Hur lite överbliven spagetti kan göra all skillnad i världen?

En brödskiva i sophinken. Och spagettin som blev över från middagen. Och gräddfilen som visst gått ut. Varje dag kastar de flesta av av oss en hel del mat, knappt utan att tänka på det.

Men det är värt att tänka på. Dels kastar vi bort mycket pengar. I vårt land slänger en tvåbarnsfamilj mat i onödan för ungefär 6000 kr varje år. Dels är det en belastning för miljön. Maten som slängs i svenska hushåll motsvarar växthusgasutsläpp på 500 000 ton. Det är lika mycket som 200 000 bilar släpper ut på ett år. Matsvinnet är alltså en riktig klimatbov.

Lyckligtvis är matsvinn ett problem som går att lösa. Mycket av maten som slängs är fullt ätbar när den åker i soporna. Eller hade kunnat ätas om den hanterats rätt. Det gäller bara att veta hur man gör. Enkla saker som att ledsen sallad kan räddas i en skål vatten i kylen. Små insatser för att minska matsvinnet gör stor skillnad!

Nio tips för minskat matsvinn:

  1. Sätt in kylvaror i kylen så fort som möjligt. Kött, fisk och mjölk där kylen är kallast.
  2. Lägg hellre upp för lite mat på tallriken. Då kan du spara och äta eventuella rester som blir över i kastrullen en annan dag.
  3. Följ tumregeln: Luktar det ok? Smakar det ok? Då går det att äta. (Är du gravid, äldre eller har nedsatt immunförsvar gäller särskilda kostråd, Läs mer här.)
  4. Håll koll på vad som finns i kylskåpet. Det är lätt att glömma bort sådant som står längst in.
  5. Blev det rester över? Gör en omelett, en risotto eller en wok nästa dag!
  6. Ju kallare temperatur desto längre håller maten. I kylen är 4-5 plusgrader lagom. I frysen ca -18.
  7. Gör som mormor – märk fryspåsarna med datum.
  8. Blev det äggvita över? Frys in och använd senare!
  9. När du köper storförpackningar – dela upp och frys in.

Mer tips och inspiration kring minskat matsvinn hittar du här: http://stoppamatsvinnet.nu/


Senast uppdaterad: 25 november 2015

Publicerad: 25 november 2015
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?