Arkitekturprinciper

Arkitekturprinciperna används för att sätta ramarna för den digitala utvecklingen. Genom att följa kommunens principer säkerställs en flexibel och långsiktig utveckling där vi äger och har åtkomst till vår egna data samt sätter användarna i centrum och utgår från deras behov.

Arkitekturprinciperna styr hela arkitekturprocessen och påverkar utveckling, underhåll samt användning av it-arkitektur. De tio principerna har tagits fram utifrån kommunens övergripande strategier och mål. De förhåller sig också till de principer som formulerats på regional och nationell nivå av organisationer som Inera och DIGG (Myndigheten för digital förvaltning).

I december 2022 fattade kommundirektörens ledningsgrupp beslut om att anta Örebro kommuns arkitekturprinciper. De beskrivs i sin helhet i dokumentet "Arkitekturprinciper Örebro kommun" Pdf, 205.4 kB., och återges också här i korthet.

Beskrivning: Nya eller förändrade tjänster ska utgå från en digital kanal och de möjligheter som detta ger.

Motivering: Tjänster optimeras för det digitala formatet. Ger ökad tillgänglighet och hållbarhet.

Konsekvenser: Tjänster ska utvecklas med sikte på det digitala formatet direkt, inte som en analog process som sedan digitaliseras.

Beskrivning: Örebro kommuns tjänster ska vara direkt eller indirekt tillgängliga för alla medborgare, däribland personer som har funktionsnedsättning eller andra särskilda behov.

Motivering: Kommunallagen och diskrimineringslagen förpliktigar kommunen att främja likabehandling och förebygga diskriminering i all sin verksamhet.

Konsekvenser: Tillgänglighet måste räknas in redan från början i alla förändrings- och utvecklingsprocesser.

Beskrivning: Tjänster ska vara orienterade kring användaren och dennes behov, till exempel genom s.k. livshändelsebaserade e-tjänster.

Motivering: Förväntan från medborgare och företag är tjänster som är lätta att hitta och använda och som utgår från användarens behov, oberoende av underliggande organisation och system.

Konsekvenser: Tjänster ska inte skapas utifrån enskilda delar av kommunen utan istället med användarens behov i centrum genom samverkan mellan olika aktörer såväl inom som utom kommunen.

Beskrivning: Information som används i en offentlig tjänst ska vara strukturerad för att skapa förutsättningar för återanvändning och delning av information.

Motivering: Tillgång till och effektivt utbyte av information är en grundförutsättning för framgångsrik digitalisering. Data behöver enkelt kunna överföras och återanvändas mellan aktörer och tekniska system.

Konsekvenser: Det behövs tydligt utpekade informationsägare som tar ansvar för att begrepps- och informationsmodeller upprättas och underhålls.

Beskrivning: När gränssnitt för information och tjänster utformas ska i första hand öppna standarder användas. Om lämpliga öppna standarder saknas ska etablerade branschstandarder användas.

Motivering: Standardiserade gränssnitt sänker kostnader och bidrar till ökad återanvändning och en öppen marknad.

Konsekvenser: Vid såväl upphandling och inköp som vid egenutveckling av system måste krav på öppna standarder i första hand och etablerade branschstandarder i andra hand ställas.

Beskrivning: Örebro kommunen ska dra nytta av andras erfarenheter (såväl internt som externt) och ta tillvara befintliga lösningar och produkter.

Motivering: Återanvändning av it-lösningar, information och data sparar tid och pengar samt bidrar till en förbättrad kvalitet i offentliga tjänster.

Konsekvenser: Vid ny- och vidareutveckling ska det undersökas vad som finns tillgängligt internt och externt sedan tidigare och i de fall relevanta, användbara komponenter finns ska de återanvändas.

Beskrivning: Kommunens IT-stöd ska byggas upp av inkapslade moduler med lösa kopplingar sinsemellan och gentemot externa system.

Motivering: Minskade beroenden mellan olika komponenter minskar risken för dominoeffekter när någon del i IT-landskapet, internt eller externt förändras eller byts ut. Detta ger en ökad flexibilitet som i sin tur kan både öka kvalitet i leveransen och sänka kostnader över tid.

Konsekvenser: Vid upphandling och inköp av system ska krav ställas på modulär uppbyggnad samt att kommunen äger allt sitt data i systemet och ska kunna komma åt både data och funktionalitet via väldefinierade gränssnitt. Vid egen systemutveckling blir denna princip viktig för lösningens utformning.

Beskrivning: Data är en gemensam resurs som ska kunna återanvändas för andra syften än vad de först var tänkta för.

Motivering: Ett effektivt digitalt ekosystem – inom offentlig sektor såväl som i samarbete med samhället i övrigt – är beroende av att offentlig sektor tillgängliggör sin dataresurs.
Användaren slipper lämna samma uppgifter flera gånger.

Konsekvenser: Öppna data ska vara fritt tillgängliga för användning. Tekniska gränssnitt ska etableras för att behöriga utanför organisationen ska kunna nyttja funktionalitet, information och data.

Beskrivning: Huvudprincipen är att hämta information så nära källan som möjligt. Vid mellanlagring måste informationen hållas synkroniserad med källan och spårbarhet av vem som fått tillgång till informationen upprätthållas.

Motivering: Trovärdigheten för kommunen och dess tjänster är beroende av att korrekt information används vid varje givet tillfälle och att kommunen har full kontroll på vilka som får tillgång till information som inte är klassad som öppen.

Konsekvenser: Begrepps- och informationsägaransvaret måste vara uttalat. Användargränssnittet ska visa var informationen har inhämtats. Vid mellanlagring överförs ansvaret för identifiering och loggning till mellanlagrande myndighet.

Beskrivning: Informations- och it-säkerhetsperspektivet ska finnas med och löpa som en röd tråd hela vägen från idé till implementation vid all verksamhets- och systemutveckling.

Motivering: Förtroendet för kommunen och dess verksamhet är beroende av korrekt information som finns tillgänglig när den behövs och som är skyddad från otillbörlig åtkomst. Att lägga till säkerhetslösningar i efterhand är ofta svårt och kostsamt.

Konsekvenser: Medvetenhet om betydelsen av informations- och IT-säkerhet behöver finnas i alla delar av kommunen och särskilt hos dem som leder olika former av utvecklingsinitiativ. Instruktioner, mallar, checklistor och liknande måste innefatta säkerhetsaspekten.

Senast uppdaterad:
Publicerad: