Sök
meny

Textilavfall – för företag

Från den 1 januari 2025 ska textilavfall samlas in separat, det gäller både hushåll och verksamheter. Undantag gäller för hårt nedsmutsade, förorenade eller blöta textilier.

Exempel på textilavfall

Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, är textila och ska lämnas till återvinning. Några exempel:

  • Arbetskläder.
  • Sängkläder och handdukar från hotell.
  • Industrispill – textilavfall som uppstår vid tillverkning av textilprodukter i olika verksamheter.

Var du kan lämna din verksamhets textilavfall

Var du ska lämna textilavfallet beror på om det räknas som kommunalt avfall eller inte.

Textilavfall som är kommunalt avfall

Textilavfall räknas som kommunalt avfall om det kommer från hushåll eller liknar hushållsavfall, till exempel enstaka arbetskläder eller gardiner som använts i ett personalrum, som du vill göra dig av med. Om din verksamhet har textilavfall som räknas som kommunalt avfall ska textilierna lämnas till kommunen på en återvinningscentral.

Förorenad textil

Särskilda regler gäller för hårt nedsmutsade, förorenade eller blöta textilier. Hårt nedsmutsade eller blöta textilier lämnar du som energiåtervinning på återvinningscentral. Förorenade textilier lämnar du som farligt avfall på återvinningscentral.

Textilavfall som inte är kommunalt avfall

När textilavfall kommer från tillverkning, grossister eller är större mängder textilier räknas det inte som kommunalt avfall. I dessa fall får du anlita valfri avfallsentreprenör för hantering av ditt textilavfall.

Så funkar det när du lämnar textilier på en återvinningscentral

Upphandlad leverantör tar emot och sorterar dina inlämnade textilier. De som fortfarande är användbara skänker de till behövande eller säljer på andrahandsmarknaden. Kläder som är slitna, fläckiga eller trasiga kan komma till användning som industritrasor, bilinredning, isolering, nytt textilmaterial eller något annat.

Varför är det viktigt att inte slänga textilier i soppåsen?

Vi köper och konsumerar mer kläder än någonsin, men använder dem allt kortare tid. Kläder som kanske bara använts några gånger hamnar ofta i soppåsen, vilket är ett stort slöseri med resurser. Textilier kräver mycket energi, vatten och kemikalier att producera.

När du lämnar dina textilier till återbruk eller återvinning bidrar du till att minska vår påverkan på miljön och klimatet.

Senast uppdaterad:

Publicerad: