Fisktorget

Fisktorget ska byggas om. Det lilla torget med ett av centrala Örebros bästa lägen ska få mer grönska, bredare å-promenad, fler sittplatser och möjligheter till evenemang. Ombyggnationen samordnas med nödvändiga ledningsbyten, som startar i mars 2024. Ombyggnationen av torgytan startar 2025.

Visionsskiss över fisktorget efter ombyggnationen

Visionsskiss. Så här kan fisktorget komma att se ut efter ombyggnationen.

Omgestaltningen av Fisktorget kommer att göra det till en attraktiv, grön mötesplats för alla örebroare att umgås på, och läget med vyn över Svartån och slottet kommer att tas tillvara på bästa sätt.

Den nya utformningen av Fisktorget

Efter ombyggnationen kommer Fisktorget att få en stor yta för vistelse och evenemang i bästa solläget med utsikt över slottet och längs med Svartån en breddad promenad med nya träd som ersätter de rötskadade lindarna. Kvällstid kommer ny belysning av olika slag att göra torget mer överblickbart och inbjudande. I torgets östra sida kommer ny grönska att tillföras i form av planteringsytor med hoppstenar och lekfulla stigar.

För trevnad och säkerhet för gångare och cyklister kommer trafiken på torget att vara i gångfart och Engelbrektsgatans sträckning kommer att flyttas närmre fasaderna i söder på torget. För att skapa en trevlig och säker miljö för uteserveringarna längs med den södra fasaden kommer Engelbrektsgatan här endast att tillåta gång- och cykeltrafik under sommarmånaderna. Torget kommer att anpassas för att tilltala olika målgrupper genom ökad tillgänglighet, en variation av sittplatser, mer grönska, inslag av lek och fler cykelparkeringar.

Ombyggnationen samordnas med nödvändiga ledningsbyten

Innan ombyggnationen av torget startar, kommer samtliga ledningar i marken under torget (fjärrvärme, el, belysning och VA) att flyttas och bytas ut. Genom att samordna alla planerade ledningsarbeten, och genomföra dem innan torget byggs om, säkerställer vi att det nya torget inte behöver grävas upp för underhållsarbeten på länge.

Ledningsarbetena påverkar tidvis framkomligheten på Fisktorget och till viss del även närliggande Köpmangatan, Kungsgatan och Engelbrektsgatan.

Tidplan

Mars 2024: Nödvändiga ledningsarbeten startar.

Hösten 2025: Ombyggnationen av torgytan startar.

Våren 2026: Fisktorget beräknas stå klart!

Sommaruppehåll maj-september

Arbetena kommer att pausas mellan maj och september både 2024 och 2025 för att ge plats åt uteserveringar.

Örebroarnas synpunkter

Hur örebroarna vill använda Fisktorget har varit en viktig utgångspunkt för oss i arbetet med utformningen av torget. Mellan den 1 juli–30 september 2017 kunde örebroarna skicka in förslag och synpunkter på hur de ville att Fisktorget ska användas i framtiden.

Majoriteten var positiva till en utökad yta för vistelse och vill att Fisktorget ska bli en attraktiv mötesplats. Det som flest önskade var fler sittplatser, växter och träd. Flera kommenterade också att lekmöjligheter för barnen och uteserveringarna är viktiga.

Läs sammanställningen. Pdf, 3.4 MB.

Frågor?

Har du frågor kontakta Servicecenter: 019-21 10 00, servicecenter@orebro.se

Senast uppdaterad:
Publicerad: