Som en förstärkning av arbetet med förslag kommer ett forskningsprojekt att pågå under perioden juni 2019 – december 2021. Projektet ska hjälpa enheterna att hitta fler utvecklingsförslag att testa med utgångspunkt i medarbetarnas och medborgarnas kunskap och erfarenhet. Det handlar om att lära av medarbetarna och medborgarna och sedan tillsammans utveckla arbetssättet i hemvården.
Projektet leds av Inger James och Annica Kihlgren som är verksamma inom Forskningsmiljön Äldres hälsa och livsvillkor på Örebro universitet och som tidigare har varit involverade i framtagandet av Vård och omsorgs värdegrund.
Mål
Det övergripande målet är att forskningsprojektet ska leda till ett effektivare, kvalitativt arbetssätt med utgångspunkt i individens mål med sin vård och utifrån lokala förutsättningar.
Konkret bidrar forskningsprojektet till:
- fler förslag på utveckling
- ett mer självgående arbetssätt, som enheterna sedan har med sig i det fortsatta arbetet.
Så går det till
Arbetet sker strukturerat nerifrån och upp enligt samma modell som användes när Vård och omsorgs värdegrund togs fram. Den delen av forskningsprojektet som Hemvården är involverad i består av i huvudsak två delar:
- Skapa kunskap/lära.
Genom fokusgrupper, intervjuer och deltagande observationer, där forskarna följer med i arbetet, skapas en bra gemensam kunskap om verksamheten. Detta sammanställs fortlöpande och stäms av med både en referensgrupp och medarbetarna på enheten för att säkerställa att man har en rättvisande bild. - Utveckla utifrån kunskapen.
När man har en tillräckligt bred bild av verksamheten startar s.k. AI-cirklar med medarbetarna. Det är möten där medarbetarna med inspel från forskarna samtalar kring vad man gör bra, vad man vill uppnå, hur man följer individens vision och mål och hur man ska göra för att förverkliga den visionen eller målet. Till de hinder som ses skapas kreativa lösningar. Till sist pratar man också om hur man ska implementera det hela i verksamheten. Samtalen har sin bas i den gemensamma kunskapen som man har samlat.
Alla enheter kommer delta, men Vasa, Nikolai och Östernärke börjar
Forskningsprojektet startar i Vasa, Nikolai och Östernärke, men målet är att komma igenom alla enheter innan projektet avslutas. Alla som deltar i forskningsprojektet (medarbetare, äldre och anhöriga) kommer att få ett brev med information om vad det innebär.
Arbetsgruppen för forskningsprojektet
Arbetsgruppen för forskningsprojektet består av:
Inger James, lektor, inger.james@oru.se
Annsofie Adolfsson, docent, annsofie.adolfsson@oru.se
Sofia Tavemark, forskningsassistent
Annica Kihlgren, professor, annica.kihlgren@oru.se
Gunilla By, kvalitetsutvecklare, deltar i arbetsgruppen som en länk mellan forskargruppen och Vård och omsorgs ledning.