Elever med generell språkstörning har svårigheter som påverkar språket. De har ofta ett svagt arbetsminne. Vanliga ord och meningar kan vara svåra att förstå. Det kan också vara svårt att hålla mycket information i huvudet samtidigt.
Elever med språkstörning kan ha svårt att:
Eleverna kan ha svårt med det sociala samspelet och att förstå sociala koder. Det kan vara svårt att läsa av kroppsspråk. Det är vanligt att det blir missförstånd. Det kan vara svårt att få kompisar. Därför är det viktigt att träffa andra elever som har liknande svårigheter.Den medicinska diagnosen är generell språkstörning, men i vardagen brukar vi säga språknedsättning.
|
---|
Språknedsättning fungerar olika för olika elever. På Riksgymnasiet är lärarna vana vid att anpassa undervisningen efter dina behov.
Vi har små klasser och många lärare. Det betyder att du får den tid du behöver för att förstå. Repetition är viktigt för att du ska kunna minnas och lära dig nya saker.
Du kan få genomgångar muntligt istället för att läsa i en bok. Du kan välja att redovisa och göra prov muntligt.
Ibland har vi undervisning i helklass. Ibland har vi undervisning i mindre grupper. Det beror på vilket stöd du behöver i det ämnet.
Några elever behöver sitta mer ostört för att kunna koncentrera sig. Då finns arbetsplatser med skärmar. Skärmarna gör det enklare att stänga ute sådant som stör.
I undervisningen används olika typer av bilder som stöd. Det kan till exempel vara:
Vi hjälper dig att hitta arbetssätt och hjälpmedel som fungerar för dig. Vi använder olika program och funktioner i datorn. Vi använder också olika appar i mobilen och läsplattan. Det kan till exempel vara:
Elever med språknedsättning och elever med hörselnedsättning går ofta i samma klass. Det betyder att du har klasskamrater som har en hörselnedsättning. Du får lära dig att använda hörselteknik, till exempel hörslinga och mikrofon.
Några av våra elever med språknedsättning använder hörselteknik. Hörseltekniken gör att ljudet blir starkare. Hörseltekniken tar också bort andra störande ljud.
När du tar examen från Riksgymnasiet vill vi att du:
Du ska helt enkelt veta hur just du fungerar och vad som är bäst för dig! Då är du redo för att börja jobba eller läsa vidare efter gymnasiet.
Senast publicerad: 2017-04-07 13.21
Riksgymnasiet för döva och hörselskadade | Box 31188, 701 35 Örebro
019-21 10 00 (Örebro kommuns servicecenter) | riksgymnasiet.kansli@orebro.se