Förebyggande arbete mot organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism

Örebro kommun och polisen arbetar för att motverka organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism. Kommunen är ansvarig för att samordna det arbetet. I Örebro kommun finns bland annat ett stöd till anhöriga genom föräldrastödsprogrammet Trygga Föräldrar.

Gruppvåldsintervention (GVI)

GVI är en strategi för att stävja utvecklingen av grovt och dödligt våld kopplat till kriminella grupper. Målet är att öka tryggheten för allmänheten, speciellt i våldsutsatta områden samt ge stöd till den som vill lämna ett kriminellt liv. GVI Örebro är ett samarbete mellan kommunen, lokalpolisområde Örebro, Kriminalvården, Länsstyrelsen och civila aktörer.

Mer information om GVI Örebro (orebro.se)

Stöd att lämna kriminalitet

Örebro kommun arbetar för att individer ska få det stöd och skydd de behöver för att kunna lämna organiserad brottslighet och kriminellt leverne. Kommunen har via socialtjänsten det yttersta ansvaret. Samtidigt bistår lokalpolisområde Örebro med hjälp och stöd kring avhopparen och potentiella avhoppare. Vill du ha hjälp, eller vet du någon som vill ha hjälp, med att lämna kriminalitet kan du kontakta kommunens avhopparverksamhet.

Mer information till den som vill hoppa av kriminalitet (orebro.se).

Våldsbejakande extremism

Har du oro för att någon i din närhet håller på att radikaliseras? Det vill säga gå med i nätverk med ideologiska syften eller som vill förändra statsskicket?

Trygga föräldrar

Har du utländsk bakgrund och barn i åldrarna 12-18 år som du är orolig för och håller på att förlora kontakten med? Då är Trygga föräldrar en kurs för dig.

Mer information om Trygga föräldrar på orebro.se.

Rädda barnens orostelefon

Rädda barnen har en nationell orostelefon som du som är orolig för dig själv, eller för någon annan, kan vända dig till. Ring Rädda barnens orostelefon på: 020-100 200.

Mer information finns på Orostelefon om radikalisering och extremism på raddabarnen.se.

Socialtjänstens Mottagning

Det finns även lokal hjälp att få via socialtjänstens Mottagning, här kan du söka hjälp eller lämna oro om till exempel en anhörig. Ring Mottagning på: 019-21 30 00.

Är det akut och utanför kontorstid kan du ringa istället ringa Socialjouren: 019- 21 41 05.

Samverkan med andra kommuner

Örebro kommun samverkar med andra kommuner genom till exempel de nationella nätverken storstadsnätverket och socialtjänstnätverket. Det ger oss en möjlighet att höja kompetens och samverka med andra kommuner och verksamheter. Nätverken leds av nationella Center mot våldsbejakande extremism (CVE).

Läs mer om Center mot våldsbejakande extremism på deras webbplats.

Senast uppdaterad:

Publicerad: