Detaljplan för del av fastighet Ånsta 20:17 m.fl. samt upphävande av del av detaljplan 1880-P779

Status

Överklagad

Ärendenummer

Bom 36/2023 (tidigare Bn 329/2019).

Datum för antagande

Detaljplanen antogs av Bygg- och miljönämnden den 19 januari 2023.

Överklagad

Detaljplanen är överklagad.

Planområde

Planområdet ligger i Ånsta.

Karta som markerar planområdet.

Klicka på bilden för att komma till webbkartan där du kan zooma och navigera. Röda markeringar i webbkartan visar pågående detaljplaner och lila markeringar visar planer som är under samråd eller granskning.

Syfte

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för byggnation av bostäder på den sydöstra delen av fastigheten Ånsta 20:17 samt del av fastigheten Ånsta 20:96.

Bebyggelsen ska utformas och placeras med hänsyn till den befintliga Sanatoriebyggnaden kulturhistoriska värden och förhålla sig hänsynsfullt till värdefull vegetation inom och angränsande till planområdet för att skapa en god bebyggd boendemiljö.

Planförslaget möjliggör även för förbättringar av befintlig gata och av det huvudcykelstråk som är utpekat i översiktsplanen.

I samband med föreslagen detaljplan kommer delar av detaljplan för Ånsta 20:17 m.fl. 1880-P779 som ännu inte genomförts att upphävas.

Handlingarna finns tillgängliga digitalt på följande platser

  • Servicecenter, Näbbtorgsgatan 10.
  • orebro.se, se nedan.

Planhandlingar

Planförfarande

Den här detaljplanen handläggs med standardförfarande.

Standardförfarandet kan tillämpas om förslaget till detaljplan är förenligt med översiktsplanen och länsstyrelsens granskningsyttrande, inte är av betydande intresse för allmänheten eller i övrigt av stor betydelse. Detaljplanen får inte heller antas medföra en betydande miljöpåverkan. När ett förslag till en detaljplan upprättas ska kommunen samråda med bland andra Länsstyrelsen, Lantmäteri­myndigheten, kända sakägare och boende som berörs.

Om planförslaget berör en åtgärd av mindre betydelse med en mycket liten och tydlig samrådskrets kan förslaget till ny detaljplan gå direkt till ett antagande i Byggnadsnämnden om samtliga i samrådskretsen aktivt godkänner planförslaget i samrådet. Det kallas då ett begränsat standardförfarande och innebär att ingen granskning genomförs.

Överensstämmelse med översiktsplanen

Ja, se planbeskrivning.

Antas detaljplanen medföra betydande miljöpåverkan?

Nej. Detaljplanen antas inte medföra betydande miljöpåverkan.

Kontaktperson

Klara Ågren, 019-21 53 71, klara.agren@orebro.se.

Synpunkter

Det går inte att lämna synpunkter längre.

Överklaga beslut

Du kan överklaga beslutet hos Mark- och miljödomstolen, Nacka tingsrätt. Se nedan hur du överklagar.

Trots att du erhåller denna information om hur man överklagar är det dock inte säkert att du anses ha klagorätt, eftersom det är Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt som utifrån regleringen i 13 kap. 8 och 11 §§ plan- och bygglagen prövar om du, efter ett överklagande, ska anses ha sådan klagorätt.

Om du vill överklaga detta beslut ska du skriva till Mark- och miljödomstolen, Nacka tingsrätt, men skicka skrivelsen till e-post: byggochmiljonamnden@orebro.se eller brevledes till: Örebro kommun, Bygg- och miljönämnden, Box 33400, 701 35 Örebro.

Ange klart vilket beslut du vill överklaga genom att uppge datum och paragraf i protokollet samt uppge detaljplanens namn. Skriv också vilken ändring du vill ha.

Överklagandet måste ha inkommit till Bygg- och miljönämnden inom tre veckor från den dagen då justeringen av protokollet med beslutet anslogs på kommunens anslagstavla, annars kan inte ditt överklagande prövas.

Om du överklagar åligger det Bygg- och miljönämnden att pröva om överklagandet har inkommit i rätt tid. Om överklagandet inkommit i rätt tid kommer Byggnadsnämnden översända överklagandet till Mark- och miljödomstolen, Nacka tingsrätt för prövning.

Om du vill ha ytterligare upplysningar kan du vända dig till Bygg- och miljönämnden i Örebro via kommunens servicecenter.

Senast uppdaterad:
Publicerad: