Råd vid värmebölja

Höga temperaturer under längre perioder kan vara påfrestande för kroppen, särskilt för personer i riskgrupper. Tänk på att dricka ordentligt, svalka dig och ta det lite lugnare än vanligt.

Vad innebär värmebölja?

SMHI definierar värmebölja som en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur överstiger 25°C minst fem dagar i sträck. Med klimatförändringarna förväntas värmeböljor bli allt vanligare.

Ta hand om dig i värmen

Sommarvärmen kan vara farlig för alla – men särskilt för äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning, små barn, gravida och personer som tar viss medicin.

Tänk bland annat på att:

  • dricka mer
  • ordna en sval miljö
  • undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar
  • var uppmärksam på hur du mår.

Ring 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning.

Råd vid mycket varmt väder, 1177.se.

Film med råd vid värmebölja, Folkhälsomyndigheten (scrolla ner till rubriken Filmer).

Ökad risk för bränder

Vid värmebölja ökar risken för bränder. Läs om vad du ska tänka på när du eldar, vad du ska göra om elden sprider sig och hur du kan hålla koll på brandrisken på sidan Torka och brandrisk.

Var sparsam med vattnet

När det är torrt och varmt gör många av med mer vatten än normalt, vilket innebär en högre belastning på produktionen och distributionen av dricksvatten.

Läs mer om hur du kan hjälpa till att minska vattenförbrukningen och använda vattnet klokt vid torrt och varmt väder på sidan Vattnet i vardagen.

Varningar för höga temperaturer

När det väntas en period med hög temperatur under flera dagar i följd utfärdar SMHI varningar eller meddelanden om höga temperaturer.

Se aktuella meddelanden och varningar om höga temperaturer på SMHI:s webbplats.

Örebro kommun anpassar verksamheten utifrån värmen

För barn och vuxna som finns i våra kommunala verksamheter – allt från förskola till äldreomsorgen – kan värmen vara besvärlig, särskilt för de minsta barnen och för gamla och sjuka.

Alla verksamheter har rutiner för hur man ska hantera värmeböljor, och försöker också anpassa verksamheten så långt det går. Några exempel på det är att förskolorna är ute på gårdarna på morgonen i stället för mitt på dagen och man har vattenlekar för att svalka. Inom äldreomsorgen försöker man samla dem som bor på boenden i gemensamma dagrum där det är svalare. Att använda fläktar samt att ställa fram och påminna om dryck är andra sätt att försöka få ned temperaturen.

Senast uppdaterad:
Publicerad: