Färgsortering

Färgsortering är enkelt och miljövänligt – släng förpackningar och tidningar direkt i de färgade påsarna och lägg i den gröna tunnan. Så slipper du ha kladdiga förpackningar som ligger och luktar hemma tills du åker iväg till återvinningsstationen eller återvinningscentralen. Beställ nya färgsorterings­påsar via e-tjänsten nedan. Information på teckenspråk finns längre ner på sidan.

Innehåll på sidan

Glöm inte dubbelknut på påsen!

Avfall som ligger löst i den gröna tunnan ställer till problem i färgsorteringen. Därför är det viktigt att du lägger allt avfall i påsar och göra dubbelknut på dem.

Hur börjar jag färgsortera?

Alla som bor i villa, radhus eller fritidshus och har ett eget avfallsabonnemang i Örebro kommun erbjuds möjligheten att färgsortera. Vill du börja med färgsortering beställer du färgade påsar genom vår e-tjänst nedan. Sedan är det bara att börja färgsortera!

Kostar inget extra

Färgsortering kostar inget extra, det är en möjlighet för dig som bor i villa eller fritidshus.

Om du byter till ett större kärl eller tätare hämtningsintervall blir det dyrare. Men det är bara cirka 15 procent av de som färgsorterar som uppger att de behöver större avfallskärl. Här kan du se avfallstaxorna.

Hur får jag nya påsar?

Innan du får slut på någon av påsarna så hänger du en påse av den färg du behöver på din brevlåda. Har du använt den sista påsen kan du skriva en tydlig lapp och sätta på brevlådan, skriv att du behöver nya färgsorteringspåsar och vilken färg du behöver. Posten levererar sedan nya påsar till dig inom fyra arbetsdagar.

Du kan även beställa nya påsar via e-tjänsten. Så här får du bruna påsar för matavfall.

Färgsortera så här

Sortera pappersförpackningar i den gula påsen, tidningar i den blå påsen, plastförpackningar i den orange påsen och metallförpackningar i den grå påsen. Släng sedan påsarna i den gröna tunnan. Använd en påse med en annan färg till restavfallet som inte går att sortera ut. Matavfallet lägger du i den bruna tunnan som vanligt.

Funderar du på hur något ska sorteras? Öppna Färgsorteringsguiden som PDF. Pdf, 859.7 kB.

Du kan också lämna förpacknings- och tidningsavfall på återvinningsstationen eller på en återvinningscentral.

Vad är påsarna gjorda av?

Påsarna är gjorda av återvunnen plast.

Tips

  • Fyll inte påsarna helt fullt så kan du packa bättre i den gröna tunnan, det får plats mer eftersom det blir mindre outnyttjat tomrum mellan påsarna.
  • Vill du inte färgsortera allt, börja med de förpackningar som du har mest av. De andra förpackningarna som du inte färgsorterar ska lämnas på återvinningsstationen eller på en återvinningscentral.

Matavfall

Här kan du läsa mer om hur du sorterar matavfall och beställer bruna påsar.

Glas lämnas till återvinningsstationen

Sortera färgat och ofärgat glas och lämna till återvinning på en återvinningsstation. Glas ingår inte i färgsorteringen.

Hela och rena kläder kan du lämna till åternyttan, övriga textilier är restavfall

Du kan lämna hela och rena kläder till de hjälporganisationer som ställt ut insamlingsboxar samt till åternyttan på kommunens återvinningscentraler. Vissa butiker tar också emot kläder och hemtextilier som gardiner och handdukar. Övriga textilier sorteras som restavfall.

Örebro kommun kommer inte att införa textilinsamling som ett tillägg i Färgsorteringen av avfall just nu.

Aluminium sorteras i grå påsen

Sortera värmeljuskoppar av aluminium i den grå påsen för metallförpackningar.

Kom ihåg att peta loss vekeshållaren innan du slänger värmeljuskoppen!

När metallen ska återvinnas används en magnetisk avskiljning för att sortera ut plåt. Värmeljuskoppen är gjord av aluminium och vekeshållaren är i plåt. Om vekeshållaren sitter kvar återvinns inte aluminiumet som är så lätt att det följer med i den magnetiska avskiljningen. Plåt smälter vid mycket hög temperatur, vilket gör att aluminiumet då brinner upp och förångas.

grönt och brunt avfallskärl med färgsorteringspåsar och en matavfallspåse runt

Släng färgsorteringspåsarna och restavfall i den gröna tunnan, och matavfall i den bruna tunnan.

Här kan du se en film om färgsortering

Du kan välja att se filmen med teckenspråkstolkning.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

ANDRA SIDOR UNDER ÄMNET Tömningsdag & matavfallspåsar