Lyssna   
Hem

Våra boenden

För att uppnå dina studiemål är det viktigt att du trivs, mår bra och känner dig trygg även efter skoltid. Vi erbjuder boende i veckohem och elevboende med möjligheter till både gemenskap och självständighet.

Veckohem


När du bor i veckohem är du inneboende hos en familj och ingår som en del i familjen. Du får en nära och personlig kontakt med vuxna och har stor möjlighet att få individuellt stöd. Vi har familjer som bor i villa, radhus och lägenhet. Därför ser boendena väldigt olika ut. Gemensamt är att du som elev har ett eget rum och tillgång till de gemensamma utrymmena i hemmet, såsom vardagsrum och kök. Du äter måltider tillsammans med familjen. Vi har veckohem med hörande, hörselskadade, teckenspråkiga och/eller döva familjemedlemmar. Vi matchar alltid elev och familj utifrån behov och intressen. Veckohemmet har i de flesta fall ett ordinarie arbete.

Alla veckohem har genomgått en utredning. Familjen har fått hembesök och genomgått en intervju. Vi har även begärt utdrag från Kronofogden, Socialtjänsten, Försäkringskassan och belastningsregistret från Polisen. Registerutdrag begärs in regelbundet. 

Elevboende


Vi har sex elevboenden med totalt cirka 200 lägenheter: Hedenshus, Hjälmarehus, Lundshus, Rynningehus, Wasahus och Svartåhus. I ett elevboende har du en egen lägenhet med trinettkök, dusch och toalett.

Alla våra lägenheter är basmöblerade. Vad som ingår i möbleringen ser lite olika ut då lägenheterna är olika stora. Mattor, gardiner, husgeråd och andra personliga saker tar du med dig själv. När du får en plats på ett elevboende får du mer information om vad ni behöver ta med er. Vi föreslår att ni tittar på lägenheten innan ni köper eller tar med extra möbler.

I ett elevboende finns även gemensamma utrymmen såsom samlingsrum/vardagsrum, kök, matsal och tvättstuga. Eleven ansvarar själv för att städa sitt rum och tvätta sina kläder. I elevboendet finns personal som delar ungdomarnas vardag i stort som smått. Personalen arbetar från kl. 15 och fram till cirka kl. 9 morgonen därpå. Alla våra elevboenden är bemannade med en personal på natten. Våra boenden är stängda under alla lov. Då har du som elev inte tillgång till ditt boende, men du kan lämna dina saker i din lägenhet.

Måltider

På våra elevboenden äter du frukost, middag och kvällsfika tillsammans med andra ungdomar och personal. Lunch äter du på skolan. Hjälmarehus, Hedenshus och Wasahus har kockar anställda som lagar middagen. Om du bor på Lundshus, Rynningehus eller Svartåhus går du till Hjälmarehus för att äta middag. Frukost och kvällsfika äter du i ditt eget elevboende.

För oss är det viktigt att maten är både god och nyttig. 50 ­procent av maten som serveras är ekologisk eller KRAV-märkt. Vi lagar mycket av maten från grunden och använder i stor ­utsträckning närproducerade och säsongs­anpassade ­råvaror. Vi jobbar också aktivt med att minska mat­svinnet och slänger inte mat i onödan. Menyn är varierad och anpassad efter ­eleverna, som får möjlighet att lämna synpunkter och önskemål. Om du behöver specialkost ordnar vi det, men du behöver ­lämna ett intyg till boendet som visar vilka behov du har.

Om du som elev efter en tid vill laga din egen mat kan du ansöka om egen kostersättning. Du kan antingen välja att ha en del av kostersättningen för att exempelvis göra frukost själv och äta middag och kvällsfika gemensamt, eller att ha hela kostersättningen för att själv laga samtliga måltider. Vi tycker att det är viktigt att äta gemensamt den första tiden. Då får du chans att träffa och lära känna personalen och de andra ungdomarna.


Kontaktperson i boendet

När du flyttar in i ett elevboende blir du tilldelad en kontaktperson. Kontaktpersonen har regelbundna samtal med dig och dina föräldrar och följer upp att allt fungerar för dig i boendet. Kontaktpersonen arbetar utifrån ett helhetsperspektiv och har även kontakt med skolan och personalen på Café 019.

Din kontaktperson kommer att kontakta dig och dina föräldrar för att boka ett möte när du flyttar in i augusti. Under mötet pratar vi om vilka förväntningar ni har på oss och vilka förväntningar vi har på er. Vi kommer överens om hur vi ska hålla kontakt, när och hur ofta. Under samtalet tar vi även upp praktiska frågor och annat ni behöver veta. Vi vill också veta om du behöver något särskilt stöd. Det kan handla om att komma upp på morgonen eller något annat som är viktigt för dig för att få tillvaron att fungera. Målet är alltid att du ska lära dig det du behöver för att så småningom klara dig själv.

Ansöka om boende


När du ansöker om boende kan du önska antingen veckohem eller elevboende. Var du blir placerad beror på var det finns lediga platser. Antalet lediga platser är olika från år till år, eftersom det beror på hur många elever som tar studenten eller väljer att flytta till egen lägenhet. Med andra ord kan vi aldrig lova en plats i elevboende från årskurs 1, men så småningom får alla som vill en plats i ett elevboende. De elever som särskilt prioriteras i samband med boendeplaceringen är:

  • nuvarande elever som bor i veckohem och som önskar elevboende
  • elever med kombinerad syn- och hörselnedsättning
  • elever med särskilda behov

Ansökan om boende ska göras samtidigt som du ansöker till gymnasieskolan. Om boendeansökan kommer in efter sista ansökningsdag kan vi ej garantera en plats i våra boenden. I ansökan är det viktigt att skriva om eleven har flera funktionsnedsättningar, allergier, behov av specialkost eller annan information som kan vara bra för veckohemmet eller boendepersonalen att känna till. Vi uppskattar även att få ett personligt brev och gärna en bild på eleven.

Mer information


Hur söker du till Riksgymnasiet?

Hur betalas boendet?

Vanliga frågor och svar om våra boenden

För frågor om våra boenden kontakta:


Annika Enerholm

Tfn: 019-21 67 46, 073-546 21 15
E-post: annika.enerholm@orebro.se

Senast publicerad: 2019-10-02 11.10

Riksgymnasiet för döva och hörselskadade | Box 31188, 701 35 Örebro
019-21 10 00 (Örebro kommuns servicecenter) | riksgymnasiet.kansli@orebro.se | Om webbplatsen