Lyssna   
Hem

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med elinstallationer eller datorer och kommunikation.

Vägg med elanslutningar.

På El- och energiprogrammet (EE) får du lära dig om produktion, installation och distribution av system för el, energi och vatten. Du får lära dig om el- och energiteknik, dator- och kommunikationsteknik. Stor vikt läggs också vid arbetsmiljö och säkerhetsfrågor.

På programmet väljer du inriktningen direkt till årkurs 1. Det innebär att blivande elever måste söka direkt till respektive inriktning. Det finns ingen inriktningsgaranti, utan utbildningen startar om det finns tillräckligt med elevunderlag.

El- och energiprogrammet är ett yrkesförberedande program som leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan.

Inom programmet har du även möjlighet att få grundläggande behörighet för högskolestudier genom att läsa Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6 via individuellt val (200p) och utökad kurs (100p).


Inriktningar


■ Dator- och kommunikationsteknik

Du får kunskaper i hårdvara och operativsystem samt hur nätverk planeras, installeras och administreras. Du får lära dig att programmera och göra avancerade webbsidor.

Inriktningen leder till olika yrken inom IT-branschen. Exempel på framtida yrken är nätverkstekniker, servicetekniker och supporttekniker.

PoängplanPDF


■ Elteknik

Du får kunskaper i att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm samt tv- och datanät.

Exempel på framtida yrken är elektriker och larmtekniker. Du som vill jobba fritt och självständigt och som tycker att det är kul att lösa tekniska problem kommer att trivas som elektriker. Yrket är rörligt och ansvarsfullt och dina arbetsuppgifter är omväxlande.

Utbildningen samarbetar med installationsföretagen i Örebro och Elbranschens Centrala Yrkesnämnd. Eftersom utbildningen finns med i nätverket ETG har du både yrkesexamen och yrkescertifikat efter slutförd utbildning, vilket ger en ETG-kvalitetssäker utbildning.

PoängplanPDF


El- och energiprogrammet finns på Tullängsgymnasiet. För att El- och energiprogrammet ska starta krävs att minst fyra elever söker till programmet.

Om du vill veta mer om programmet kan du antingen kontakta studie- och yrkesvägledaren på respektive skola eller läsa mer på Skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad av: Lisette Andersson, 2015-07-06 15.16
Riksgymnasiet för döva och hörselskadade | Box 31188, 701 35 Örebro
019-21 65 77 | riksgymnasiet.kansli@orebro.se