En i taget

En i taget är ett förhållningssätt som krögare kan använda sig av för att följa alkohollagen. Här berättar vi mer om vad det innebär.

Vad säger alkohollagen?

Alkohollagen säger att den som serverar en alkoholdryck är skyldig att kontrollera åldern och ska neka om gästen är märkbart berusad. Personalen är dessutom skyldig att kontrollera att gästen inte langar alkoholen till någon som är för ung eller berusad.

På nattklubbar är detta en praktisk omöjlighet. Många tror att ordningsvakter eller annan personal kan ta över detta ansvar, men ansvaret ligger alltid på den som serverar alkoholen. Om ansvaret inte sköts riskerar bartendern eller servitören/servitrisen böter eller fängelse.

Vad betyder ansvarsfull servering?

Ansvarsfull servering innebär att den som serverar en alkoholhaltig dryck måste göra en bedömning om personen som tar emot drycken inte är för ung eller för onykter. Om det inte går att göra den här bedömningen, till exempel om det är mycket folk, så kan man inte servera mer än till den personen som beställer.

Vad innebär en i taget?

För att följa lagen i situationer där man inte kan göra bedömningen av ålder eller berusningsgrad är ett förhållningssätt att servera "En i taget". Det innebär att du kan beställa en öl, drink eller cider i taget. Om du vill köpa en öl till dig själv och en till din kompis får han/hon hämta den själv i baren. Köper du shots får du dricka dessa i baren. Det är upp till personalen att bedöma när det är mycket folk och de behöver tillämpa det förhållningssättet för att sköta sitt jobb.

Kommer jag inte få köpa en öl åt min respektive eller mina vänner?

Självklart kan du beställa och betala för en öl åt din respektive eller dina vänner. Om den som serverar kan se att ditt sällskap inte är för ung eller berusad kan du ta med dryckerna. Om det däremot är svårt för den som serverar att göra en bedömning så kan antingen serveringspersonalen gå ut med era drycker eller att sällskapet själva hämtar sin egen öl, som du redan betalat. Vid bordsservering är detta givetvis inget problem.

Om jag vill beställa t.ex. en jäger till min öl, får jag inte det?

Jo, det får du. Om du ska dricka båda dryckerna själv får du beställa detta under förutsättning att du klarar av båda dryckerna utan att bli för berusad samt har åldern inne. Du kommer troligtvis få en fråga från den som serverar om båda dryckerna är till dig.

Hur fungerar det på restauranger och pubar när man vill dricka en öl till maten?

Vid bordsservering är det inget problem för bartendern att ta sitt ansvar enligt alkohollagen. Överblicken brukar även vara lättare i dessa lokaler, vilket gör det lättare för bartender och serveringspersonal att göra en bedömning av berusningsnivå och ålder vid ett bord längre bort i lokalen.

Har man testat detta tidigare?

Sälen har haft detta koncept på vissa ställen. Det har också provats på tidigare i mindre skala i Örebro och det man tog med sig var vikten av information, både till besökare och personal.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!