Lyssna   
Hem

Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet vänder sig till dig som vill utbilda dig till florist eller frisör.

Ett bord fullt med blommor.

Hantverksprogrammet (HA) vänder sig till dig som vill ha en förberedande utbildning till ett speciellt yrke, samtidigt som du läser gymnasiegemensamma ämnena som till exempel svenska, engelska och matematik.

På Hantverksprogrammet samarbetar de olika inriktningarna och arrangerar exempelvis frisyr- och modevisningar.

15 veckor av utbildningen består av arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då är du ute på företag och arbetar. Vi har ett bra samarbete med olika branschföreträdare.

Inom programmet har vi flera internationella utbyten. Eleverna som läser frisör har bland annat utbyte med en skola i Izmir i Turkiet och Doncaster i England.

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan.

På Hantverksprogrammet har du även möjligheten att komplettera dina studier för att uppnå grundläggande behörighet för studier på universitet och högskola.


Inriktningar■ Florist

Du får kunskaper om och färdigheter i blomsterbinderi, växtkännedom och materialkunskap. Dessutom läser vi marknadsföring, försäljning och service samt kultur- och stilhistoria.

Färg, form och design ingår när vi arbetar med kreativa blomsterarrangemang för olika tillfällen såsom bröllop, mässor och fester.■ Frisör

Du får lära dig att klippa, permanenta, färga och designa frisyrer. Manikyr, hudvård och make up ingår också i utbildningen.

I vår nyrenoverade salong tar du emot kunder från och med årskurs 2. Service och kundbemötande är en stor och viktig del av utbildningen.


Hantverksprogrammet finns på Virginska gymnasietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För att Hantverksprogrammet ska starta krävs att minst fyra elever söker till programmet. Om du vill veta mer om programmet kan du antingen kontakta studie- och yrkesvägledaren på respektive skola eller läsa mer på Skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad av: Lisette Andersson, 2015-08-24 11.33
Riksgymnasiet för döva och hörselskadade | Box 31188, 701 35 Örebro
019-21 65 77 | riksgymnasiet.kansli@orebro.se