Sidhuvud
Translate

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Vi serverar smartare mat

Eklundaskolans skolrestaurang tillhör Måltidsenheten i Skolområde sydost, Örebro kommun. Vi har tretton tillagningskök som lagar mat till tolv skolor och ca 90 förskoleavdelningar. På vår meny finns alltid två rätter varav en är vegetarisk, samt en salladsbuffé med minst tio sorters grönsaker och sallader.

Vi tycker att det är viktigt att bjuda barnen på en god, hälsosam och smart mat. Bättre kvalitet, mera ekologiskt och mera klimatsmart är skälen till att vi har förändrat skolmaten. Här är några exempel på vad vi gör:
 

Bättre kvalitet

  • Kockarna lagar maten själva av råvaror — det blir godast så! Vi har tagit fram många nya recept på goda maträtter, både svensk husmanskost och mat med inspiration från andra länder.
  • Vi har valt bort nästan alla helfabrikat och många halvfabrikat.
  • Vi har valt bort rätter som fiskpinnar, potatisbullar och pytt i panna som industrin har lagat.
  • Vi köper alltid svenskt nöt- fläsk- lammkött och kyckling.
  • Vi väljer bort livsmedel med onödiga tillsatser t.ex. smakförstärkare, aromer m.m.
  • Vi bakar oftast brödet själva när vi serverar soppa.

Mer ekologiskt

  • Det finns ett nationellt mål på 25 procent ekologiska inköp år 2010 i offentliga kök. Vi uppnådde målet redan 2009 med 25,6 procent!
  • Första kvartalet 2011 var i genomsnitt ca 58 procent av den mat vi köpte ekologisk.
  • Cirka 40 olika varor vi använder är alltid ekologiska, vi väljer dessutom oftast ekologisk köttfärs, MSC-märkt fisk, ekofrukt och ekogrönsaker efter pris och säsong.

Mer klimatsmart mat

  • Vi har alltid en vegetarisk alternativrätt och en säsongsanpassad salladsbuffé med minst tio sorters grönsaker eller sallader.
  • Vi provar nya recept med mindre kött (speciellt nötkött som belastar klimatet mest) och mer grönsaker.
  • Vi serverar ofta grytor och gratänger, det har bidragit till att vi har  minskat  köttkonsumtionen. 
  • Vi har minskat tallrikssvinnet med ca 25 procent senast året.
  • Vi har ersatt en del färdigskalad potatis och morötter med närodlad ekologisk skalpotatis och morötter.

Vi har gjort mycket förändringar, och alla som arbetar med skolmaten är engagerade i att ge barnen så god och nyttig mat som möjligt. Vi hoppas att barnen känner matglädje och äter sig mätta på vår goda, hälsosamma och smarta mat!
 
Hör gärna av dig om du vill veta mera om maten vi serverar!

Mainy Claeson, kökschef. Tel. 019-21 37 79
Carina Andersson, kostchef. tel. 019-21 22 57

Dela:

2 juni 2015 • 11.31

Eklundaskolan | Box 312 25 701 35 Örebro | Besöksadress: Hagmarksgatan 1-5
E-post: eklundaskolan@orebro.se | Tel 019-21 37 76
Örebro kommuns webbplats
Eklundaskolan