Sidhuvud
Translate

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Gemensamt sydost

Sörbyängsskolans restaurang tillhör Måltidsenheten i Skolförvaltning sydost, Örebro kommun.

Inom förvaltningen finns det fjorton tillagningskök som lagar mat till tolv skolor och ca 90 förskoleavdelningar.

Vi serverar alltid minst två olika maträtter, varav en är vegetarisk, samt en salladsbuffé med minst tio sorters grönsaker och sallader.

Vi tycker att det är viktigt att bjuda våra gäster på en god, hälsosam och smart mat. Vi anser att högre kvalitet på råvarorna, större andel ekologiska produkter och ett klimatsmart tänkesätt hör ihop och det är anledningen till att vi har valt att förändra vårt sätt att arbeta. Här är några exempel på vad vi gör:

Bättre kvalitet

Kockarna lagar maten själva av råvaror — det blir godast så!
Vi har tagit fram många nya recept på goda maträtter, både svensk husmanskost och mat med inspiration från andra länder.
Vi har valt bort nästan alla helfabrikat och halvfabrikat.
Vi har valt bort rätter som fiskpinnar, potatisbullar och pytt i panna som industrin har lagat.
Vi köper alltid svenskt nöt- fläsk- lammkött och kyckling.
Vi väljer bort livsmedel med onödiga tillsatser t.ex. smakförstärkare, aromer m.m.
Vi bakar oftast brödet själva när vi serverar soppa.

Mer ekologiskt

Alla skolrestauranger i Örebro kommun är nu KRAV-certifierade. Det innebär att en stor del av råvarorna är både ekologiska och KRAV-märkta. Skolrestaurangernas köper sedan tidigare en stor del ekologiska råvaror, skillnaden nu är att hälften även ska vara KRAV-märkt. För eleverna blir det ingen stor förändring, KRAV-certifieringen märks mest genom att restaurangerna kommer att informera om vilka råvaror som är KRAV-märkta.
– Certifieringen är en styrka eftersom vi nu kan visa att maten vi serverar har hög kvalitet och är tillagad av råvaror valda med omsorg. Certifieringen är också en morot för oss att nå det politiska målet på 80 procent ekologiskt år 2018, säger Madelene Lagerlöf, kostchef på Gymnasieförvaltningen säsong.

Mer klimatsmart mat

Vi väljer ekologisk köttfärs, MSC-märkt fisk, ekofrukt och ekogrönsaker efter pris. Vi har alltid en vegetarisk alternativrätt och en säsongsanpassad salladsbuffé med minst tio sorters grönsaker eller sallader.
Vi provar nya recept med mindre kött (speciellt nötkött som belastar klimatet mest) och mer grönsaker.
Vi serverar ofta grytor och gratänger, det har bidragit till att vi har minskat köttkonsumtionen.
Vi har minskat tallrikssvinnet med ca 25 procent senaste året.
Vi har ersatt färdigskalad potatis och morötter med närodlad ekologisk skalpotatis och morötter.
Vi har gjort mycket förändringar, och alla som arbetar med skolmaten är engagerade i att ge barnen så god och nyttig mat som möjligt.
Vi hoppas att barnen känner matglädje och äter sig mätta på vår goda, hälsosamma och smarta mat.

Hör gärna av dig om du vill veta mera om maten vi serverar

Carina Andersson Kostchef i skolförvaltningen sydost 019-212257

Dela:

29 november 2016 • 11.42

Meny (klicka på bilden)

Länk till kommunens hemsida

Sörbyängsskolan  | Mejramvägen 111 | 702 18 Örebro
E-post: sorbyangsskolan@orebro.se | Tel: 019 - 21 38 54 | Fax: 019 - 21 37 72
Örebro kommuns webbplats
Sörbyängsskolan