Meny

Så minskar du ditt matsvinn

matsvinn

I Sverige slänger vi i genomsnitt 127 kg ätbar mat per person och år. Genom att minska ditt matsvinn kan du spara både miljö och pengar. Här kommer några  tips och trix för minskat matsvin hemma.

  • Planera dina inköp – skriv inköpslista.
  • Undvik impulsköp, t ex ’’tag 3 betala för 2’’.
  • Undvik storförpackningar av färskvaror.
  • Förvara maten på rätt sätt.
  • Laga mat på rester.
  • Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal.
  • Laga lagom mycket mat.
  • Gör matlådor av överbliven mat.
  • Gör veckomatsedel och utgå från det du har hemma.
  • Genomskinliga burkar i kyl och frys.
  • Ge bort till grannen om du ska åka bort
  • Rekommenderad temperatur: Kyl +5°C, sval +6°C till +12°C,
    frys -18°C.
  • Lägg in en termometer i kylskåpet. Vissa kylskåp är kallast
    längst ner medan andra är kallast längst upp. Förvara mjölk,
    kött och fisk där det är kallast och grönsaker där temperaturen
    är högre.

Senast uppdaterad: 15 november 2016

Publicerad: 5 oktober 2015

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 7-17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl.10-17

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se