Byta skola

Om du bor i Örebro kommun och önskar en annan kommunal grundskola än den du går på, eller vill byta från en friskola till en kommunal grundskola, behöver du skicka in en ansökan om skolbyte till Grundskoleantagningen.

Ansökan inför höstterminen 2024 öppen

Du som vill ansöka om skolbyte kan nu göra din ansökan inför höstterminen 2024 via e-tjänsten "Ansök om skolbyte".

Skolbyten kan endast beviljas i mån av plats. Observera att du inte får något erbjudande om skola att tacka ja eller nej till. Om ditt barn får plats på den skola ni sökt förlorar barnet sin plats på sin nuvarande skola. Skolbyten hanteras av Grundskoleantagningen.

Skolbyte till höstterminen 2024

Det är inte längre möjligt att ansöka om skolbyte för innevarande läsår. För att vara med i den första prövningen av skolbyten till höstterminen 2024 behöver du skicka in ansökan om skolbyte senast den 14 april 2024. Skolbyten kommer därefter att prövas vid flera tillfällen fram till skolstart.

Ansökan

För att kunna använda e-tjänsten behöver samtliga vårdnadshavare ha tillgång till BankID. Om någon av vårdnadshavarna saknar BankID ska ansökan göras på pappersblankett.

Om du eller ditt barn har skyddade personuppgifter ska du inte använda e-tjänsten utan göra din ansökan på pappersblankett.

Viktigt att tänka på vid ansökan om skolbyte

  • Samtliga vårdnadshavare måste skriva under ansökan.
  • Örebro kommun tillämpar inget kösystem till de kommunala grundskolorna.
  • Skolbyte kan bara beviljas om det finns plats i aktuell årskurs på sökt skola.
  • Om du får en plats på den nya skolan du har sökt förlorar du din plats på den tidigare skolan.
  • Om det finns plats i aktuell årskurs på sökt skola fattar Grundskoleantagningen beslut om placering på skolan. Du får alltså inget erbjudande om att tacka ja eller nej till skolplatsen.
  • Om du ändrar dig och inte längre vill byta skola måste du kontakta Grundskoleantagningen för att återta din ansökan.

Om du flyttar inom Örebro

Barnet har rätt att behålla sin skolplats även om familjen flyttar inom kommunen. Om du vill att ditt barn ska byta skola behöver du göra en ansökan om skolbyte. Önskar ni att skolansökan prövas utifrån den nya adressen, behöver ni styrka flytten genom att göra en flyttanmälan till Skatteverket och inkomma med kopia på flyttkvittensen från Skatteverket alternativt bifoga kopia på nya bostadskontraktet och inkomma med handlingarna tillsammans med ansökan.

Länk till e‑tjänst och blankett finns högre upp på sidan.

Fördelning av platser

När vi fördelar skolplatser utgår vi från dina önskemål om skola så långt det är möjligt.

Om det finns fler sökande än platser på skolan fördelas barnen enligt principen relativ närhet. Relativ närhet gör det möjligt för alla barn att få plats på en skola nära hemmet.

Avståndet till den önskade skolan jämförs med avståndet till alternativa skolor i närheten. Vi räknar ut vem som har mest att förlora avståndsmässigt på att gå i en alternativ skola om man inte får den skola man önskat.

  • Om den sökta skolan är den närmaste blir den näst närmaste skolan barnets alternativa skola.
  • Om den sökta skolan är en annan än den närmaste blir den närmaste skolan barnets alternativa skola.

Om ditt barn inte får plats på den skola ni ansökt om att byta till beror det antingen på att det inte finns några lediga platser på skolan, eller att det finns andra elever som har mer rätt till platsen utifrån relativ närhet.

Om du vill byta till en friskola

Om ditt barn går på en kommunal grundskola och vill byta till en fristående skola kontaktar du den fristående skolan. Om ditt barn får plats på den fristående skolan behöver du säga upp platsen på den kommunala skolan. Kontakta Grundskole­antagningen via Servicecenter, 019‑21 10 00.

Plats på fritidshem

Om ditt barn behöver plats på fritidshem måste du ansöka om det separat när du byter skola.

Läs mer och ansök om plats på sidan Fritidshem.

Skolskjuts

Din rätt till skolskjuts kan påverkas om du flyttar eller byter skola.

Läs vad som gäller för skolskjuts.

Senast uppdaterad:

Publicerad: