Volontärstädning för ett rent Örebro

Företag, föreningar och invånare kan göra en insats för att hålla Örebro rent genom volontärstädning. Det innebär att kommunen står för säckar och hämtning medan ni gör jobbet med att plocka.

Skräpplockningen kan göras i olika typer av områden, till exempel natur- och parkområden, idrottsanläggningar, längs gång- och cykelbanor eller längs vattendrag. Ni kan själva föreslå ett område, men det måste vara tryggt och säkert med tanke på närhet till trafik eller andra faror. Plockning sker på egen risk. Har ni inget särskilt område ni vill plocka i kan kommunen föreslå ett.

När vi kommit överens om tid och plats möter vi er där. Exakt vad kommunen bistår med avgörs från fall till fall, men vanligtvis får ni säckar från oss samt att vi hämtar dem när ni är klara. Ni får en anvisad plats där säckarna ska lämnas. Handskar och eventuella redskap står ni för själva.

Det viktigaste är att skräpet lämnar naturen, men en viss sortering är nödvändig. Hittar ni batterier, bildäck, större metalldelar och vätskor så ska det lämnas separat och inte i säck.

Är ni intresserade? Anmäl ert intresse via Servicecenter 019-21 10 00 eller servicecenter@orebro.se och uppge att ni vill volontärstäda.

Varför ska jag volontärstäda?

Skräp finns tyvärr lite överallt. Kommunen ansvarar för att hålla rent på allmän plats såsom gator, torg och parker. Men resurserna räcker inte till att hålla rent överallt hela tiden och vill vi verkligen att mer skattemedel ska gå till att plocka skräp?

Det skräp som blir liggande utgör ett miljöproblem genom att skada djur, förorena marken eller brytas ner till mikroplast som så småningom hamnar i haven och djuren där. Mycket av skräpet kommer tyvärr leva längre i naturen än den som kastade det.

Nedbrytningstider för skräp:

  • Glas ­­­1 miljon år
  • Aluminiumburk ­200-500 år
  • Tuggummi 20-25 år att bli osynligt för ögat
  • Plastpåse 10-20 år att sönderdelas till mikroplast
  • Fimp 1-5 år att sönderdelas till mikroplast

Att plocka skräp känns bra. Det är enkelt, du ser ett tydligt resultat och du vet att det gör nytta. Kan du dessutom få med dig personer som du tror kan vara skräpkastare, ja då har du gjort en större nytta, för den som en gång plockat kastar nog inte igen.

Senast uppdaterad:

Publicerad: