Tillgång till tillfälligt vatten och byggvatten

Behöver du vatten till en byggarbetsplats? Här kan du beställa tillfälligt vatten och byggvatten.

Så här gör du steg för steg:

1. Skicka in en servisanmälan (beställning av anslutning till vatten- och avloppsanläggning)

Fastighetsägaren ska underteckna en servisanmälan för tillfälligt vatten/byggvatten som sedan skickas in till kommunen. Du kan fylla i servisanmälan via e-tjänst eller blankett. Vi rekommenderar att du använder vår e-tjänst, då där finns mer stödinformation som gör det enklare för dig.

Du hittar e-tjänst samt blankett för servisanmälan här

2. Beställ byggvattenskåp

För flerfamiljs-, industri- och handelsfastigheter beställs byggvattenskåp via Servicecenter. Byggvattenskåpet hämtas sedan på Mätarservice, Idrottsvägen 13 i Örebro. Du kopplar själv in byggvattenskåpet och kontaktar sedan Servicecenter för öppning av servisventilen.

För småhus (1-2 lägenheter) tas tillfälligt vatten och byggvatten från befintlig servis.

3. Boka tid för öppning av servisventilen för vattenåtkomst

Oavsett om det gäller småhus eller annan fastighet är det endast personal på Vatten och avlopp på Örebro kommun som får öppna servisventilen. Ring 3-5 arbetsdagar i förväg för att boka tid för öppning av servisventilen.

Observera att det är förbjudet att öppna servisventiler eller att göra påstick och förgreningar på alla serviser och vattenledningar.

Om det uppdagas att någon olovligt kopplat på, öppnat ledningen och förbrukat vatten kommer beställaren, det vill säga fastighetsägaren och/eller entreprenören, att retroaktivt debiteras för en uppskattad vattenförbrukning samt polisanmälas för stöld av vatten.

4. Stängning av servisventilen samt hämtning av byggvattenskåp

När du inte längre behöver byggvatten kontakta Vatten och avlopp via Servicecenter för stängning av servisventilen. Ring 3-5 arbetsdagar i förväg för bokning av tid. Vid stängning av servisventilen kontrolleras även att eventuell proppning är korrekt utförd.

På byggarbetsplatser där byggvattenskåp använts hämtas byggvattenskåpet av personal på Vatten och avlopp i samband med stängningen av servisventilen.

Fakturering

För flerfamiljs-, industri- och handelsfastighet faktureras fastighetsägaren eller byggentreprenören för vattenförbrukningen samt hyra för byggvattenskåpet löpande, enligt gällande VA-taxa.

Slutlig avläsning av vattenförbrukningen sker när byggvattenskåpet hämtas. Om byggmätarskåpet är skadat eller förlorat debiteras även reparation eller kostnad för ett nytt skåp.

För småhus (1-2 lägenheter) faktureras fastighetsägaren enligt schablon i VA-taxan när servisventilen öppnats upp för åtkomst av tillfälligt vatten/byggvatten.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!