Klimatuppföljning

I Örebro kommunkoncern arbetar vi aktivt med att minska vår klimat­påverkan och nå målen enligt kommunens klimatstrategi. För att följa utvecklingen har vi tagit fram en visuell rapport som kommer att uppdateras årligen.

Rapporten innehåller information om klimatpåverkan inom Örebro kommunkoncern såväl som inom Örebro kommun som geografiskt område. Den är indelad i klimatstrategins fokusområden.

Uppgifterna om kommunkoncernens utsläpp är inte heltäckande. Det saknas uppgifter inom flera områden, till exempel konsumtion, infrastruktur och upphandlade transporter. Ambitionen är att kunna komplettera med ytterligare data i kommande rapporter. Vissa uppgifter kan också komma att förändras, då nya uppföljningsmetoder och liknande kan göra att data behöver uppdateras.

I vissa fall har de kommunala bolagen med andra klimatdata i sina egna rapporteringar. Ambitionen framöver är att bolagsrapporteringar och denna klimatuppföljning ska mäta och räkna utsläpp på liknande sätt.

Rapporten innehåller 21 sidor och det finns pilar längst ned på sidan för att navigera. Det går även att klicka sig fram direkt till de olika fokusområdena via knappar till höger. På de flesta sidorna finns det filter längst upp på sidan, till exempel för år och olika aktörer inom kommunkoncernen.

På sista sidan finns allt dataunderlag som rapporten bygger på. Dataunderlaget finns även som en Excelfil här nedan. Här finns också ett dokument med de klimatvärden (emissionsfaktorer) som har använts för att räkna fram utsläppen.

Dataunderlag till rapporten (Excel-fil)

Klimatvärden (emissionsfaktorer) som har använts för att räkna fram utsläppen (Excel-fil)

Mål

Kommunkoncernens mål är att vara klimatneutral 2030 och klimatpositiv 2040.

Analys av kommunkoncernens årliga utsläpp

De fokusområden som stod för störst utsläpp inom kommunkoncernen 2024 var energi och byggnation. Av det vi idag mäter minskade de totala utsläppet något mellan 2023 och 2024.

Transporter och mobilitet

Utsläppen från kommunens transporter är relativt oförändrade med utsläpp framför allt från drivmedelsanvändning och inköp av nya fordon. Det pågår en successiv omställning till en fossilfri fordonsflotta i kommunkoncernen. Tillgång till laddinfrastruktur är en utmaning som behöver hanteras för att möjliggöra fler elbilar. Det finns dock en tröghet i omställningen eftersom fordon används ett visst antal år innan de byts ut.

Energi

Inom energi står utsläppen från fjärrvärmeanvändning för ungefär två tredjedelar och elanvändning för ungefär en tredjedel. Användningen av fjärrvärme är relativt oförändrad men klimatvärdet är högre för 2024 vilket innebär att varje kilowattimme genererade mer utsläpp 2024 jämfört med 2023. Fortsatt dialog med det lokala fjärrvärmebolaget kring fjärrvärmens klimatpåverkan är viktig.

Elanvändningen har däremot minskat vilket delvis beror på fortsatt arbete med energieffektivisering men även på att flera stora energianvändare inom kommunen har avvecklats. Dessutom ligger kommunkoncernen långt fram i användandet av smart teknik vilket bidrar till en effektivare energianvändning. Kommunkoncernens produktion av el är högre än elanvändningen och produktionen består främst av vindkraft samt en mindre andel solkraft.

Byggnation

Inom byggnation kommer utsläppen från slutförda ny- och ombyggnadsprojekt samt byggnation av bilvägar och gång- och cykelvägar. Dock saknas det uppgifter om utsläpp från flera infrastrukturprojekt. Ambitionen är att kunna komplettera med ytterligare data i kommande rapporter.

Utsläppen från byggnation minskade 2024 jämfört med 2023, det beror främst på att det var färre byggprojekt som slutfördes under året. Klimatutsläpp från byggprojekt räknas det år det slutförs. Genom att utveckla kravställningen i upphandlingar skapas bättre förutsättningar för minskade utsläpp under genomförandet av bygg- och infrastruktur­projekt.

Livsmedel och jordbruk

Utsläppen från livsmedel kommer framför allt ifrån inköp av kött och mejeriprodukter. I dagsläget finns ingen uppdaterad siffra för utsläppen från kommunens livsmedelsinköp år 2024, vilket beror på byte av livsmedels­uppföljningssystem. Klimatutsläppen 2024 har därför preliminärt fått samma värde som för 2023, vilket gör att vi ännu inte kan säga något om förändringen i utsläpp mellan 2023 och 2024.

Generellt kan sägas att klimatbelastningen per kilo inköpta livsmedel har minskat betydligt under de senaste tio åren. Det beror framförallt på en tydlighet i upphandlingen som styr inköpen mot klimatsmarta val samt på ett långsiktigt och systematiskt arbete med anpassning av menyer. ​

Andelen ekologiska livsmedel har ökat stadigt sedan 2008 men andelen har sjunkit de senaste åren. Det bedöms delvis bero på ökade priser och minskad tillgång på ekologiska produkter.

Konsumtion och avfall

Inom övrig konsumtion finns i dagsläget endast uppföljning av inköpta IT-produkter, till exempel datorer, skärmar och mobiltelefoner. Utsläppen inom detta område kommer till största del från nyinköp av datorer inom Örebro kommun, dels administrativa datorer som används av kommunpersonal, dels elevdatorer.

Antal nyinköp av administrativa datorer varierar mycket från år till år eftersom det beror på när datorerna uppnår den avtalade livslängden på 4 år. Flera av dessa datorer återanvänds sedan inom skolverksamheterna vilket gör att nyinköpen av elevdatorer har minskat. Detta samarbete utvecklas och förbättras kontinuerligt vilket väntas leda till ytterligare utsläppsminskningar.

Kolinlagring

Kolförrådet i kommunens egen skog ökade under 2024. Den årliga kolinlagringen motsvarar ungefär 30 procent av de utsläpp som rapporterades inom kommunkoncernen 2024. Prognosen för den årliga inlagringen pekar på en successiv ökning fram till ca år 2050.

Senast uppdaterad:
Publicerad: