Lyssna   
Hem

Bygg- och anläggningsprogrammet

På Bygg- och anläggningsprogrammet får du kunskaper och färdigheter i byggnation och anläggning. Programmet är ett yrkesförberedande gymnasieprogram, vilket betyder att du har möjlighet till att börja jobba direkt efter gymnasiet.

Tegelstenar i förgrunden och ett påbörjat hus i bakgrunden.

Bygg- och anläggninsprogrammet är ett yrkesförberedande program. På Bygg- och anläggninsprogrammet läser du gymnasiegemensamma ämnen det första året, varvat med delar från de olika yrkesinriktningarna. I år 2 och 3 läser du din valda yrkesinriktning, grundläggande och fördjupade ämnen inom din inriktning.

En del i din utbildning kommer att vara praktik (APL). Då är du ute på företag och vi försöker att lägga din APL på din hemort. Detta kan ge dig goda möjligheter till framtida bransch- och yrkeskontakter.

Du får behörighet till yrkeshögskola när du avlagt din yrkesexamen. Inom Bygg- och anläggningsprogrammet har du även möjlighet att få grundläggande behörighet för högskolestudier genom att läsa Svenska 2-3 och Engelska 6 som utökad studiekurs eller i stället för några programfördjupningskurser.

Inriktningar


Husbyggnad

Du får kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och lokaler. Exempel på framtida yrken är golvläggare, murare och träarbetare.


■ Mark och anläggning

Du får kunskaper i markarbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar. Exempel på framtida yrken är beläggningsarbetare, bergarbetare och väg- och anläggningsarbetare.


■ Måleri

Du får kunskaper i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av olika material du klär väggarna med samt kunskaper om färgens estetiska och skyddande värden. Exempel på framtida yrke är byggnadsmålare.


■ Plåtslageri

Du får kunskaper inom plåtslageri i kombination av design och teknisk funktion. Detta för att förse byggnader med klimatskydd och fungerande inneklimat. Exempel på framtida yrken är byggnadsplåtslagare och ventilationsplåtslagare.

Bygg- och anläggningsprogrammet finns på Tullängsgymnasiet. Om du vill fördjupa dig ytterligare om programmet kan du antingen kontakta våra studie- och yrkesvägledare eller läsa mer på Skolverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad av: Lisette Andersson, 2015-05-27 14.21
Riksgymnasiet för döva och hörselskadade | Box 31188, 701 35 Örebro
019-21 65 77 | riksgymnasiet.kansli@orebro.se