Lyssna   
Hem

Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet är för dig som vill ha en förberedande utbildning till ett speciellt yrke, samtidigt som du läser de gymnasiegemensamma ämnena som till exempel svenska, engelska och matematik.

Ett bord fullt med blommor.

Hantverksprogrammet är för dig som vill ha en förberedande utbildning till ett speciellt yrke, samtidigt som du läser de gymnasiegemensamma ämnena som till exempel svenska, engelska och matematik.

Riksgymnasiet har många internationella utbyten för våra hantverkselever: bland annat har frisörerna ett utbyte med en skola i Izmir i Turkiet och Doncaster i England, medan textil och design har utbyte med en skola i Paris.

På Hantverksprogrammet samarbetar de olika inriktningarna och arrangerar frisyr- och modevisningar.

Inriktningar

  • Florist - Färg, form och design är viktiga delar då man gör blomsterarrangeman för bland annat bröllop, mässor och fester. Blomsterbinderi, växtkännedom och materialkunskap lär man sig i ämnet floristteknik. Andra kurser är marknadsföring, försäljning och service samt kultur- och stilhistoria.
  • Frisör - Du lär dig klippa, permanenta, färga och designa frisyrer. Manikyr, hudvård och makeup ingår också i utbildningen. I vår salong tar du emot kunder från och med åk 2. Service och kundbemötande är en stor och viktig del av utbildningen.
  • Stylist - inriktar sig mot modell- och inredningsarbeten. Exempel på kurser inom utbildningen är formgivning, entreprenörskap, information och layout och idé- och stilhistoria.
  • Textil design - Du får lära dig att skapa egna kreationer och blir duktig på att sy och designa. Möjliga studieutgångar är försäljare, inköpsassistent, sömmerska och tillskärare. Dina egna designade kläder får du visa på skolans modevisningar. Du har även kurser i försäljning, entreprenörskap och marknadsföring.

Hantverksprogrammet finns på Virginska gymnasiet.

Läs mer på Virginska gymnasiets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om du vill fördjupa dig ytterligare om programmen kan du antingen kontakta studie- och yrkesvägledaren på respektive skola eller läsa mer på Skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad av: Lisette Andersson, 2015-04-22 16.05
Riksgymnasiet för döva och hörselskadade | Box 31188, 701 35 Örebro
019-21 65 77 | riksgymnasiet.kansli@orebro.se