Digital mognad

Digital mognad är ett begrepp för att beskriva organisationens förmåga att kunna dra nytta av de möjligheter som digitalisering erbjuder. Vår digitala mognad är en avgörande faktor för vår förmåga att snabbt ställa om och anpassa vår verksamhet med teknikens hjälp vartefter behov förändras.

Vi lever idag i ett samhälle där förutsättningar och möjligheter förändras i allt högre takt. Ett samhälle där digital teknik numera är en självklarhet och medför en förväntan om snabbhet, transparens och självservice i de flesta sammanhang. Vi vet också att vi möter en framtid med en växande och äldre befolkningsmängd, som ställer krav på den offentliga sektorn att effektivisera och utveckla vår service på ett ekonomiskt hållbart sätt. Alltså blir vår förmåga till omställning en våra viktigaste förutsättningsskapare för att vi ska kunna leverera framtidens välfärdstjänster.

Digital mognad är en förutsättning för omställning

En förutsättning för att kunna göra snabba omställningar är att organisationens digitala mognad ökar. Digital mognad handlar om organisationens förmåga att dra nytta av digitaliseringens möjligheter, där digitalisering kan bidra till att skapa värde. Det är ett mått som visar på våra förutsättningar att ta vara på möjligheter som digitalisering innebär. Det är inte ett mått på vad vi har digitaliserat.

En organisations digitala mognad kan mätas med olika metoder. I Örebro har vi valt att mäta med en evidensbaserad modell som nyttjas av över 200 offentliga aktörer i Sverige, framtagen under ledning av Göteborgs Universitet. Digital mognad mäts i två dimensioner; Digital förmåga och Digitalt arv. På digitalforvaltning.se kan du läsa mer om modellen.

Digital förmåga

Den digital förmågan mäter vår förståelse för digitaliseringens möjligheter, och i vilken utsträckning vi som organisation har förutsättningar på plats att kunna förändra vår verksamhet på basis av digitaliseringens möjligheter.

Digitalt arv

Det digitala arvet ger oss ett mått på tidigare genomförda it-initiativs inverkan på vår möjlighet till utveckling. Att mäta detta är viktigt eftersom det har stor påverkan på i hur hög takt vi kan förändra våra digitala tjänster vartefter behov ändras

Mätning av Örebros digitala mognad

Att mäta organisationens digitala mognad ger oss ett verktyg för att prioritera och rikta insatser som stärker hela organisationens förmåga till omställning. Mätningen är en återkommande aktivitet som genomförs på uppdrag av kommundirektören.

Örebro kommun har genomfört tre mätningar, 2020, 2021 och 2023. Mätningarna genomfördes genom ett riktat e-postutskick med inbjudan till mätverktyget till utvalda representanter. Målgrupp för mätningen är tjänstemannaroller på högsta kommunledningsnivå som är med och styr och planerar verksamhetens utveckling och digitalisering, samt roller som på annat sätt arbetar inom denna ram, till exempel med systemförvaltning eller digital verksamhetsutveckling.

Resultatutveckling 2020–2023

Diagram över Örebro kommuns utveckling av digital mognad.

Örebros digitala mognadsgradsutveckling i blått samt snittet för övriga kommuner i orange.

Vår kommuns digitala mognad ligger 2023 på 40% vilket är en ökning med 2,9 procentenheter jämfört med den föregående mätningen 2021. Det nationella snittet 2023 är på 50,7%.

Vi rör oss sakta i rätt riktning men ligger fortfarande kvar i fältet som påvisar låg digital förmåga och begränsande digitalt arv för organisationen som helhet. Det betyder en låg förmåga att förstå, fånga och förändra på basis av digitala möjligheter samt att den existerande it-infrastrukturen är begränsande/hindrande för att nå digital handlingskraft. Enligt modellen sitter vi fast i såväl tungt begränsande tekniskt arv som brister i förmåga, vilket hämmar digitala satsningar och riskerar att leda till förlöpta kostnader.

För att bli mer digitalt mogna, och för att uppnå en hög omställningsförmåga anser modellen att vi behöver anamma det digitala fullt ut, och tillgodogöra oss nyttorna ur digitaliseringen överallt där det kan bidra till att skapa värde. För att nå hit krävs det allt från en ändamålsenlig styrning till en förmåga att förstå möjligheterna med det digitala i verksamhet till rena kompetensmässiga och tekniska förutsättningar för att kunna omsätta behov till verkliga lösningar.

Nästa mätning görs under våren 2025.

Senast uppdaterad:
Publicerad: