Ta emot en praoelev

Att ta emot en praoelev är inte bara roligt – du och din arbetsplats gör även en stor insats för ungdomar i årskurs 8–9. Ge en ung människa chans att kanske för första gången se hur arbetslivet fungerar, samtidigt som ni själva får nya perspektiv på verksamheten.

Anmäl din arbetsplats

Här anmäler du att din arbetsplats har möjlighet att ta emot praoelever. Förutom anmälan måste du även fylla i en riskbedömning av arbetsplatsen. Om verksamheten haft prao tidigare och fyllt i riskbedömning behövs ingen ny om inga förändringar har skett.






Praoperioder
Markera de veckor ni kan ta emot praoelever. Fyll även i det antal elever ni kan ta emot under respektive period.
Vecka 9–10
Vecka 9–10


Vecka 11–12
Vecka 11–12


Vecka 14–15
Vecka 14–15


Vecka 16–17
Vecka 16–17


Vecka 18–19
Vecka 18–19


Vecka 20–21
Vecka 20–21



Skyddskläder * (obligatorisk)
Skyddskläder



Lunch * (obligatorisk)
Lunch




Fyll i riskbedömning

Riskbedömningen behöver du endast fylla i en gång så länge inga förändringar sker. Om det däremot sker förändringar på arbetsplatsen som påverkar riskbedömningen måste du fylla i en ny.

Lämna en intresseanmälan

Vill ni ta emot en praoelev men har inte möjlighet just nu, skicka en intresseanmälan via mejl till praktikcentralen@orebro.se.

Varför har elever prao i grundskolan?

Prao är lagstadgat och alla elever i årskurs 8–9 ska erbjudas en praoplats. Prao ger eleverna en möjlighet att känna på arbetslivet och kan till exempel leda till att fler får ett sommar- eller extrajobb. Det kan också vara ett stöd inför gymnasievalet.

Genom att erbjuda praoplatser kan du och din arbetsplats inspirera och forma framtidens ungdomar. Samtidigt är det en möjlighet att möta framtidens arbetskraft.

Längd på perioderna

Perioderna för prao är oftast två veckor långa, men det förekommer även att skolorna endast har elever ute på prao i en vecka. Som arbetsgivare kan du välja vilka veckor under perioderna som passar dig och din verksamhet bäst.

Handledare måste finnas

Det ska finnas en eller flera handledare som är ansvariga för eleven under praon. De ansvarar för att eleven får ett bra mottagande, att det finns planerade arbetsuppgifter och att eleven presenteras för medarbetarna och får en genomgång av regler och rutiner på arbetsplatsen.

Utvärdering ska göras i slutet av praon

I slutet av praoperioden gör handledaren och eleven, en gemensam utvärdering. Handledaren skriver även ett handledarutlåtande till eleven.

Eleven har med sig dessa blanketter när denne börjar sin prao.

Stöd till dig som erbjuder praoplats

Som stöd under praktiken finns elevens lärare och skolans studie- och yrkesvägledare. Innan eleven kommer ut på prao får du ett informationsbrev och kontaktuppgifter till ansvariga på skolan. Tveka inte att kontakta skolan om du funderar över något. Det går också bra att kontakta Skolornas praktikcentral.

Känns det svårt att hitta arbetsuppgifter?

En praoelev behöver inte prova på alla arbetsuppgifter som finns i verksamheten utan det viktiga är att få känna sig delaktig och vara med under arbetsdagarna. Eleven kan prova att arbeta på olika avdelningar och kan också ha med egna uppgifter från skolan.

Ett tips är att ha en avstämning efter halva tiden och prata om hur det går, vad som fungerar bra eller mindre bra. Då finns det möjlighet att justera upplägget om det behövs.

Skolornas praktikcentral

Det är Skolornas praktikcentral som samordnar prao för elever i Örebro kommuns grundskolor, både kommunala och friskolor.

Friskolor som är intresserade av att samarbeta med Skolornas praktikcentral kan skicka en intresseanmälan till praktikcentralen@orebro.se. Ange hur många praoplatser skolan är intresserad av och under vilka veckor ni önskar prao.

Kontakta oss!

Om du vill veta mer eller har frågor är du är du välkommen att höra av dig till samordnare Lenia Fatah:

Senast uppdaterad:

Publicerad: