Örebro årets arkitekturkommun 2017

Örebro är årets arkitekturkommun 2017 tätt följd av Växjö och Malmö. Vinsten grundar sig i förmågan att kombinera och balansera en hög byggtakt i förhållande till bostadsbehov med bra villkor för att utveckla arkitekturen i kommunen.

Foto: Skissbild Holmen Portalen, Arkitektbyrå White

Idag presenterade Sveriges arkitekter årets arkitektkommun 2017, en titel som tilldelades Örebro. I det stora handlar det om att kombinera en hög byggtakt som efterfrågas med möjligheten att utveckla arkitekturen i kommunen.

– Det här är ett värdefullt kvitto på att marknaden uppskattar hur vi arbetar här i Örebro kommun. Utmaningen ligger inte bara i att bygga många bostäder - vi måste samtidigt forma trivsamma och spännande miljöer för örebroarna. Det är glädjande att vi kan leverera på både fronter, säger Ulrika Sandberg (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad.

– Det känns så roligt att kunna bevisa att effektivitet och kvalitet kan gå hand i hand! Det är så vi jobbar i Örebro, som ett team med tydlig riktning och med ödmjukhet inför allas roller i samhällsbyggnadsprocessen! Bra jobbat alla! Säger Ulrika K Jansson, förvaltningschef på Stadsbyggnad.

Utmärkelsen Årets arkitekturkommun utgörs av två olika delar. En del är ett index som bygger på enkätsvar från Sveriges arkitektkår som bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Den andra delen är offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån förmågan att planera byggande i relation till bostadsbehovet.

Senast uppdaterad: 20 september 2017
Publicerad: 20 september 2017
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?