kilsbergen är en komplett anläggning hela året om med aktiviteter för hela familjen.

Öppettider

  • Omklädningsrummet: kl. 6–22 alla dagar.
  • SM-stugan med raststuga och toalett: kl. 9–22 måndag–torsdag och kl. 9–19 fredag–söndag.

Vintertid

Längdskidåkning

I skogarna runt Ånnaboda, finns en mängd olika skidspår med varierande längd och svårighetsgrad att välja mellan. Inte mindre än 40 km preparerade längdspår finns runt om i skogarna, när vädret tillåter!

Här finns allt från korta lätta motionsspår till de svårare elitspåren. Flera av spåren har elljus. I Kilsbergen kan du välja mellan flera turspår, bland andra Bergslagsleden mellan Blankhult och Suttarboda, eller Kilsbergsspåret som tar dig 27 km norrut till Nora, dess "parallellspår" Vintergatan med flera. Ett elljusspår finns att åka runt Ånnabosjön. Spåren sköts av Örebro kommun.

Om du har med din hund eller pulka så finns ett spår på 6 km pistat för klassiskt och skejt. För övriga skidspår gäller allemansrätten.

Se karta över skidspåren och läs om vad du kan upptäcka längs vägen. Pdf, 4.5 MB.

Läs mer om spåren och se status på Skidspår.se.

Du kan även se spårstatus, samt mäta hur långa olika turer är, på längdspår.se.

I området bedrivs det en mängd olika fritidsintressen. Var uppmärksam på att det kan förekomma vinterfordon på vägarna där skidspåren går.

Kanonsnöspår

När hela spåret är öppet är det cirka 3 km långt. Skidspåret täcks med hjälp av snökanoner. Eftersom vi är mer oberoende av natursnön har vi skidföre normalt 15 veckor per säsong, från slutet av november till april. Spåret är belyst kl. 6–22. Kanonsnöspåret sköts av Örebro skidallians.

Spårkort – kanonsnöspåret

Du kan se priser och köpa säsongskort och dagkort på Ånnaboda skidspårs webbplats.

Pulkabacke

Det finns en pulkabacke vid stadionområdet i Ånnaboda, nedanför restaurangen. Den är öppen dagligen, men kan vara avstängd vid särskilda arrangemang. För information om eventuella arrangemang, se Ånnaboda skidspårs webbplats.

Isvak i Ånnaboda

Isvak

Isvak finns vid glashuset nere vid badplatsen i Södra Ånnabosjön. Denna hålls öppen när vinterförhållanden råder. Det finns en hacka för att själv öppna vaken om den skulle ha frusit till.

Boka friluftsanläggningen i Ånnaboda

I Ånnaboda kan man förlägga många olika arrangemang. Här kan man boka gräsytor runt stadion och fotbollsplanen för utomhusaktiviteter, Ånnabodastugan (SM-stugan) med möteslokal och sekretariat samt extra toaletter (dalentoaletter) på stadion.

Priser och vad du kan hyra vid Ånnaboda

  • Ånnabodastugan (SM-stugan) konferensrum och sekretariat, speakersystem.
  • Aktivitetsytan fotbollsplanen.
  • Bastu: På baksidan av Ånnabodasjön i riktning mot Storstenshöjden finns en vedeldad bastu för 8-10 personer som allmänheten kan hyra. I anslutning till bastun finns ett omklädningsrum, en grillplats, ett torrdass och en trappa som leder ner till vattnet. Ved finns på plats vid bokning av bastun och vintertid hålls även en vak öppen nedanför trappen. Bastun går att boka i halvdagar.

Hyreskostnader för alla byggnader och ytor hittar du här. Pdf, 181.5 kB.

Boka här

Sommartid

Vandra

En av Kilsbergens största tillgångar är den spännande och vackra naturen. Sommartid finns det flertalet rundslingor i naturreservatet Ånnaboda. Rundslingorna utgår ifrån informationsskylten som sitter vid vägen ner till badplatsen. Där finns det olika rundslingor mellan 2,5–8 km.

Bergslagsleden

Bergslagsleden är en vandrings- och skidled på totalt 28 mil, från Kloten i norr till Stenkällegården i söder. Leden är uppdelad i 17 etapper av varierande längd och svårighetsgrad, mellan 7 och 23 kilometer. Ånnaboda är etappmål för etapperna nio och tio.

MTB

Det finns många olika mountainbikeleder i närområdet som utgår från Ånnaboda. För mer information: Bergslagens Cycling.

Bada

Södra Ånnabosjön är en populär badplats med sandstrand. Där finns bryggor, toaletter och en värmestuga.

Fiska i Södra Ånnabosjön

Södra Ånnabosjön har ett naturligt fiskbestånd och inplanterad ädelfisk. För att fiska måste du ha fiskekort. Runt hela Södra Ånnabosjön finns en asfalterad väg. Från den finns avstickare ner till bryggor dit rullstolsburna kan nå sjön för att fiska.

Mer information om fiskebestämmelser och fiskekort.

Köpa fiskekort

Försäljning av fiskekort sker från och med 15 maj via iFiskes webbplats eller hos First Camp i Ånnaboda under deras öppettider.

Konferenser och restaurang

I Ånnaboda finns moderna konferenslokaler, restaurang och café.

Dag Hammarskjölds minnesmärke

På initiativ av STF:s Närkekrets har ett minnesmärke skapats till minnet av Dag Hammarskjöld. Ett av skälen till detta är att sedan Dag Hammarskjöld åtagit sig generalsekreterarskapet i FN avsade han sig samtliga uppdrag i Sverige utom ett - ordförandeskapet i Svenska Turistförening.

Med tanke på detta och på hans stora intresse och engagemang för naturen har det varit naturligt att minnesmärket knyts till något som har med natur eller turism att göra. Falkaberget som valts för minnesmärket är ett av Kilsbergens vackraste platser. Minnesmärket invigdes på FN-dagen, 24 oktober 2006.

Senast uppdaterad:

Publicerad: