Lyssna   
Hem

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet på Riksgymnasiet vänder sig till dig som vill arbeta med elinstallationer, system för automatiserad produktion, energi-, miljö- och vattenteknik eller datorer och kommunikation.

Vägg med elanslutningar.

På El- och energiprogrammet får du kunskap om om produktion, installation och distribution av system för el, energi och vatten. Du får lära dig om el- och energiteknik, dator- och kommunikationsteknik. Stor vikt läggs också vid arbetsmiljö och säkerhetsfrågor. Vill du arbeta fritt och självständigt och tycker att det är kul att lösa tekniska problem kommer du att trivas inom elteknik- eller IT-branschen. 

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. En del i din utbildning är arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då är du ute på företag och arbetar. Vi försöker att lägga din APL på din hemort. Detta ger dig goda möjligheter till framtida bransch- och yrkeskontakter. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Inom programmet har du även möjlighet att få grundläggande behörighet för högskolestudier genom att läsa Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6 via individuellt val (200p) och utökad kurs (100p).

El- och energiprogrammet finns på Tullängsgymnasiet och går att kombinera med en idrottssatsning i fotboll/futsal. Läs mer om RIG i fotboll/futsal


Inriktningar - väljs till årskurs 1


Vi har ingen inriktningsgaranti, utan utbildningen startar om det finns tillräckligt med elevunderlag.


■ Dator- och kommunikationsteknik

Du får kunskaper i hårdvara och operativsystem samt hur nätverk planeras, installeras och administreras. Du får lära dig att programmera och göra avancerade webbsidor. Efter avslutad utbildning kan du arbeta med olika yrken inom IT-branschen, exempelvis nätverkstekniker, servicetekniker och supporttekniker. PoängplanPDF


■ Elteknik

Du får kunskaper i att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm samt tv- och datanät. Utbildningen är ETG-kvalitetssäkrad och samarbetar med installationsföretagen i Örebro och Elbranschens Centrala Yrkesnämnd. Efter slutförd utbildning har du både yrkesexamen och yrkescertifikat. Exempel på framtida yrken är elektriker och larmtekniker. PoängplanPDF


Om du vill veta mer om programmet kan du antingen kontakta studie- och yrkesvägledare eller läsa mer på Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan


För att bli antagen till El- och energiprogrammet behöver du ha godkänt i ämnena svenska, engelska, matematik och fem andra ämnen. Om du saknar betyg i ett eller flera grundskoleämnen blir du antagen till introduktionsprogram. Du kan gå ett introduktionsprogram som är riktat mot El- och energiprogrammet. Då får du en individuell studieplan. Du kan gå över till nationellt program när du blivit behörig eller välja att gå direkt ut i arbetslivet.

För att El- och energiprogrammet ska starta krävs att minst fyra elever söker till programmet.

SÖK TILL PROGRAMMET


Publicerad av: Lisette Andersson, 2016-02-05 11.11
Riksgymnasiet för döva och hörselskadade | Box 31188, 701 35 Örebro
019-21 65 77 | riksgymnasiet.kansli@orebro.se