Områden - småhustomter

I Örebro kommun finns lediga eller planerade småhustomter i flera olika områden.

Askersby

Askersby är en mysig by med småhusbebyggelse som ger en familjär känsla. Byn ligger ca 28 km från Örebro och ca 3 km från Odensbacken. I hjärtat av Askersby finns den vackra kyrkan högt uppe på höjden, och alldeles intill finns förskola och skola (F-3). Runt om Askersby finns fin natur, strövområden och naturreservatet Olles hage med ett rikt växt- och fågelliv.

Brevens Bruk

Brevens Bruk ligger ca 45 km sydost om Örebro. Det är en vacker och välbevarad bruksort, som är klassad som kulturhistoriskt riksintresse. De gamla anorna märks väl i byn med herrgården från 1698, samt masugn och rostugn från 1800-talets mitt. Hembygdsföreningen är mycket aktiv och midsommarfirandet lockar tusentals besökare.

Närheten till den vackra naturen och sjön Sottern erbjuder möjligheter till friluftsliv både på sommaren och vintern. Närmaste förskola och skola (F-3) finns i Kilsmo.

Garphyttan

Garphyttan ligger ca 15 kilometer väster om Örebro, med Kilsbergen som närmsta granne. Här finns det mest villor, radhus och parhus. I Garphyttan finns förskola och skola (F-6), samt bra bussförbindelser till Örebro. Området präglas av natur och friluftsliv.

Några kilometer från Garphyttan ligger Ånnabodas friluftsanläggning med skidspår, vandringsleder och Storstenshöjden med slalombacke. I centrala Garphyttan finns en livsmedelsaffär.

Glanshammar

Glanshammar ligger ca 15 km öster om Örebro. Här finns skola (F-6), idrottsplats och ett litet centrum med livsmedelsaffär och pizzeria. Glanshammars kyrka, med anor från 1100-talet, har en av Sveriges vackraste interiörer. I närheten ligger den gamla Silvergruvan. Glanshammar ligger nära motorvägen, och det finns även bra bussförbindelser.

Hampetorp

Vid Hjälmarens kant, ca 35 km från Örebro, ligger Hampetorp. Det är en liten ort med en blandning av fritidshusbebyggelse och permanentboende. Förskolan och skolan (F-6) ligger vackert med skogen som närmaste granne. I Hampetorp finns även ett stort campingområde, småbåtshamn och färjeläget för färjan över till Vinön.

Hovsta

I norra Örebro, ca 9 km från stadskärnan, ligger bostadsområdet Hovsta. Området består mest av villor och radhus, och är särskilt populärt bland barnfamiljer och pensionärer.

Här finns förskola och skola (F-6). Området har ett aktivt föreningsliv genom framför allt Hovsta IF, och ligger i nära anslutning till riksväg 50. Det går även smidigt att ta sig med stadsbussens linje 5 mellan Örebro centrum och Hovsta.

I närheten ligger trivsamma skogsområden och Kårsta Golfklubb. Ca 2 km väster om bostadsområdet ligger sjön Lången med en fin badplats.

Kilsmo

Kilsmo är en liten ort med småhusbebyggelse på närkeslätten, ca 40 km från Örebro. Här finns bland annat förskola och skola (F-3), ett rikt föreningsliv och en idrottsplats. Kilsmo är omgivet av vacker natur, och närheten till sjön Sottern ger möjligheter till båtliv och bad vid de fina badplatserna.

Latorp

Latorp är ett brukssamhälle som ibland också kallas Latorpsbruk. Latorp ligger naturskönt på Latorpsplatån, ett kalkområde intill Kilsbergen, ca 12 kilometer väster om Örebro. Härifrån går det snabbt att ta sig till Ånnabodas friluftsanläggning med skidspår, vandringsleder och Storstenshöjden med slalombacke.

I Latorp finns förskola och skola (F-6) belägen i lantlig miljö. I närheten av Latorp finns även naturreservatet Latorpängarna som framförallt är känt för att Guckoskon, Sveriges största orkidé, växer här.

Norra Ormesta

Norra Ormesta ligger ca 3,5 km (fågelvägen) öster om Örebro slott. Området är granne med naturreservatet Oset, som kännetecknas av våtmarker och öppna landskap med många olika sorters fåglar. Här finns strövområden längs Hjälmarkanten och ett rikt djur- och naturliv.

Från Norra Ormesta går det cykelvägar in till stadskärnan och ut till naturreservatet. Det finns också goda bussförbindelser med länsbuss 721 vid Hjälmarvägen. Två förskoletomter finns i området och platser för odling och idrott. I grannområdet Ormesta finns Tybblelundsskolan (F-6) som färdigställs 2017.

Odensbacken

Odensbacken ligger ca 25 km från Örebro, och präglas av småföretagandets charm. Här finns bland annat bageri, blomsterbutik, klädbutik, frisör, skobutik, drivmedelsstation, pizzerior och restauranger. De flesta ligger längs med huvudgatan som går genom orten.

I södra delen av Odensbacken finns förskola och skola (F-9) med ett litet bibliotek. Där finns även livsmedelsaffär, vårdcentral, apotek, tandläkare och barnavårdscentral med familjecentral. Genom Odensbacken rinner Kvismare kanal, med fina omgivningar.

Runnaby

Runnaby är ett naturskönt område med en blandning av villor och fritidshus. Området ligger ca 5 km väster om Örebro centrum. Här har man tallskog, öppna fält och vattenlandskap in på knuten. I närheten finns Karlslundsspåret, utegym, idrottsplats och fotbollsplan. Mellringeskolan (F-9) ligger några minuter bort med cykel, och det finns flera stora livsmedelsaffärer inom bekvämt avstånd.

Stora Mellösa

Stora Mellösa ligger ca 15 km från Örebro, med bördiga åkermarker som närmsta granne. Det lilla samhället består till största del av friliggande småhus. Här finns förskola och skola (F-6), samt föreningsliv med bland annat fotboll, basket, gymnastik och innebandy.

Centralt finns den anrika vackra stenkyrkan från 1100-talet, och runt om Stora Mellösa finns flera gårdsbutiker. I centrum finns även Ica Nära, drivmedelsstation, pizzeria och thairestaurang.

Vintrosa

Mellan Kilsbergen och åkerlandskap ligger Vintrosa, ca 15 km från Örebro. Orten präglas av småhusbebyggelse, och i centrum finns affär, pizzeria och frisör. Här finns även förskola och skola (F-6), samt ett rikt föreningsliv inom framförallt handboll och gymnastik.

Vintrosa har mycket fin natur, och omgärdas av naturreservat med vackra lövskogar och kalkrika marker med många olika sorters blommor.

Ölmbrotorp

Ölmbrotorp är ett mysigt litet samhälle med småhusbebyggelse, ca 15 km norr om Örebro. Här finns förskola och skola (F-6), samt flera möjligheter till idrott och rekreation. Det finns bland annat motionsspår och fotbollsplaner. I närområdet ligger Dylta Bruk med sin vackra bruksmiljö, som är klassad som kulturhistoriskt riksintresse.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Kontakta $sitenamn

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16

Teckenspråk: servicecenter@t-meeting.se