Rinnande mönster nytt blickfång på Stortorget

Välkommen till Stortorget och invigningen av konstverket "Rinnande mönster” av konstnären Roland Persson lördag 11 november kl.11.

skissbild konstverket Rinnande mönster

Konstverket Rinnande mönster av Roland Persson, skissbild.

På lördag 11 november kl 11 är alla varmt välkomna till Stortorget och invigning av konstverket ”Rinnande mönster” av konstnären Roland Persson. Med en symfoni av färger kommer Roland Perssons konstverk att bli ett monument över människorna i Örebro.

Program

Lördag 11 november kl. 11.00–12.00, nedre delen av Stortorget.

Tal av konsthallenschef Anna-Karin Wulgué, konstnären Roland Persson och invigning av Carina Svedenberg Widqvist (S), förste vice ordförande i Kulturnämnden.

Streetdance, bongotrummor och solosång.

Alla tal teckenspråkstolkas.

Ett samarrangemang mellan Örebro konsthall och City Örebro.

Välkommen!

Stärker entrén till stadskärnan

Nu när konstverket ”Rinnande mönster” är på plats så är den sista delen av ombyggnaden av Stortorgets nedre del och Trädgårdsgatan–Alnängsgatan klar. Den nya skulpturen kommer vara ett blickfång för förbipasserande och syftet har varit att förstärka upplevelsen av en tydlig entré till stadskärnan med bland annat offentlig konst och ljussättning.

Ett monument över människor

Under 2016 fick yrkesverksamma konstnärer möjlighet att anmäla sitt intresse för uppdraget att skapa ett konstverk till Stortorget, fem valdes ut till skissuppdrag och en utsedd jury beslöt att ge konstnären Roland Persson uppdraget.

Verket består av bemålad brons, som har mycket lång hållbarhet, och kommer på håll att vara till förväxling likt tyg. Bronsen kommer att ha tygmönster från när och fjärran och vara igenkännbara för människor från olika platser och kulturer. Juryn menar att konstverket kommer att ge platsen ett mjukt anslag och vara ett monument över människor och samhälle igår, idag och imorgon. Ett monument över människorna som befolkar staden, lite i motsats till många andra monument som symboliserar makten

Konstverket är placerat mittemot von Akens kastanj i Oskarsparken.

Senast uppdaterad: 6 november 2017
Publicerad: 6 november 2017
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?