Uppströmsarbetet – ett av Sveriges sex bästa utvecklingsprojekt!

Förra året vann VA-enheten Örebro kommuns kvalitetspris för sitt "uppströms­arbete". Nu är de en av 6 finalister – bland 468 insända bidrag – som kan vinna GötaPriset för Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentlig sektor.

Helena Hasselquist på Reningsverket

Helena Hasselquist på Reningsverket. Foto: Terése Andersson.

Renare vatten till örebroarna

Uppströmsarbete innebär att man arbetar för att minska utsläpp av miljögifter till avloppet, dvs. att få avloppsvattnet så rent det bara går redan innan det når fram till reningsverket. Utöver att man jobbar med att ha så effektiva reningsprocesser som möjligt på plats i reningsverket, lägger man alltså kraft på att hitta och stoppa utsläpp som sker tidigare, t.ex. från industrier och liknande.

– Det är jätteroligt att vi gått till final, säger Helena Hasselquist, miljöingenjör på Reningsverket. Det betyder att vi gör något bra och så får vi en chans att sprida kunskap om hur avlopp och reningsverk fungerar. Om alla förstod att vad man spolar ner i avloppet påverkar hur mycket gifter det blir i sjön man badar i, då tror jag att man skulle tänka sig för en extra gång. Och det vore bra för både människors hälsa och miljön, säger Helena Hasselquist.

Se filmen om uppströmsarbetet

Prisutdelning i november

Vinnaren av GötaPriset får motta en prischeck på 150 000 kr samt en glasskulptur av den kände glaskonstnären Kjell Engman.

Nu håller vi tummarna inför prisutdelningen som äger rum på Kvalitetsmässans invigningsgala på GöteborgsOperan den 14 november.

Mer om GötaPriset och de nominerade projekten.

Senast uppdaterad: 5 september 2017
Publicerad: 31 augusti 2017
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?