Lyssna   
Hem

Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar.

Tegelstenar i förgrunden och ett påbörjat hus i bakgrunden.

På Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) får du kunskaper och färdigheter i byggnation och anläggning. Första året läser du gymnasiegemensamma ämnen, varvat med delar från de olika yrkesinriktningarna. Andra och tredje året läser du din valda yrkesinriktning samt grundläggande och fördjupade ämnen inom din inriktning.

En del i din utbildning är arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då är du ute på företag och arbetar. Vi försöker att lägga din APL på din hemort. Detta ger dig goda möjligheter till framtida bransch- och yrkeskontakter.

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesförberedande program som leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du får behörighet till yrkeshögskola när du avlagt din yrkesexamen.

Inom Bygg- och anläggningsprogrammet har du även möjlighet att få grundläggande behörighet för högskolestudier genom att läsa Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6. Dessa kurser kan du läsa som utökad studiekurs eller istället för programfördjupningskurser.


Inriktningar


Husbyggnad

Du får kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och lokaler. Exempel på framtida yrken är golvläggare, murare och träarbetare.

PoängplanPDF


■ Mark och anläggning

Du får kunskaper i markarbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar. Exempel på framtida yrken är beläggningsarbetare, bergarbetare och väg- och anläggningsarbetare.

PoängplanPDF


■ Måleri

Du får kunskaper i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av olika material du klär väggarna med samt kunskaper om färgens estetiska och skyddande värden. Exempel på framtida yrke är byggnadsmålare.

PoängplanPDF


■ Plåtslageri

Du får kunskaper inom plåtslageri i kombination av design och teknisk funktion. Detta för att förse byggnader med klimatskydd och fungerande inneklimat. Exempel på framtida yrken är byggnadsplåtslagare och ventilationsplåtslagare.

PoängplanPDF


Bygg- och anläggningsprogrammet finns på Tullängsgymnasietlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För att Bygg- och anläggningsprogrammet ska starta krävs att minst fyra elever söker till programmet. Om du vill veta mer om programmet kan du antingen kontakta våra studie- och yrkesvägledare eller läsa mer på Skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad av: Lisette Andersson, 2015-08-24 11.27
Riksgymnasiet för döva och hörselskadade | Box 31188, 701 35 Örebro
019-21 65 77 | riksgymnasiet.kansli@orebro.se