Strategi och mål för digitalisering

Digitalisering är en möjliggörare som kan hjälpa oss med många av våra utmaningar. Vår tillvaro blir mer och mer digital, smart teknik och innovationer förändrar människors behov och beteenden i grunden.

Det ska vara enkelt att leva, bo och verka i Örebro. Därför digitaliseras också mer och mer av den kommunala servicen – till nytta för medborgare, företagare och besökare.

Mål för digitalisering

Genom att vara digitalt inriktade när vi utvecklar vår verksamhet kan vi skapa en enklare vardag för privatpersoner, företag och organisationer. Digitaliseringen ger oss möjligheter att skapa en öppnare, effektivare och smartare kommunal verksamhet där nytänkande och samspel med samhället i stort är centrala delar.

Digital agenda för Örebro kommun

Den digitala agendan är en strategisk plan som vägleder i Örebro kommuns arbete med digitalisering för de kommande tre åren, 2025–2027. Agendan har arbetats fram i ett samarbete mellan Informationsförsörjning- och digitaliseringsavdelningen och alla förvaltningar.

Den kommunövergripande digitala färdplanen 2025–2027 beskriver den utvecklingsinriktning som behöver ske de kommande tre åren, uppdelat i ett antal större olika initiativ. Planen kompletteras med förvaltningsspecifika färdplaner som beskriver riktning för respektive förvaltnings fortsatta digitaliseringsarbete under de kommande tre åren.

Innehållet i Digital agenda kommer att revideras årligen för att på bästa sätt möta utvecklingen i omvärlden samt aktuella uppdrag inom förvaltningarna.

Läs Digital agenda 2025–2027. Pdf, 6.6 MB.

Läs handlingsplanen för den kommunövergripande delen i agendan. Pdf, 241 kB.

Handslag för digitalisering

Handslag för digitalisering är ett initiativ som syftar till att stärka och utveckla digitaliseringen inom Sveriges kommuner. Initiativet har tagits fram av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i samarbete med Adda och Inera.

Målet är att skapa en gemensam strategisk agenda för att förbättra välfärden genom digitala lösningar. Genom att ansluta sig till handslaget förbinder sig kommunerna att arbeta tillsammans för att implementera och utveckla digitala tjänster och system som kan förbättra effektiviteten och kvaliteten på kommunala tjänster.

De initiativ som Örebro har anslutit sig till är:

  • Breddinförande av vissa välfärdstekniska lösningar.
  • Införande och utveckling av digital post.
  • Införande av säker digital kommunikation (SDK) i socialtjänsten.
  • Identitets- och behörighetshantering.
  • Kompetensgemenskaper.

Läs mer om handslaget på SKR:s webbplats.

Digitaliseringsstrategi

Kommunens digitaliseringsstrategi 2020–2025 Pdf, 1.8 MB. pekar ut målbilden för den digitala verksamhetsutvecklingen.

Vi vill skapa förutsättningar för digitalisering

Örebro kommuns ambition är att skapa förutsättningar för digitalisering, både vad gäller ökad service och tillgänglighet och i arbetet med att bygga den smarta staden. Med individen i centrum vill kommunen skapa förutsättningar för god digital välfärd. I skolans värld ska digitala verktyg ses som en naturlig del i det pedagogiska arbetet.

Kommunens digitalisering ska utföras utifrån ett informationsperspektiv. All information som utbyts, lagras och hanteras ska kunna omhändertas och återanvändas. Genom digitaliseringen kommer kommunens resurser att kunna används mer effektivt.

Fyra inriktningar för kommunens digitalisering

Kontaktytorna mellan medborgare, näringsliv, besökare och kommun ska öka och förbättras:

  • Digitalt först! Det ska vara enkelt att ha kontakt med kommunen – ständigt tillgängliga digitala tjänster ska vara förstahandsvalet.
  • Vi ska öka medborgarnyttan med hjälp av digitala tjänster som kompletterar, förnyar och höjer servicenivån. Alla verksamheter ska använda sig av digitala möjligheter för att matcha förväntningar och samhället i övrigt.
  • Ärenden ska kunna lösas med minsta möjliga ansträngning för användaren och det ska vara lätt att förstå vad som ska hända och när.
  • De som berörs av förändringen ska vara delaktiga i utvecklingen.

Större öppenhet, ökad samverkan och smart informationshantering ska effektivisera all kommunal verksamhet:

  • Privatpersoner, organisationer, företag och medarbetare ska bara behöva lämna en uppgift en gång och inte behöva agera kurir mellan olika instanser.
  • Information ska återvändas och hämtas vid ursprungskällan.
  • Vår data ska öppnas upp och göras tillgänglig – både internt och externt.
  • Vår förmåga att sammanställa information från olika håll och göra insiktsfulla analyser utifrån underlaget ska öka och bidra till verksamheten kan förbättras.
  • Vi ska arbeta gränsöverskridande. Genom internt och externt samarbete kan innovativa lösningar, effektivare verksamhet och synergieffekter nås.

Ett riskbaserat arbete inom informations- och it-säkerhetsområdet ska skapa förtroende för kommunens digitala tjänster:

  • Våra tjänster ska utvecklas med hänsyn och skydd för den personliga integriteten enligt lag och praxis.
  • Informationens skyddsvärde ska bibehållas genom hela kedjan (vid utbyte av data mellan olika aktörer och verksamheter).
  • Vår digitala information ska skyddas mot obehörig användning, förvanskning och förlust.
  • Vi ska ha en säker, enkel och enhetlig identifiering för användaren vid användning av digitala tjänster.
  • Förtroendevalda, chefer och medarbetare ska ha goda kunskaper om hur information får behandlas utifrån dess skyddsvärde och lagkrav.

  • Ökad digital förståelse och kompetens för att höja organisationens samlade förmåga att tillgodogöra sig digitaliseringens effekter och nyttor:
  • Förtroendevalda och chefer ska vara medvetna om och ha kompetens för på vilka sätt den egna verksamheten kan digitaliseras eller påverkas av andras digitalisering.
  • Medarbetare ska vara aktiva i den digitala utvecklingen och ha den digitala kompetens som behövs för att vara delaktiga.
  • Alla medarbetare ska ha tillgång till digitala lösningar samt tillräckliga kunskaper om dessa för att kunna utföra sitt arbete.

Arkitekturbeskrivningar

Olika arkitekturbeskrivningar finns för att underlätta efterlevnad av strategier och uppfyllnad av de mål som kommunen vill uppnå.

Exempel på arkitekturbeskrivningar:

Senast uppdaterad:
Publicerad: