Örebro kommuns webbplats Startsida Sidhuvud

Restaurang Kvinnersta

På Restaurang Kvinnersta sätter vi måltidsupplevelsen i fokus. Vi tänker helhet och anser att hela kedjan är lika viktig, från val av råvara till färdig måltid som till upplevelsen ute i restaurangen.

Som naturbruksgymnasium ligger djur och natur oss särskilt varmt om hjärtat. Vi väljer därför råvaror med omsorg. Vi ökar vår andel ekologiska inköp varje år och 2020 är målet satt att nå 40%. Vi arbetar med att klimatanpassa våra menyer och säsongsanpassning av rotfrukter och grönsaker finns med i vår planering. Restaurangen arbetar aktivt för att minska matsvinnet både i kök och restaurang och vi uppmärksammar även elevernas påverkan med regelbundna aktiviteter.

Vi vill att så många av eleverna på skolan äter av lunchen och därför har vi valt att servera flera rätter varje dag. På så sätt hittar eleverna alltid något som tilltalar. Menyn arbetar kockarna fram i samarbete mellan skolorna.

Eftersom vi har ett internat på skolan serveras också en rejäl frukost och middag varje skoldag. På kvällskvisten finns möjlighet till gemensam fika i restaurangen.

Vi tycker det är viktigt med elevers inflytande och påverkan och därför för vi en dialog med eleverna för att möta deras önskemål på innehåll i menyn och måltidsmiljön.

Kökspersonal

Susann, Eva (slutat), Susanne, Helen och Siv

Måltiden
Menyn är varierad och innefattar allt från klassiska maträtter till moderna. En stor säsongsanpassad salladsbuffé finns uppdukad och till måltiden finns bröd och måltidsdryck. Varje onsdag serverar vi en svensk klassisk rätt sk. husmanskost. Vår meny finns på hemsidan och på skolmatsappen, "Din skolmatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster". Den sistnämnda har blivit en succé både för elever och föräldrar och finns att ladda ned härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Matlagning

Vår restaurang
Vår restaurang är ljus och trevlig med fin gårdsutsikt. Vi har även ett café som ligger i anslutning till restaurangen. För att bevara restaurangkänslan ber vi våra elever som har arbetskläder att byta om innan måltiden.

Personal
Vår måltidspersonal finns här för dig! Passa på att prata med vår kökschef som syns i restaurangen under lunchen. För fram synpunkter eller önskemål så försöker vi besvara och justera så gott vi kan.

Ni kan också fylla i vårt frågeformulär, så svarar kökschef Eva Roxin så snart hon kan.

Måltidspersonal

Vanliga frågor och svar som vi får i restaurangen.

Varför får vi inte pannkaka/pizza/hamburgare oftare? I matsedelsarbetet försöker vi att få en så stor variation av rätter som möjligt vilket gör att maträtterna endast förekommer ett par gånger om året. Pannkaka/pizza/hamburgare är maträtter som dessutom är vanligt förekommande i hemmen vilket gör att det inte finns någon anledning att de förekommer oftare i matsedeln.

Varför får vi inte vanlig isbergssallad med tomat och gurka året om? I köken arbetar vi efter Smartare mat-konceptet. Köken anpassar sina inköp efter rådande säsong, vilket gör att isbergssallad, gurka och tomat endast förekommer i våra salladsbufféer ett par månader om året.

Är det pulvermos? Nej, all potatismos tillagas i våra kök av potatis, mjölk/grädde, smör som därefter kryddas efter kockens val.

Vad är specialkost? För elever som av olika anledningar inte kan äta den "vanliga" skolmaten finns specialkost att tillgå. Specialkosten är anpassad efter elevens behov som exempelvis kan vara glutenfri kost. Specialkosten är kostnadsfri och tillhandahålls via intyg från skolsköterskan.

Varför får vi potatis med skal? Potatis som kokas med skal behåller näringsämnena bättre än potatis utan skal. C-vitaminet är ett värmekänsligt vitamin som förstörs mindre om det skyddande skalet finns kvar.

Varför får vi soppa varje vecka? Soppor är lätt att variera och är en billig maträtt i våra matsedlar. Genom att servera soppa varje vecka skapas ett ekonomiskt utrymme som möjliggör att fler "dyrare" rätter får plats i planeringen, som ex pannkaka och tacos.

Dela:

23 januari 2015 • 11.37

Kontakt

Lena Sjöqvist
Restaurangchef
Tel: 019-21 66 19
Mobil: 076-551 12 51

Ladda ner appen Din skolmat

Kvinnerstagymnasiet | Axberg | 705 91 Örebro
Örebro kommun, Servicecenter: 019-21 10 00 | E-post: kvinnerstaskolan@orebro.se