Örebro kommuns webbplats Startsida Sidhuvud

Tullängsgymnasiet har en ny webbplats. Ta mig till den nya webben!länk till annan webbplats

Biblioteket

biblioteket

Välkommen till Tullängsgymnasiets bibliotek!

Tullängsgymnasiet har ett modernt bibliotek i fräscha lokaler. Du hittar oss i Kulturens hus vägg i vägg med Café Innova. Biblioteket är alltid bemannat och jobbar aktivt med informationssökning, källkritik och läsprojekt i klasserna. Idag har vi ca. 18 000 titlar samt prenumerationer på dagstidningar och tidskrifter. Vi erbjuder också ett brett utbud av ljudböckerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och filmerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Via hemsidan når du våra databaser samt länkar och söktips. 

I biblioteket finns en utlåningshall med femtio studieplatser, skön- och facklitteratur, tidskriftsavdelning, ungdomsavdelning, lättlästhylla, teckenhylla och en läsesal med referenslitteratur. På loftet finns engelsk litteratur samt studie- och grupprum. Vi har två datorer, skrivare/kopiator/scanner och WiFi. Allmänheten är alltid välkommen att låna hos oss.

VT -15

Terminens sista bokcafé...

...stod TEE 14 för. De har valt olika titlar och läst i grupp. Titlarna de läste var: Onanisterna, Vem vill bli miljardär, Förr eller senare exploderar jag, Tjuvarnas stad och Brevvännen. Som vanligt avslutar vi med ett bokcafé för att diskutera och utbyta läsupplevelser. En väl dold litteraturanalys om man så vill... Och än en gång har jag imponerats av eleverna. Inte minst viljan att diskutera och förmågan att vända och vrida på perspektiven samt koppla boken till händelser i omvärlden. Jättekul att få vara med!

Vi firade Världsbokdagen...

...med bokquiz, där fem vinnare fick varsin biobiljett, utställning av våra egna elevers bokkonst och så bjöd vi på hembakade bokstavskakor från bästa Café Innova och gallrade gratisböcker. Kul att så många deltog i firandet och gjorde det till en trevlig dag! 

Dags för påskekrim igen!

​Vi följde upp förra årets succé med att lotta ut kriminalromaner till påsklovet=påskekrim (ja vi har snott begreppet från Norge) Den som var snabbast till biblioteket fick välja först och nu har deckarna hittat nya ägare. Mycket läsnöje önskar vi er!

Renässansen i ett nötskal

Vad är en pikareskroman? Varför får Dvärgen personifiera ondska? Varför är lejonet och räven bra förebilder för en furste? Det var frågor som eleverna i TEIS13 kunde svara galant på efter att ha läst Fursten, Don Quijote och Dvärgen. Vi snackar renässansen förstås och vi bockar av ännu ett kursmål på vägen mot examen...

Elever från klass TEIS13

Bok-och biolotteri lockade flest tävlande hittills

Många tog chansen att vinna den bioaktuella Cirkeln och två biobiljetter och det är ju inte svårt att förstå, vem vill inte ha biobiljetter och böcker? Här är några av de lyckligtlottade. Grattis!

Författarens hälsning till eleverna inför läsprojektet

"Hej pojkar, när jag var i er ålder kunde jag knappt stava till mitt eget namn." Så börjar författaren Patrik Lundberg sitt personliga brev till killarna i BAB14 inför klassläsning av Onanisterna. Boken handlar om ett kompisgäng som är på väg in i vuxenlivet. Småstadstristessen är påtaglig och präglar dem på olika sätt. Mycket pizza, tv-spel och fotboll blir det...
När läraren började prata om läsning blev det ett stort: åh neej! MEN efter läsningen av Onanisterna lät det annorlunda! "Jag är inget fan av läsning, men den här boken ville jag läsa vidare i", sa en av killarna och många instämde. Vilka bra diskussioner vi hade. Litteraturanalys till tonerna av Eddie Meduza var något annorlunda, men analysen var på hög nivå vågar jag säga. Sträck på er killar. Ni kan mer än ni tror! På återseende hoppas jag...

Terminens första bokcafé

SVA-ettorna inledde terminen med bokdiskussioner i bokcaféform. Det blir så trevligt med fika, tända ljus och lite musik. Eleverna bevisade hur mycket man kan få ut av en bok även om den är väldigt tunn. Många kunde relatera till egna upplevelser och vi var alla överrens att boken För bra för att dö av Christina Wahldén är en bok som känns realistisk och skrämmande aktuell. Bra jobbat, ni imponerade på oss!

HT -14

Mera böcker till folket
Vi avslutade terminen med ett jullotteri. Hårda paket gjorde vinnarna glada. Grattis och god jul till er alla! :)

Biblioteksthriller
Patrik och Ann-Charlotte från Riksgymnasiesärskolan för döva och hörselskadade har lärt sig att göra film, och vi är mycket stolta över att vara i fokus.... Helt autentiska miljöer :)


Boklotteri!
Många ville delta när vi lottade ut Ison Glasgows självbiografi "När jag inte hade nåt". Grattis till er som vann!

Elev som vunnit boken


Lämna/glöm en bok-veckan
Var du en av dem som hittade en "glömd" bok på skolan? Under v. 37 hakade vi på ett facebookevenemang som heter "Lämna/glöm en bok någonstans". Vi glömde närmare bestämt 38 olika böcker på hela skolan som vi hoppas kom till glädje.

Bok på en bänk


Terminsstart och Örebro Pride, det firade vi med med ett boklotteri där vi lottade ut "Min pappa Ann-Christine" av Ester Roxberg. De glada vinnarna blev:

Oliver Lindblad FTC13
Clara Hallin TEC14
Anton Gunnarsson BAE14
Ann-Charlotte Fallqvist personal

Grattis!

Oliver Lindblad
Anton Gunnarsson
Ann-Charlotte

VT -14

Premiär för "Förr eller senare exploderar jag"

Bokomslag

Då var det dags för terminens sista bokcafé. TEB 13 har testläst en nyinköpt klassuppsättning, nämligen världssuccén Förr eller senare exploderar jag av John Green. Boken handlar om det tunga ämnet ungdomar med cancer, men även stark kärlek a´la Romeo och Julia. Till vår glädje tyckte nästan alla att den var läsvärd och berörande. En bra blandning av sorg och humor samt riktigt bra personskildringar var andra åsikter som diskuterades på gillakontot. -Man fick perspektiv på sin egen vardag, sa en elev och många instämde. Och vad handlar väl läsning om annat än att bli berörd och att få omvärdera sin egen tillvaro? Om en månad kommer boken på bioduken och vi lyssnade förstås på soundtracket medan vi analyserade. Tack för att ni delat med er så generöst. Ni är så kloka! 

Elever på bokcafé
Elever på bokcafé

Bokcafédags för TEF 13

Klassen har läst Här ligger jag och blöder och nu var det dags att diskutera den. Vi var överrens om att språket är en viktig ingrediens i denna roman och gör att det blir roligt och fartfyllt att läsa. -Hon har gjort bra research för det känns äkta, sa en elev om Jenny Jägerfeld. Och att så inte alltid är fallet när vuxna skriver för ungdomar var eleverna rörande överrens om... Romanen har lästs av många klasser, men TEF 13 lyckades ändå trolla fram nya perspektiv på den. Känn er stolta!

Elever på bokcafé

Uppdukat för hjältar

Klasserna EEEL 13, EEDA 13 och TEA 13 jobbar just nu med att jämföra hjälteidel från antikens hjältar fram till idag. Vad är en modern hjälte egentligen? Biblioteket anordnar bokprat och gigantiskt bokbord så att böckerna hittar till rätt person :)

Läsprojekt med VF 13

Nu har också VF 13 läst För bra för att dö av Christina Wahldén. Bokanalysen gjordes i mindre grupper över en fika. Vi har stött och blött ämnen som mobbning, relationer mellan barn och föräldrar, hur gör man en bok spännande? självmordstankar och fördomar av alla slag. Eleverna har generöst delat med sig av erfarenheter och åsikter så att det blev riktigt riktigt bra diskussioner. En stor eloge och ett stort tack till er VF 13!

Elever på bokcafé i biblioteket

Terminens första bokcafé!


Hembakat bröd, Marilyn Manson och boksamtal - så inleddes vårterminens första Sva 1-lektioner. Eleverna har läst För bra för att dö av Christina Wahldén och vi samlades i smågrupper i biblioteket för att diskutera den. Romanen tar upp många problem såsom mobbning, dysfunktionella familjer, självmordstankar och homofobi. Svåra ämnen men väldigt bra diskussioner. Marilyn Manson är huvudpersonens favoritmusik och bidrar till stämningen i bokcaféet. Bra jobbat och tack för att ni delar med er så öppenhjärtigt!

HT -13

Vi har läst Kafka!


Tända ljus, Spotify och elever som diskuterar Kafka - kan det bli bättre? Världens mest tolkade novell har fått ännu några tolkningar. Denna gång var det klass TEST 11 och TESA 11 som läste om Gregor Samsas grymma öde i Förvandlingen. Eleverna hade verkligen lusläst boken och hade massor av tolkningar och intressanta tankar. Många var berörda av vad som utspelar sig i familjen Samsa. Lite konstig är den och väldigt Kafkaaktig.... Tack till alla elever som har tagit novellen till nya höjder!
Elever deltar i bokdiskussion
Bokomslag till 16 rader

Boklotteri för elever!


Ta chansen att vinna Petters bok 16 rader! Allt du behöver göra är att anmäla dig med en namnlapp i bibliotekets tävlingslåda senast den 21 november. 10 böcker till eleverna och 5 st till personalen lottas ut fredagen 22 nov.

Om boken:
Under hela sin skoltid brottades Petter med läs- och skrivsvårigheter. När han väl började skriva raptexter väcktes hans intresse för språket och böcker. I den här boken har han samlat de låttexter som betytt mest för honom under de femton år han varit artist. Han berättar personligt om vilka tankar, känslor och händelser som ligger bakom texterna. Visste du t.ex. att inspirationen till låten Längesen kommer från romanen Kärlek i kolerans tid av Marquez. Lyssna på låten härlänk till annan webbplats. 16 rader är den vanligaste verslängden inom hiphop. En bok att inspireras och beröras av. Perfekt om du vill skriva egna texter.

Välkomna till biblioteket. Lycka till!

Klass TEIW12 väljer bland medeltidsromaner
Ny termin och nya utmaningar. Klass TEIW12 kom igång med läsningen tidigt. Medeltiden är temat. De  mest populära titlarna blev; Över näktergalens golv, Vägen till Jerusalem och Påven Johanna.

Läsprojekt VT -13

Bokomslag För bra för att dö
"Hej alla! Jag har hört att ni ska läsa min bok "För bra för att dö". Det är nog den svåraste bok jag har skrivit."(....) Så inleds Christina Wahldéns brev till eleverna på Tullängsskolan. Det är BoA 12B som inleder vårterminen med att läsa "För bra för att dö". Christina Wahldén är kriminalreporter till vardags och hennes romaner skildrar ofta ämnen som hon stött på i sitt yrke. Engagemanget för brottsoffren lyser igenom och ofta är det ungdomars utsatthet i den tuffa vardagen som skildras. Vi hoppas på intressanta diskussioner när boken är utläst.
Elever och lärare har bokcafé
Tänk vad man mycket kan få ut av bara 150 sidor. Många bra samtal i våra bokcaféer blev det. Riktigt bra jobbat BoA 12B!
Elever på bokcafé
Elever på bokcafé

Läsprojekt HT -12

TEB 12 har läst Här ligger jag och blöder och nu var det dags för det avslutande bokcaféet i halvklass. Vad gillade/ogillade vi med boken, vilka mönster och kopplingar hittade vi i berättelsen var saker vi diskuterade medan vi fikade med glögg och saffransbullar. Eva var tvungen att avbryta diskussionerna för att lektionen hade tagit slut, för tio minuter sedan..... Det är väl ett bra betyg?! Bra jobbat :)
Bokcafé med TEB 12
Bokcafé med TEB 12
Bokcafé med TEB12
Tystnaden infann sig och Gregor Samsa förvandlades till en insekt....
Det handlar alltså om Kafkas Förvandlingen som klass TEF12 läser. Frågor som diskuterades i uppstarten var: Hur ska en bra familj fungera? Varför valde Kafka just en skalbagge? Eleverna imponerade med sina svar. Det här ska bli jättekul tycker Eva och Åsa som jobbar med klassen.
Klass TEF12 läser

Bibliotekskunskap till alla ettor

Nu pågår lektionerna i biblioteks- och informationskunskap till alla ettor. Vad kan biblioteket göra för dig, är frågan för dagen. Vad finns i biblioteket och hur hittar man det? Stor vikt läggs förstås på sökstrategier och källkritik. Först ut var TE B12, som var riktigt bra lyssnare.
Klass TE B12
Klass TE B12

Läsprojekt VT -12

"Hej på er! Superroligt att ni ska läsa min bok..." Så inledde författaren och augustpristagaren Jenny Jägerfeld sitt brev till klass TE 11B som just påbörjat ett läsprojekt med hennes roman "Här ligger jag och blöder". På uppstarten träffades vi i biblioteket där romanen och författaren presenterades. Tacksamt var förstås att författare själv via sitt brev kunde berätta om romanen och researcharbetet bakom. Under projektets gång får eleverna uppgifter som de löser via lärplattformen It´s learning. Sista delen av projektet blir i form av diskussioner i smågrupper a´la bokcafé. Vi diskuterar bland annat berättarperspektiv, bildspråk och hur en film av boken skulle kunna göras. En bok kan upplevas på så många olika sätt och det visar sig i diskussionerna, som brukar bli både djupa och känslosamma men också intressanta och roliga tycker vi som håller i projektet, Eva Lindgren, svensklärare och Åsa Norlund, bibliotekarie. Det verkar som att många får upp ögonen för det här med att prata om böcker och hittills har alla som deltagit velat göra om det nästa termin.
Elever på bokcafé
Elever på bokcafé
Dela:

17 augusti 2015 • 08.41

Öppettider

Måndag 8.00-16.30
Tisdag 8.00-16.00
Onsdag 8.00-15.00
Torsdag 8.00-16.00
Fredag 8.00-15.00

Kontakt

Åsa Norlund
Bibliotekarie
asa.norlund@orebro.se

Lisbeth Juhlin
Biblioteksassistent
lisbeth.juhlin@orebro.se

Telefon
019-21 66 11

På vår bokblogg Bokpärlan hittar du massor med boktips. Du kan också vara med och blogga! 

Tullängsgymnasiet  | Box 31170  701 35 Örebro | Besöks- och leveransadress: Tullängsgatan 7
E-post: tullangsskolan@orebro.se | Tel: 019 - 21 10 00 | Fax: 019 - 21 66 14