Vinnarna på Örebrogalan!

Den 9 mars firades Örebros insatser och framgångar på Örebrogalan. Under kvällen delades priser ut till människor, företag och organisationer som har lyckats extra bra inom näringsliv, kultur, miljö, idrott och andra områden i samhället.

Prisstatyett från Örebrogalan samt texten Vinnare Örebrogalan 2017

Örebro kommun delade ut priser i sex kategorier: Årets bragd, Miljöpriset, Näringslivspriset, Kulturpriset, Kvalitetspriset samt Millencolin Music Prize som delas ut av Kulturnämnden och Millencolin.

Här nedan kan du läsa om vinnarna.

Årets bragd

Vinnare: Maria Andersson

Motivering: Mitt i vardagen, en höstdag i centrala Örebro, uppstod en dramatisk situation där många förblev åskådare. Maria gjorde viktiga iakttagelser kring händelsen och agerade sedan föredömligt, då hon lugnt och metodiskt larmade polis och ambulans samtidigt som hon påbörjade akuta sjukvårdsåtgärder på en svårt skadad man. Maria uppvisade stort mod, handlingskraft och civilkurage i den uppkomna situationen och genom sitt rådiga agerande räddade hon livet på en medmänniska. Att uppmärksamma andra människors behov av hjälp är en viktig del i vårt gemensamma arbete för en tryggare stad. Örebro Brottsförebyggande råd anser att Maria genom sitt handlande framstått som ett mycket bra föredöme.

Miljöpriset

Vinnare: Gymninge Naturvårdsentreprenad

Motivering: Entreprenörskap i ständig utveckling. Vinnaren har med uthållighet och personligt engagemang skapat en verksamhet med en långsiktig och tydlig miljöprofil. De tar ett stort ansvar för att bevara den biologiska mångfalden och kulturlandskapet för kommande generationer, miljöer som annars skulle riskera att försvinna. Med betesdjuren som naturvårdare kombinerar de miljönytta med att producera naturbeteskött på ett föredömligt sätt.

Näringslivspriset

Vinnare: Kontract IS Service AB

Motivering: Ett företag med finess som får sina medarbetarna att växa genom förtroende och med siktet inställt på att bli en av Sveriges bästa arbetsgivare har lyckats attrahera och rekrytera hemvändare. Med sitt holistiska tänkande, bredd i kompetens och med ett stort hjärta för staden känns det som att det här företaget är på god väg att uppnå sina mål.

Kulturpriset

Vinnare: Sören Olsson och Anders Jacobsson

Motivering: Årets kulturpris till Hjalmar Bergmans minne går till två barn- och ungdomsförfattare som bott och verkat i Örebro under många år. De har bland annat skrivit böckerna om Sune respektive Bert som har lästs av en mängd barn och ungdomar. Både Sune och Bert blev otroligt stora både som bokfigurer och som karaktärer på både film och i TV. Böckerna har översatts på många språk och finns bl.a. utgivna i länder som USA, Tyskland, Ryssland, Spanien för att bara nämna några. Genom sina böcker har de gjort ett stort arbete för läsbefrämjandet och fått många barn och ungdomar att börja läsa litteratur.

Kvalitetspriset

Vinnare: Skebäcksgården/Stolta promenerare

Motivering: Modet att pröva nya arbetssätt, och samverkan utanför traditionella ramar, har bidragit till ett mycket innovativt utvecklingsarbete, till glädje för de äldre. På initiativ av och med engagemang från frivilliga volontärer, har vinnarna tillsammans skapat en stödjande struktur och positiv kultur för att möjliggöra en återkommande ”veckans höjdpunkt” på äldreboendet – promenader och social samvaro. Vinnarna får priset för förmågan att med systematik, kreativitet och glädje bidra till ökad livskvalitet för de äldre på boendet, och för ett arbetssätt att lära av.

Millencolin Music Prize

Vinnare: Magnus Pelander/Witchcraft

Motivering: 2016 års vinnare av Millencolin Music Prize lyckas med konststycket att kombinera kraft och tyngd med fjäderlätta harmonier, och skapar med sina musikaliska penslar ett landskap som lockar oss lyssnare med på spännande och överraskande resor där djupa rötter möter vinden i ett unikt och kompromisslöst skapande.

Övriga priser på galan

Totalt 14 priser och ett hedersomnämnande delades ut under kvällen.

Stadsbyggnad på Örebro kommun belönades med Årets Guldvinge.

Motivering: När Sverige befinner sig mitt i den värsta bostadskrisen sedan sextiotalet finns ett lysande undantag: Örebro. Medan andra lägger pannan i djupa veck och funderar på hur takten i bostadsbyggandet ska kunna öka, agerar Örebro snabbt och effektivt. Genom att visa både mod och handlingskraft blir Örebro ett nationellt föredöme som uppmärksammats både i det offentliga Sverige, i branschen och inte minst i media och en av landets mest snabbväxande städer kan välkomna ännu fler nya medborgare.

Stort grattis till alla vinnarna!

Läs om alla som belönades på Örebrogalan 2017.

Senast uppdaterad: 10 mars 2017
Publicerad: 10 mars 2017
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?