Meny
  • Start
  • / Museer & utställningar

Museer och utställningar

Cajsa Wargs skafferi

Interiör från Cajsa Warg utställningen

På Kungsgården i Wadköping finner du kokboksförfattarinnan och köksmamsellen Cajsa Wargs barndomshem, en gästabudsstuga byggd på 1600-talet även kallad Borgarhuset. 2003 var det 300 år sedan Cajsa Warg föddes och det firade Wadköping med att bygga en inspirerande och lustfylld basutställning med anknytning till måltiden i Cajsa Wargs hus, "Cajsa Wargs skafferi"

Utställningen är en lärorik permanent utställning som är föränderlig och stimulerar våra sinnen. Dofta och njut av Cajsa Wargs favoritkryddor, se första upplagan av kokboksklassikern "Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber" och lär mer om maten och måltiden i 1700–talets mitt.

Stig in och låt dig förföras av smak och doftförnimmelser genom tiderna!

I anslutning till Cajsa Wargs finns en kryddträdgård. Genom trädgården etableras en självklar koppling till årstider och utbudet i "Cajsa Wargs skafferi".

Öppettider

Se Wadköpings öppettider.

Vandring i Wadköping med Cajsa Warg

Följ med på en historisk vandring genom Wadköpings gränder, träffa husmamsellen och kokboksförfatterskan Cajsa Warg som berättar om sig själv och livet under hennes tid. Bokas hos Örebrokompaniet, 019–21 21 21.

Hantverkarboden–utställningslokal

Hantverkarboden

Hantverkarboden hittar du på Skomakaregården. Här visas utställningar med bland annat slöjd och hantverk. Utställningarna byts varje vecka så här finns alltid något nytt att titta på.

Öppettider under utställningsperioden

Maj–augusti: tisdag-söndag kl. 11–17.
September–april: tisdag-söndag kl. 11–16.
Helgdagsaftnar kl. 11–14.
Aktuella utställningar hittar du i Wadköpings program.

Vill du ställa ut?
Vi har ett fåtal veckor kvar under 2018. Hör av dig till Charlotte på 019-216220 så berättar hon mer. Det går även bra att mejla till wadkoping@orebro.se

Här kan du göra en intresseanmälan för Hantverkarboden 2019
Sista ansökningsdag är 30 november 2018.  

Hjalmar Bergman–museet. OBS! Stängt, öppnar våren 2018

Ingeriör från Hjalmar Bergman utställningen

I Hjalmar Bergman-museet får du veta mer om Hjalmar Bergmans liv och leverne – från retad tjockis till firad författare. Det handlar om Hollywooddrömmar och svartsjuka. Om barliv i Berlin, kärlek, rädsla och fantastisk litteratur.
Hjalmar Bergman‑museet hittar du i Övre Vallbygården.

OBS! Stängt just nu p.g.a. flytt

Fr.o.m. måndag 13 november 2017 är museet tillfälligt stängt och öppnar igen under 2018 på annan plats i Wadköping.

Hjalmar Bergmans liv

Hjalmar Bergman föddes i Örebro den 19 september 1883. Hans föräldrar var bankkamrer Claes Bergman och Fredrique Bergman, född Elgérus. Hans morfar var fabrikör Daniel Julius Elgérus, en man med kraftfull personlighet och betydande ställning i staden, som bl a varit förebilden till biskopen i En döds memoarer. Hjalmar hade två systrar Ester och Elna, som han gärna lekte fantasilekar med, men i skolan hade han inga kamrater för han var klumpig och blyg.

Han tog studenten som privatist i Västerås ett år före sina gamla kamrater i Örebro. Han studerade ett år i Uppsala, men reste sedan till Florens, där han stannade ett år och bedrev studier i konst, språk och litteratur.

Genom faderns kontakter med teaterdirektör August Lindbergs resande teatersällskap träffade Hjalmar sin Stina. De gifte sig 1908. De levde i många år ett liv på tu man hand resande i Europa. Deras enda fasta punkt i Sverige blev ett hus på Segelholmen i Stockholms skärgård. Genom Stinas bror teaterregissören Per Lindberg fick Hjalmar kontakt med teaterlivet i Europa, och genom svågern Tor Bonnier fick Hjalmar sina verk utgivna av Bonniers förlag. Stina blev Hjalmars sekreterare och en hängiven försvarare och marknadsförare av Hjalmar Bergmans författarskap.

Mot slutet av sitt liv var Hjalmar Bergman sjuk och nedgången av bl.a alkohol. Han dog i Berlin nyåret 1931. Makarnas gemensamma vilorum finns på Norra kyrkogården i Örebro.

Hjalmar Bergmans författarskap

Hjalmar Bergman skrev romaner, noveller, skådespel, filmmanus och sagor. Hans pjäser spelas än idag och nyligen gjordes TV-serie av Chefen fru Ingeborg. Hans verk översätts till främmande språk och är föremål för forskning både i Sverige och utomlands. Mycket av Hjalmar Bergmans produktion har inspirerats av barndomsupplevelser. Genom sin morfar och genom fadern lärde han känna näringslivets personligheter i Örebro och Bergslagen. Hans fiktiva stad Wadköping har drag av både Örebro och Västerås.

Han debuterade med läsdramat Maria Jesu moder 1905, men hans konstnärliga genombrott kom först med den humoristiska bergslagsromanen Hans nåds testamente 1910. Hans stora genombrott kom med romanen Markurells i Wadköping 1919. Den är fortfarande Bergmans mest uppskattade arbete, senare bearbetad till både pjäs och film. Som film blev den särskilt känd med Edvin Adolfsson som värdshusvärden Markurell med sitt röda hår, häftiga temperament och stora sårbarhet i allt som gällde den älskade sonen Johan.

Andra kända bergslagsromaner är Vi Bookar, Krokar och Rothar 1912, Knutsmässomarknad 1914 - 16, Farmor och vår herre 1921 och Jag, Ljung och Medardus 1923. Ett ofta spelat skådespel är komedin Swedenhielms. Huvudrollen skrevs direkt för Gösta Ekman. Författarens sista stora verk var Clownen Jac, som kom ut 1930 kort före hans död och som är hans bokslut med livet. Vill du ha hjälp att hitta information om flera verk av Hjalmar Bergman, romaner, noveller av honom eller litteratur om honom, fråga på ditt bibliotek. Ett uttömmande verk i tre delar om Hjalmar Bergman är skrivet av Erik Hjalmar Linder: Sju världars herre, Kärlek och Fadershus farväl och Se fantasten.

Hjalmar Bergman-arkivet

Hjalmar Bergman-arkivet består av brev, fotografier, manuskript, böcker, pressklipp, och annat personligt material och finns samlat i Raritetskammaren, Stockholms universitetsbibliotek. Det får användas för seriös forskning och endast utnyttjas på platsen.

Hjalmar Bergman-samfundet

Hjalmar Bergman-samfundet är ett litterärt sällskap som stödjer forskning och bedriver programverksamhet om Bergman och hans verk. Läs mer om Hjalmar Bergman Samfundet på deras hemsida.

Kronbloms museum
Interiör från Kronbloms museum

Interiör från Kronbloms museum

I Kronbloms kök, inrett i 30-tals stil, ligger Kronblom själv och tar igen sig. Här berättas även historien om hur Kronblom blev till och om hans skapare Elov Persson och sonen Gunnar.

Kronbloms museum inryms i Handskmakaregården.

Öppettider

Se Wadköpings öppettider.

Kungsstugan

Kungsstugan med sina unika vägg- och takmålningar

Kungsstugan är en av landets mest intressanta byggnader och har fått sitt namn av hertig Karl som enligt traditionen gästade stugan 1580 och 1581. I Kungsstugan finns tre olika utställningar. Här finns en utställning som introducerar dig till Wadköping och alla byggnadernas historia, en utställning som berättar Kungsstugans historia och som med fotografier visar övervåningens dekorativa målningar. Inför Wadköping 50–års jubileum 2015 invigdes ytterligare en utställning som berättar Wadköpings historia.

Öppettider

Wadköpings öppettider.

Guidad visning

Vill du gå en guidad visning av Kungsstugan och se dess unika målningar? Kontakta Örebro kompaniet 019–21 21 21 eller boka@orebrokompaniet.se.

Gästad av hertig Karl

Kungsstugan har fått sitt namn av hertig Karl, enligt traditionen gästade han stugan 1580 och 1581. 1604 kröntes hertigen till kung Karl IX. Huset var troligen gäststuga till Borgmästargården som stod vid Silltorget – nuvarande Järntorget. Kungsstugan är byggd enligt medeltida traditioner. I bottenvåningen finns fyra visthusbodar (förråd) och på övervåningen en gäststuga och en sovkammare. I båda rummen har det funnits öppna eldstäder. Sovkammaren bär spår efter den väggfasta sängen, även möblerna i gäststugan satt fast i väggen. I rummen finns unika väggmålningar bevarade, förmodligen utförda av hertig Karls egna målare.

Lekladan

Lekande barn i Lekladan

I Lekladan kan barnen leka fritt. Här finns en gammal handelsbod att leka i eller varför inte sköta om alla djur som bor här! I ladan finns också en lekstuga och massor med utklädningskläder. Utanför finns ett fotoplank, där kan du ta kort på dig som en liten flicka eller pojke i gammaldags kläder.

Vid ladan finns stora grönytor att leka på eller njuta av en picknick i gröngräset. Det finns även bord och stolar där man kan äta sin medhavda matsäck. Lekladan ligger på Skepparegården.

Öppettider

Se Wadköpings öppettider.

Skolmuseet

Interiör från skolmuseet

Här finner du en utställning om skolhistoria inredd som ett klassrum från 1920-talet. Skolmuseet inryms i Handskmakaregården.

Guidad visning av Skolmuseet bokas hos Örebrokompaniet, 019–21 21 21.

Öppettider

Se Wadköpings öppettider.

Wadköpingsfolk–då och nu

Genom utställningen får besökaren lära känna några av människorna som levde i Wadköpings byggnader förr och de som finns och verkar här idag. Utställningen består av 15 dubbelsidiga skyltar där den ena sidan porträtterar personer som funnits i byggnaderna innan de flyttades till Wadköping. Den andra sidan presenterar vilka som är verksamma i byggnaderna idag.

Porträtten representerar människor från olika tidsepoker, från 1600–talet till 1800–talets slut. Personerna på porträtten är örebroare och inte professionella modeller.

Vi hoppas att de upplysta skyltarna ska ge en ökad känsla av liv och historisk närvaro i Wadköping och på så sätt göra området mer inbjudande och intresseväckande dygnet runt, året om.

Fotograf

Husens invånare har tolkats genom nytagna bilder av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Valet av fotograf motiveras av att Elisabeths bilder är uttrycksfulla och ger ett levande intryck, hon har också ett starkt historiskt intresse som ger genomslag i bilderna.

Utställningen

Skyltarna är en permanent basutställning utomhus, porträtten är i naturlig storlek och kommer vara belysta när det är mörkt. Idag har skyltarna texter på svenska och engelska. De kommer så småningom att kompletteras med översättningar till fler språk, talad och teckentolkad information.

Välkommen att lära känna "Lilla Fia" Fahlström, en utfattig trossmakare Widmark, änkan schultz och den avskedade soldaten Hagman.

Här kan du även ladda ner porträtten för Vävaregården (pdf, 7.3 MB) och Skomakaregården (pdf, 7.5 MB).

Utställningen är utomhus i Wadköping och öppen dygnet runt!

Wadköpingsrummet–utställningslokal

Wadköpingsrummet hittar du på Skepparegården. För att se vilka utställningar som pågår i Wadköpingsrummet, se vårt kalendarium.

Vill du ställa ut?

Vi välkomnar foto, konst och konsthantverk i Wadköpingsrummet.
Lokalen är fullbokad 2018.  

Här kan du ansöka till Wadköpingsrummet 2019
Sista ansökningsdag är 30 november 2018.

Mer info: Wadköping kontor 019–21 62 20 eller wadkoping@orebro.se.

Senast uppdaterad: 29 januari 2018

Publicerad: 14 september 2016

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 7-17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl.10-17

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se