Lyssna   
Hem

Frågor och svar om våra boenden

Ansökan och boendeavtal

 

När ska jag ansökan om boende?

Du ansöker om boende samtidigt som du söker till gymnasieskolan. När du ansöker om boende kan du önska antingen veckohem eller elevboende. Var du blir placerad beror på var det finns lediga platser. Besked om boendeplacering får du i juni.

Hur ofta skriver man nytt boendeavtal?

Ett nytt boendeavtal ska skrivas på inför varje nytt läsår eller i samband med att eleven byter boende. Innan sommarlovet skickas två boendeavtal ut till eleven eller till vårdnadshavare om eleven är under 18 år. Boendeavtalen ska undertecknas och skickas tillbaka. Ett avtal kommer att finnas kvar på kansliet och det andra skickas efter underskrift hem till eleven eller vårdnadshavaren.

Hur gör jag om jag vill byta boende under ett pågående läsår?

Önskemål om att ändra sitt boende efter att höstterminen har startat görs hos boendehandläggaren. Ändring av boende gäller framförallt elever som har blivit placerade i veckohem, men som önskade elevboende. Elever som har blivit placerade i ett elevboende prioriteras inte. Vi har inget kösystem, då det ibland är elever som av olika skäl måste byta från ett boende till ett annat.

Vid ändring av boende ska eleven fylla i blanketten "Ändringsbeställning av boende", som ska skrivas under av vårdnadshavaren om eleven är under 18 år. Du kan få blanketten från boendehandläggaren eller personalen i elevboendet. Blanketten ska skickas till boendehandläggaren.
 

Hur gör jag om jag vill säga upp mitt boende?

Om du söker en egen lägenhet utanför vår verksamhet är uppsägningstiden tre (3) månader. Hela kalendermånader gäller.

 

Ekonomi och bidrag

 

Hur finasieras boendet?

Våra boenden finansieras med hjälp av:
1. Riksgymnasiebidrag (RG-bidrag), som du söker hos Centrala studiestödsnämnden (CSN).
2. Inackorderingsbidrag/inackorderingstillägg, som du söker hos din hemkommun.

Läs mer om om finasiering under Hur betalas boendet?

Ska jag folkbokföra mig på adressen i Örebro?

Nej. Det är viktigt att eleven är folkbokförd på adressen i hemkommunen. Om eleven är folkbokförd på en adress i Örebro har den inte rätt till riksgymnasiebidraget eller inackorderingstillägget. Om eleven folkbokför sig i Örebro kan den bli återbetalningsskyldig.

Hur gör jag för att få kostersättningen?

Om eleven efter en tid vill laga sin egen mat kan ni ansöka om kostersättning. Eleven kan antingen välja att ha en del av kostersättningen för att exempelvis göra frukost själv och äta middag och kvällsfika gemensamt, eller att ha hela kostersättningen för att själv laga samtliga måltider. Vi tycker att det är viktigt att äta gemensamt den första tiden. Då får eleven chans att träffa och lära känna personalen och de andra ungdomarna på boendet.

För att ansöka om egen kostersättning ska man fylla i en blankett som du får av boendepersonalen. Blanketten ska undertecknas av vårdnadshavare om eleven är under 18 år. För att pengarna ska komma till rätt konto ska blanketten kompletteras med en kopia av kontobeviset, som ska vara oss tillhanda två veckor innan utbetalningen.

 

Praktiska frågor

 

Vad behöver jag ha med mig till boendet?

Till elevboendet behöver du ha med dig:

 • Täcke, kudde, lakan (ev. överkast)
 • Väckarklocka
 • Handdukar
 • Duschdraperi
 • Hygienartiklar (tvål, schampo, tandborste, tandkräm, toalettpapper m.m.)
 • Läkemedel efter eget behov (värktabletter, plåster m.m.)
 • Belysning (golvlampor, fönsterlampor eller annan belysning). Ta också med glödlampor.
 • Städredskap (dammsugare, mopp, trasor, rengöringsmedel m.m.) Dammsugare finns även att låna.
 • Tvättmedel och sköljmedel
 • Gardiner och gardinstänger
 • Köksredskap, diskmedel, diskborste m.m. behövs om du ibland ska laga din egen mat.

Finns det TV i lägenheten?

Nej, men i lägenheterna finns det antennuttag. Eleverna behöver inte betala någon TV-licens då de är här i Örebro för studier och fortfarande är folkbokförda i hemkommunen.

Finns det bredband i lägenheten?

Nej, men i de gemensamma utrymmena i boendet finns tillgång till Wifi. Om du vill ha bredband i lägenheten får ni själva teckna ett abonnemang med den operatör som finns i huset. När ni fått en plats i ett boende får ni mer information om vilken operatör ni ska kontakta.

Var finns det tvättstuga?

Våra elevboenden har en eller flera tvättstugor där du bokar din tvättid. Eleverna har ansvar för att tvätta sina egna kläder. Elever som inte är så vana att tvätta själva får hjälp av personalen för att komma igång med att tvätta själv.

Får jag ha husdjur i min lägenhet?

Nej, det är inte tillåtet att ha husdjur på elevboendet.

Får jag använda min lägenhet under sommaren?

Nej, men du kan lämna kvar alla dina saker om du ska fortsätta dina studier till hösten. Alla våra elevboenden är stängda under alla lov (höstlov, jullov, sportlov, påsklov och sommarlov). Då har du inte tillgång till din lägenhet.

Senast publicerad: 2018-05-30 11.24

Riksgymnasiet för döva och hörselskadade | Box 31188, 701 35 Örebro
019-21 10 00 (Örebro kommuns servicecenter) | riksgymnasiet.kansli@orebro.se | Om webbplatsen