Discover by Örebro

Discover by Örebro är ett utbildningsprogram där våra medarbetare på ett tryggt och lustfyllt sätt får ökade kunskaper i digitala verktyg och arbetssätt. Tillsammans upptäcker vi möjligheterna i en digitaliserad värld och skapar en enklare vardag för oss och för dem vi finns till för.

Texten "Discover by Örebro - digitala upptäckter för livet" i flera färger.

Film om Discover by Örebro

I filmen om Discover by Örebro får du följa med in i labbet och se konkreta exempel på digitala verktyg och arbetssätt ute i verksamheterna.

Du kan välja att se filmen med undertext.

Pilotprojekt för en enklare vardag

Örebro växer och för att klara framtidens utmaningar behöver vi använda våra digitala resurser på bästa sätt, men också hitta helt nya vägar och arbetssätt framåt.

Pilotprojektet Discover by Örebro är ett utbildningsprogram där våra medarbetare får kompetensutveckling i digitala verktyg och arbetssätt. Med trygghet, lust och upptäckarglädje skapar vi tillsammans en ännu bättre vardag för oss själva och alla örebroare.

Med hjälp av digitaliseringen skapar vi snabbare och enklare service genom nya verktyg och arbetssätt. Det kan till exempel vara digitala alternativ inom daglig verksamhet för de som av olika anledningar inte kan delta fysiskt, digitala verktyg i form av bland annat appar i skolundervisningen som kan bidra till ökad måluppfyllelse, digitala spel som stärker dementas färdigheter och VR-utrustning som gör det möjligt för personer med funktionsnedsättning att förflytta sig till miljöer de drömmer om att få besöka.

Discover by Örebro gästar Sveriges viktigaste chefspodd

Att upptäcka möjligheterna i en digitaliserad värld. Det är avgörande framåt för alltifrån företag, organisationer och offentlig verksamhet. Men hur? Hur får man med sig medarbetarna på tåget? Och hur får man till det där som alla snackar om – innovation. I Örebro kommun startar nu den digitala upptäcktsresan på allvar. Det är dags för Sveriges viktigaste chefspodd – den här gången om Discover By Örebro och hur trygghet och lust är nyckeln till en bättre och enklare vardag.

Discover Labs

Texten Discover Labs i flera färger.

I Discover Labs får våra medarbetare upptäcka möjligheterna i en digitaliserad värld på ett tryggt och lustfyllt sätt. I labbet ges tid till att utforska, experimentera och utbilda sig i digitala verktyg och arbetssätt.

Labbverksamheten utformas efter varje verksamhets unika behov. Det innebär att både upplägg och antal tillfällen beror på vilken verksamhet som deltar. Under hösten medverkade bland annat representanter från verksamheter inom skola, kultur och fritid samt vård och omsorg.

Talk-show om digitalisering

Talk-showen ska inspirera till att våga upptäcka digitaliseringens möjligheter. Programmen leds av Sofia Sjöström, projektledare för Discover by Örebro, som möter gäster från både kommunen och externa aktörer.

Avsnitt 1: Vad är Discover by Örebro?

De digitala möjligheterna blir bara bättre och billigare. Du som är nyfiken och vågar testa kan med hjälp av digitala verktyg förändra både din egen och andras vardag. I det första avsnittet får du lära dig mer om utbildningsprogrammet Discover by Örebro.

Du får träffa bland andra digitaliseringsdirektör Per Brogevik och Johan Cedermark, grundare av Trainstation, hänga med till Discover Labs och träffa handledare och deltagare som med lust och trygghet förändrat tillvaron för både sig själva och dem de finns till för. Du får bland annat möta bildläraren Emil Nordlund som berättar hur han genom digitala verktyg får mer tid över för eleverna, som samtidigt fått bättre måluppfyllelse och större lust för skolarbetet.

Avsnitt 2: Hur gör de andra?

Hur gör alla andra med digitaliseringsarbete och utveckling? I det andra avsnittet blickar vi utåt och funderar på vad vi kan lära eller inspireras av från andra. Du får träffa Jonas Albertsson, VD för Epiroc Rock Drills AB, AI-forskaren Martin Magnusson från Örebro universitet och Per Brogevik, digitaliseringsdirektör i Örebro kommun. Vi pratar om strategin "Dare to think new", hur AI gör nytta i den offentliga sektorn och hur kommunen kan samarbeta med andra för att skapa större värde. Vi åker också till Malmö och snackar rebellkultur med Malmö stad och Det digitala Malmö. Därifrån får du exempel som du kan ta med dig och börja använda redan idag.

Avsnitt 3: Hur ska vi klara det här?

Vi lever i en tid av ständig, snabb teknisk utveckling. Hela samhället är inne i en digitaliseringsresa som aldrig kommer ta slut. För en bättre vardag, både på jobbet och fritiden och för att inte hamna utanför, behöver vi alla hela tiden vara nyfikna och ständigt lära nytt. Hur påverkas vi av det? Och hur ska du och jag ta oss an det? Hur kan vi tillsammans skapa framtidens Örebro med hjälp av digitaliseringens möjligheter?

I det tredje avsnittet träffar vi psykologen Mirjam Hellgren, som jobbar med både offentlig och privat sektor. Hon är expert på förändringsarbete och strategier för att skapa värde i en snabbt föränderlig värld. Vi träffar också Charlotta Edenvik, chef för Utvecklings- och hållbarhetsavdelningen, som pratar om resan framåt och ger tips för eget utvecklingsarbete.

Du kan välja att se filmen med undertext.

Senast uppdaterad:
Publicerad: