Dricksvattenanläggningar
Du som har en offentlig, kommersiell eller större enskild dricksvattenanläggning ansvarar för att vattnet håller god kvalitet.
Registrering av dricksvatten
Du som är ansvarig för dricksvatten som levereras till fler än 50 personer eller producerar mer än 10 kubikmeter per dygn ska anmäla anläggningen till Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen, Miljöavdelningen. Det gäller också om du försörjer exempelvis en livsmedelsverksamhet, campingplats, skola, samfällighet eller liknande.
Du kan anmäla genom e-tjänsten ovan om du har BankID.
För dig som inte har möjlighet att använda e-tjänsten finns även blanketten
Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning. Pdf, 196 kB.
Dricksvattenföreskrifter
För att vara säker på att dricksvatten håller en bra kvalitet finns det regler i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten som den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten måste följa. I föreskrifterna finns bland annat krav på dricksvattenberedning och hur distributionsanläggningen ska underhållas och skötas.
Vilka omfattas av dricksvattenföreskrifterna?
- Anläggningar som producerar mer än 10 kubikmeter dricksvatten per dygn eller försörjer fler än 50 personer med dricksvatten.
- Offentliga verksamheter som till exempel skolor, boenden, servicehus och samlingslokaler.
- Kommersiella verksamheter som till exempel caféer, restauranger och andra livsmedelsföretag - oavsett hur lite vatten som produceras.
Det är Miljöavdelningen som kontrollerar att den som bedriver verksamhet uppfyller kraven i dricksvattenföreskrifterna.
Livsmedelsverkets föreskrifter LIVSFS 2017:2
Faroanalys
Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ska enligt dricksvattenföreskrifterna identifiera de eventuella faror som kan behöva hanteras och förebyggas. En faroanalys ska redovisas för Miljöavdelningen som sedan fastställer den.
Områden som kan ingå i enklare faroanalys:
- Brunnens omgivning - vilka eventuella föroreningskällor finns i tillrinningsområdet till brunnen? T.ex. avlopp, gödselhantering, spridning av bekämpningsmedel, industri, vattendrag nära brunnen?
- Brunnens konstruktion - är brunnen grävd eller borrad? Är rörgenomföringar täta? Är locket tätt? Är foderröret tätat mot berggrunden?
- Markens beskaffenhet - hur enkelt kan föroreningar transporteras i marken? Är det sand eller lera runt brunnen? Är berggrunden tät eller sprickig? Uppgifter om berggrunden och bergets täthet brukar finnas i protokoll från brunnsborrning.
- Säsongsvariationer - Varierar dricksvattnets lukt, färg, smak? Försämras kvaliteten efter kraftig nederbörd? Är brunnen ytvattenpåverkad?
Undersökningsprogram och provtagning
Den som ansvarar för dricksvatten ska ha ett undersökningsprogram som anger var och när man ska ta prover. Undersökningsprogrammet tas fram i samråd med Miljöavdelningen.
Den som producerar eller tillhandahåller dricksvatten ansvarar för provtagning av dricksvattnet. Ackrediterade laboratorier ska anlitas för analys och bedömning av proverna.
Nedan finns ett exempel på hur ett undersökningsprogram kan se ut för en anläggning som producerar mindre än 10 kubikmeter per dygn.
Provtagningspunkt | Normal undersökning* | Normal undersökning* | Utvidgad undersökning* |
---|---|---|---|
t.ex. kökskran | t.ex. maj, | t.ex. november, | t.ex. augusti, |
*Mikrobiologisk och kemisk.
Publicerad:
Tack för ditt svar!
Berätta gärna vad vi kan göra bättre på den här sidan för att förbättra webbplatsen! Vi har ingen möjlighet att svara, men dina synpunkter är värdefulla för oss. Tänk på att inte skicka in personuppgifter. Om du vill ha svar på en fråga kan du istället använda formuläret ”Lämna en synpunkt”.
Om du ändå skickar in personuppgifter via detta formulär hanteras uppgifterna av Kommunstyrelsen och kan eventuellt lämnas vidare till annan verksamhet inom Örebro kommun i syfte att förbättra vår service.
Här hittar du mer information om hur vi hanterar personuppgifter.
Tack för ditt svar!
Du har nu hjälpt oss att förbättra orebro.se